Fumătorii tineri dau peste cap statisticile

Fumătorii tineri dau peste cap statisticile

Un sfert dintre români fumează. Deşi numărul total al "vicioşilor" a scăzut, creşte cel al fumătorilor tineri, care încearcă ţigara înainte de 15 ani.

Numărul fumătorilor a scăzut uşor în ţara noastră, de la 25 % în 2010 la 24% în prezent. În timp ce sunt mai puţini cei care fumează zilnic (la jumătate, comparativ cu 2009), numărul fumătorilor ocazionali a crescut, iar cel al "vicioşilor" sub 15 ani s-a dublat din 2008 până acum.

Cifrele alarmează medicii, care dau vina pe părinţi, dar şi pe preţul încă accesibil al ţigărilor. Cei mai mulţi dintre fumătorii României locuiesc în sudul ţării şi în Dobrogea (18%), urmaţi de locuitorii din Banat şi Transilvania (14,7%) şi Moldova (10,5%).

Mai mulţi fumători ocazionali

Un sfert dintre români fumează, este concluzia unui studiu efectuat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, în perioada 6-7 aprilie 2011, pe un eşantion de 1.960 de indivizi de peste 18 ani. Fumatul rămâne duşmanul din umbră al sănătăţii românilor: deşi numărul fumătorilor a scăzut uşor în ultimii ani, de la o medie de 25% în 2010 la 24% în acest an, medicii avertizează că încă avem probleme.

Deşi, per total, scăderea numărului de "vicioşi" este de doar un procent, numărul celor care fumează zi de zi s-a diminuat considerabil. Dacă în anul 2008, statisticile arătau că 28% dintre fumători îşi aprindeau zilnic cel puţin o ţigară, în prezent, doar 15% dintre fumători mai consumă tutun zilnic.

Numărul fumătorilor ocazionali a crescut însă de la 8,5%, faţă de 6%, câţi erau anul trecut. Medicii au explicaţii sociologice. "Măsurile luate de guvern, în special creşterea preţurilor la ţigări, au dus la aceste scăderi. Din 2010, marea majoritate a persoanelor care au venit la cabinet cu gândul să renunţe la fumat au invocat preţul mare al ţigărilor. Dacă s-ar interzice şi fumatul în cluburi, reastaurante şi alte spaţii publice, ar scădea şi numărul fumătorilor ocazionali", este de părere Magdalena Ciobanu, medic la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Alţi doctori cred că scumpirile mai consistente ar "decima" fumătorii. "În Anglia şi Suedia, un pachet de ţigări ajunge să coste şi 10 euro. Orice scumpire cu 10% a pachetului de ţigări ar duce la scăderea cu 1-5% a numărului de fumători, în special cei tineri", adaugă prof. dr. Florin Mihălţan, pneumolog în aceeaşi unitate.

S-a dublat numărul fumătorilor sub 15 ani

Fumatul se deprinde de la vârste din ce în ce mai fragede. Unul din zece fumători a încercat ţigara când avea mai puţin de 15 ani. Numărul acestora s-a dublat din 2009. Pe atunci doar 5% declarau că au început să fumeze la mai puţin de15 ani.

"Este o cifră îngrozitoare. Tinerii şi copiii îşi copiază părinţii, care promovează fumatul, motivând că îi calmează, că îi relaxează", mai spune medicul Magdalena Ciobanu.

Fumatul e "boală lungă": aproape un sfert dintre fumători (23%) au acest obicei de peste 30 de ani. Majoritatea fumătorilor (61%) au nevoie de o doză mare de nicotină (11-20 de ţigări zilnic) şi preferă ţigările normale. Doar patru fumători din o sută aleg ţigările rulate, care ar fi mai puţin nocive. "E ca şi cum ai zice: cum e mai sănătos să te sinucizi; să sari de la etaj sau să te spânzuri?", avertizează medicul Magdalena Ciobanu.

Cei mai mulţi au încercat să urmeze sfaturile medicilor şi să renunţe la viciu, însă abstinenţa a fost scurtă: unul din cinci fumători "se lasă" pentru mai puţin de o zi. Nici măcar avertismentele de pe pachetele de ţigări nu-i sperie: pe 61% dintre ei îi lasă reci. Majoritatea cred că doar legea i-ar lecui, 86% dintre respondenţi fiind de acord cu interzicerea fumatului în spaţii publice.

PREFERINŢĂ

Prima ţigară în jumătate de oră de la trezire

Ţigara luminează ziua celor mai mulţi dintre fumători, mai arată studiul. Majoritatea (36%) îşi aprinde prima ţigară în prima jumătate de oră după ce se trezesc, 15% fumează la cinci minute de la trezire, iar 28% aşteaptă cel puţin o oră după ce se trezesc ca să-şi aprindă prima ţigară.

"Cu cât omul simte nevoia să fumeze mai repede, cu atât dependenţa de nicotină este mai mare. Asta arată numărul mare de fumători care s-ar vindeca uşor dacă ar primi tratament medicamentos. Dependenţa biologică se vindecă mult mai uşor decât cea psihologică", explică specialistul. Dincolo de efectele dezastruoase asupra sănătăţii, fumătorii nu sunt văzuţi cu ochi buni în societate: opt respondenţi din zece au mai degrabă o părere proastă despre persoanele care fumează, la fel cum opt nefumători din zece sunt deranjaţi de prezenţa fumătorilor într-un spaţiu comun, în aşa fel încât nu ar rămâne într-un local dacă singurele locuri disponibil ar fi în zona de fumători.

Studiul are o marjă de eroare de +/- 2,3%. CITIŢI ŞI:

  • DEZBATERE EVZ. Fumatul în spaţii publice ar putea fi interzis. Tu ce părere ai?
  • Un sfert dintre români fumează. Află în ce zonă sunt cei mai mari fumători ai țării

Ne puteți urmări și pe Google News