Fumatul subţiază scoarţa cerebrală

Fumatul poate subţia scoarţa cerebrală (învelişul exterior al creierului), se arată într-un nou studiu publicat în Biological Psychiatry.

Cercetătorii au scanat creierele a 22 de fumători şi 21 de nefumători cu ajutorul rezonanţei magnetice. În cazul fumătorilor, partea stângă a scoarţei cerebrale (cortex orbitofrontal stâng) este mai subţire decât în cazul nefumătorilor. În plus, cu cât o persoană fumează mai mult, cu atât scoarţa se subţiază mai mult.

Responsabilă de vorbire şi memorie Alte studii asociaseră aceste modificări cerebrale cu dependenţa de droguri şi comportamentul compulsiv. "Cum această porţiune cerebrală este, de asemenea, responsabilă de controlul impulsurilor şi luarea deciziilor, se explică dependenţa de nicotină", atrage atenţia Simone Kuhn, unul dintre ecrcetători. Deşi studiile anterioare au mai cercetat legătura dintre fumat şi afecţiunile mentale, inclusiv demenţă, acesta este primul care a analizat efectele fizice asupra creierului.

Scoarţa cerbrală este responsabilă de procese importante precum vorbirea şi memoria, iar subţierea ei a fost asociată cu îmbătrânire prematură.