Legea de aprobare a ordonanţei de urgenţă prin care premierul Emil Boc a introdus angajamentele de loialitate drept condiţie de angajare a fost declarată ieri neconstituţională.
Magistraţii Curţii Consti tuţionale (CC) n-au precizat, deocamdată, dacă decizia a fost luată pe fond sau pe procedură, motivaţia urmând a fi făcută publică în perioada următoare. Liberalii au reclamat discriminările şi privilegiile PNL a contestat la CC legea de aprobare a ordonanţei, invocând că actul normativ emis de guvern nu-şi justifică urgenţa. De asemenea, liberalii au reclamat şi faptul că angajarea şi revocarea încadrării personalului Corpului de Control al premierului se face pe baza acordării, respectiv a retragerii încrederii acordate de şeful guvernului. Totodată, PNL a invocat şi ne consti tu ţionalitatea prevederii referitoare la semnarea unui angajament de loialitate de către funcţionarii Corpului de Control.
De asemenea, ordonanţa prevedea şi trecerea Departamentului de Luptă Antifraudă în cadrul aparatului de lucru al premierului, iar condiţiile de angajare erau similare celor aplicate în cazul Corpului de Control. Liberalii au susţinut că aceste prevederi sunt neconstituţionale instituind discriminări şi privilegii între cetăţeni. Boc: vom pune ordonaţa în acord cu decizia CC
În baza actului normativ, 61 dintre cei 68 de angajaţi ai Corpului de Control au fost concediaţi în februarie, printre ei numărânduse şi o femeie care abia născuse şi o alta însărcinată în luna a şaptea. Premierul Emil Boc a anunţat ieri că prevederile ordonanţei vor fi puse în acord cu decizia Curţii. El a precizat că aşteaptă motivarea judecătorilor constituţionalişti. Deo cam dată, ordonanţa de urgenţă îşi produce în continuare efectele, Curtea pronunţându-se doar asupra legii de aprobare a sa, înainte de promulgare şi intrare în vigoare.