Fumatul dauneaza grav tenului

Unul dintre cei mai nocivi factori care duc la imbatranirea prematura a tenului este fumatul.

Acest viciu pigmenteaza pielea, o subtiaza si ii da o culoare galben-cenusie, iar unghiile se ingalbenesc de la nicotina. Aceste efecte sunt unele dintre cele mai „blande” care pot aparea, pentru ca una dintre cele mai grave consecinte ale fumatului este declansarea cancerului de piele sau de plamani.

Pielea se rideaza prematur

Numeroasele studii efectuate in ceea ce priveste efectele negative ale fumatului arata ca fumul de tigara favorizeaza aparitia ridurilor, iar vasele de sange de sub pielea fetei se contracta, reducand astfel aportul de sange din piele. Din cauza fumatului, este afectat tesutul conjunctiv al pielii si al organelor interne.

De fapt, fumatorii sunt de cinci ori mai expusi riscului de a capata un aspect imbatranit, cu riduri care brazdeaza fata, decat nefumatorii. Acestea au fost elementele principale folosite intr-o campanie anti-fumat din 2001, care a avut loc in Germania, adresata in special femeilor.

Urme  ireversibile

Astazi, un fumator poate fi recunoscut usor dintr-o multime de oameni, fara sa aiba o tigara in coltul gurii si asta din cauza faptului ca 10 ani de fumat lasa urme vizibile si ireversibile. Astfel,  o persoana care incepe sa fumeze din timpul liceului, la 20 de ani se va confrunta cu primele riduri, iar la aniversarea de 50 de ani va arata ca la 64.

O echipa de cercetatori din Marea Britanie si Germania a descoperit ca fumatul produce enzima MMP-1, care distruge colagenul, o „retea” de fibre esentiale, raspunzatoare de elasticitatea pielii. Odata cu deteriorarea tesutului de colagen, intreaga „arhitectura” a fetei sufera modificari, rezultatul fiind aparitia ridurilor.

RISC

Fumul care aduce cancerul

> TUMOARE. Nicotina din tigari actioneaza ca un „diuretic”, deshidratand pielea. Cel mai devastator efect al acestui viciu asupra pielii il constituie formarea carcinomului, o tumoare maligna formata din celule epiteliale sau, pe scurt, cancerul de piele.

> STUDIU. Cercetatorii de la Facultatea de Medicina Leiden din Olanda au efectuat un studiu la care au participat 1.000 de persoane si au descoperit ca acelea care fumau mai mult de un pachet de tigari pe zi erau de patru ori mai expuse in fata riscului de a dezvolta un carcinom.

> PROBABILITATE. Acest lucru nu inseamna ca persoanele care fumeaza mai putin de un pachet pe zi nu sunt expuse riscului. Probabilitatea ca un fumator de 10 pana la 20 de tigarete pe zi sa dezvolte o forma de cancer este de trei ori mai mare fata de un nefumator, iar cei care fumeaza pana la 10 tigari pe zi sunt de doua ori si jumatate mai expusi.