Aflat de la 14 la secția de votare de la Paris, Rue de la Exposition, în bătaia ploii torențiale și a descurajantei cozi infernale, Radu Nedelcu, inginer electronist, a reușit într-un final să voteze cu câteva minute înainte de orele 21.00, ora legală a închiderii secției de votare. A rămas să aștepte să vadă ce se va întâmpla cu sutele de oameni care erau de ore în șir la coadă, împânzind străzile San Dominique și Rue de la Exposition, adresa Ambasadei și a Consulatului român de la Paris.
Astfel, la ora 21.00 fix, secția s-a închis sub huiduielile și scandarile sutelor de oameni care au trebuit să renunțe, după opt- nouă ore de așteptare în ploaie a vota : „Demisia Ponta!” „Demisia Meleșcanu””, „Să să va fie rușine, hoților!” și „Vrem să votăm, lăsați-ne să votăm!” strigau la unison, mai acut ca niciodată, sutele de români.
La Paris de trei ani, după o experiență de 15 ani în Canada, Radu consideră, asemenea tuturor românilor intervievați că Ponta și Tăriceanu ar trebui să răspundă pentru ceea ce s-a întâmplat în străinătate cu ocazia alegerilor de ieri și de acum două săptămâni.
În viziunea tânărului inginer, cei doi politicieni ar trebui nu doar să-și dea urgent demisia, ci trebuie să fie anchetați, precum toți cei care sunt repsonsabili de proastă organizare a votului din străinătate. „Prima oară se poate găsi o scuză, cea a incompetenței totale, însă a două oară nu există scuză posibilă pentru ceea ce s-a întâmplat în diaspora. Cea mai plauzibilă variantă rămâne deci, aceea a premedtitarii pentru a a descuraja românii din diaspora să voteze, lucru care se reflectă și în lipsă dorinței și a demersurilor pentru a mari secțiile de votare”, a spus el.
Un prim minstru care îngrădește dreptul la vot - ilegitim
Cât despre demisia lui Ponta, invocată atât de înverșunat de sutele de români de la Paris, Radu spune: „Deși nu mă pricep la dedesubturi politice, mi se pare totuși inadmisibil să coexiste la conducerea țării un președinte ales cu atât de multă, indecență dificultate de către cetățeni și a unui prim ministru candidat rival la președinție, vinovat de îngrădirea dreptului la vot. Un prim-ministru care a uzat pentru a deveni președinte, fără nici un scrupul, de toate armele posibile, în detrimentul unui minim respect al drepturilor legitime ale cetățenilor”.
Și Raluca Ungureanu, membru al Asociației Studentilort români de la Paris și participant voluntar la alegeri, la solicitarea lansată pe net de ambasada, ca și câțiva colegi care o însoțesc, crede că Ponta și Teodor Meleșcanu nu mai au nici o credibilitate pentru a rămână în funcție și că este imperativ a se demaresze o anchetă pentru a trage la răspundere pe cei vinovați.
Deși nu pare a dori să flateze pe nimeni, Raluca crede că personalul Ambasadei de la Paris, a făcut tot ce era uman posibil, însă, după cum i s-a precizat „nu depindea de ei facilitarea procesului de votare”.
„Desi eu am votat destul de repede, caci am venit cu noaptea an cap, am fost foarte impresionată și am plâns văzând oamenii cum stăteau în ploaie, de nouă-zece ore la coadă, uzi, fără a fi mâncat, a fi făcut o baie, a fi putut merge la toaletă în condiții decente. Lucrurile astea nu le spune nimeni: oamneii au fost tratați sub orice scritica pentru a putea să-și exercite dreptul la vota”. De asemenea, Raluca se declară „dezamăgită și șocată” că presă românească a răstălmăcit adevărul”, dezinformând, în opinia să, românii de acasă: „Îmi sunasem mama, care vroia să voteze cu Ponta, să asculte la telefon ce scandau oamenii și să o ajut să înțeleagă revoltă de la Paris. Am ramans stupefiată când mi-a spus că pe România TV (RTV) se arată că la Paris nu erau cozi. Ori eu eram acolo și vedeam cozile lungi de câțiva kilometri”, spunea tânăra. Raluca a adăugat că s-a uitat apoi pe net și că, într-adevăr, RTV arata exact o stradă pe care nu era nimeni. „Se pare că filmasera stradă în sens invers. Ori, era strigător la cer să spui că la Paris nu sunt cozi!”. Este relevant și cazul doamnei Ana M, venită să voteze la Paris din Normandia, din orașul Caen, situat la peste 200 de kilometri de capitală franceză. După ce și-a rezervat hotel la Paris, și a stat la coadă de la opt dimneata, a fost nevoită să plece fără să voteze căci riscă să piardă trenul. Femeia a precizat că în orașul și în regiunea Normanda, unde locuiește, este o comunitate numeroasă de români, care probabil au fost puși în aceeași situație sau au renunțat din start să voteze, descurajați fiind de distanță, de prețul biletului de tren și de cozile infernale.
În acest context, Ana M. spune că i s-a părut total deplasată și o lipsă de considerate față de românii veniți să voteze din toate colțurile Parisului, dar și de la sute de kilometri distanță, invitația minstrului de Externe de a merge să voteze la Nancy., căci este un „oraș minunat, de artă”. „Total deplasată invitația și o clară bătaie de joc față de oamenii care veniseră de departe și stăteau la cozile infernale pentru a putea vota”, a spus femeia.