Fundaţii ale liderilor UDMR, vizate de DNA

Procurorii anticorupţie verifică deconturi făcute de politicieni maghiari prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale.

Fundaţiile conduse de mai mulţi membri marcanţi ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au intrat în vizorul DNA după ce au derulat mai multe operaţiuni financiare controversate. Procurorii DNA vizează patru fundaţii din Cluj-Napoca, care au sediul în aceeaşi clădire cu UDMR Cluj.

Prima dintre fundaţii este Communitas, prin care Guvernul României finanţează proiectele minorităţii maghiare, bugetul alocat pe 2008 fiind de peste trei milioane de euro. Preşedintele fundaţiei Communitas, Takacs Csaba (fost şef de campanie al UDMR) a declarat că DNA a solicitat să le fie puse la dispoziţie o serie de acte din evidenţa contabilă. „Am primit o solicitare, dar nu vă pot spune mai multe pentru că nu ştiu ce vor. Ne-au trimis o adresă şi ne-au spus să pregătim o serie de documente. Nu au solicitat acte în legătură cu un anumit caz şi nu este exclus ca şi alte fundaţii să fie verificate“, afirmă Takacs Csaba. Împrumuturi controversate

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, celelalte fundaţii vizate sunt Progress, Iskola şi Elemer Jakabffy, toate din Cluj-Napoca. Preşedintele fundaţiei Progress este Nagy Zsolt, implicat şi cercetat penal în celebrul scandal al spionilor, iar funcţia de vicepreşedinte este ocupată de Fekete Emoke, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. „Sunt preşedinte nominal, dar nu am nicio informaţie. Fundaţia Progress este una privată şi nu a derulat bani publici“, a declarat Nagy Zsolt, adăugând că, de patru ani, el nu a mai semnat niciun document oficial al fundaţiei.

Pe de altă parte, fundaţia Progress a împrumutat anul trecut 60.000 de lei de la fundaţia Communitas, care este finanţată tocmai din fonduri publice de către guvernul român şi cel maghiar. Împrumutul a fost făcut pe trei luni şi fără dobândă.

În plus, contractul respectiv poartă semnătura celor doi preşedinţi: Nagy Zsolt, din partea fundaţiei Progress, şi Takacs Csaba, din partea Communitas. „Este cel mai firesc lucru din lume să existe contracte de finanţare între Communitas, care gestionează fonduri şi acordă programe de finanţare. Nu înţeleg ca această instituţie, DNA, să se ocupe de aşa ceva. Dacă cineva are o problemă financiară, instituţia care se ocupă de aşa ceva ar trebui să fie Fiscul“, consideră Nagy Zsolt.

PROBLEME   Deconturi peste limita legală   În 2007 şi 2008, fundaţia Communitas a făcut o serie de deconturi, pe numele unor membri UDMR, mai mari decât limita legală. Printre beneficiari se află şi Iuliu Szep, vicepreşedintele UDMR pentru probleme culturale. „Fundaţia a efectuat plăţi în numerar şi a acordat avansuri spre decontare peste limitele legale. Domnul Szep Iuliu a încasat un astfel de decont, de 20.000 de lei“, potrivit unui document oficial. „Legislaţia în vigoare, care se referă la derularea proiectelor pentru comunitatea maghiară, este foarte greoaie şi atunci se achită avansuri mai mari care să acopere o parte din cheltuielile pentru derularea programelor respective“, explică situaţia Barta Margit, directorul economic al Communitas. Preşedintele Communitas, Takacs Csaba, spune că fundaţia sa a derulat foarte multe proiecte anul acesta, printre care şi editarea a 100 de cărţi.