Cum a furat Lordul Elgin părți din Parthenon (II)

Sursa foto: Wikipedia

Cum a furat Lordul Elgin părți din Parthenon?

Cum a furat Lordul Elgin părți din Parthenon (II). „Marmurele Elgin” reprezintă o mare parte din decorațiuni, ca metope, frize, sculpturi de fronton aparţinând Parthenonului.

Corespondența Lordului Elgin demască furtul

Lordul Elgin și Philip Hunt au susținut că au avut acceptul guvernatorului turc al Atenei să scoată piesele, dar documentele descoperite arată că „înlăturarea” permisă de turci  a  reprezentat exclusiv  o operațiune care a inclus o mișcare locală nu o relocare a pieselor de marmură pe barca cu destinatia Marea Britanie.

Într-o  scrisoare, asistentul Lordului Elgin, Philip Hunt, vorbește despre mita pe care a dat-o  guvernatorului turc al Atenei (Kaimmecam) ca să aibă acces pe Akropole: „A fost necesar să acţionăm în acest fel pentru îndeplinirea misiunii (înlăturarea decorațiunilor de marmură)”, se arăta într-o scrisoare a lui Hunt către Elgin, datată 21 august 1801.

Prima încercare de scoatere a marmurelor Elgin din Grecia a eșuat

După aceste acțiuni distructive, cu complicitatea guveratorului local turc al Atenei, se consideră că jumătate din rămășițele decorațiunilor Parthenonului au fost luate de Lordul Elgin şi echipa sa.

În 1803, toate marmurele furate din Parthenon au fost încărcate pe vasul „Mentor” care aparţineq lordului Elgin. În același an, Lord Elgin și-a concediat toți artiștii angajați, cu excepția lui Lusieri. Din cauza unei furtuni și a altor probleme de navigație, nava „Mentor” s-a scufundat lângă Cerigo.

Până în 1806, după îndelungi eforturi, o echipă de scafandri amatori plătită de Lordul Elgin a putut recupera din apele Mării marmurele Parthenonului.

În 1816, Lordul Elgin a reușit să vândă britanicilor marmurele de la Parthenon către British Museum pentru 35 000 de lire sterline în loc de 75 000 de lire sterline pe care le-ar fi dorit.

Parthenon. Sursa foto: Wikipedia

Putem observa că accesul Lordului Elgin  pe Akropola Atenei a fost obținut prin mită, o realitate crudă în toate regiunile ocupate de Imperiul Turc.

Putem considera că Imperiul Otoman a folosit monumentele grecești antice, ilegal pentru a obţine ajutorul britanicilor împotriva Franţei lui Napoleon care era dominantă pe scena europeană la acea vreme. Lordul Elgin și-a folosit ilegal influența ca ambasador pentru a lua aceste artefacte și să le vândă către British Museum, pentru bunăstarea lui personală.

Demersurile celebrului om politic Melina Merkouri. Cum a furat Lordul Elgin părți din Parthenon (II)

„Marmurile de Elgin” reprezintă astăzi un obiect de negociere între greci și Guvernele britanice. Ministerul Culturii din Grecia condus de  legendara actriță Melina Mercouri a fost, începând din 1983, un puternic susținător al cauzei retrocedărilor „marmurelor de Elgin” către guvernul grec.

Situația „Marmurelor Elgin”  este încă o problemă litigioasă între guvernul britanic și cel grec. Faptele prezentate arată o posibilă fraudă în timpul săpăturilor și transportul „marmurelor Elgin” din Grecia în Marea Britanie.

Acesta este unul dintr-o listă întreagă de exemple în care o mulțime de piese de artă importante au avut o circulație frauduloasă profitând de lacunele legislative din sfera legislației patrimoniului internațional.