Fumatorii, sufocati de integrare

Din 2007, si in Romania s-au introdus restrictii noi privind fumatul si publicitatea la tutun.

Intrarea in UE pune punct si in Romania reclamelor la tigari. Masuri dure impotriva fumatorilor s-au luat din acest an si in multe alte state europene, ajungandu-se ca, in 80a dintre statele membre UE, fumatul in locuri publice sa fie interzis.

In plus, tot din acest an, in tara noastra pachetele de tigari fabricate in 2007 trebuie sa respecte noi standarde: avertismentele privind efectele nocive ale tutunului sa fie mai explicite. Acestea sunt masuri care le completeaza pe cele luate inca din anul 2002: interzicerea fumatului in locurile publice inchise (inclusiv la serviciu) in lipsa unor spatii special amenajate si inscriptionarea pachetelor cu produse din tutun. 

„Nu lasati copiii sa inspire fumul dv.!”

De la 1 ianuarie, in Romania este interzisa orice forma de reclama la tutun, inclusiv cea stradala sau din reviste ori ziare. Exceptie fac doar publicatiile destinate persoanelor care lucreaza in industria tutunului. De asemenea, este interzisa in baruri sau in restaurante utilizarea scrumierelor, a brichetelor si a suporturilor de pliante pe care sunt inscriptionate marci de tigari.

De la inceputul acestui an, si pachetele de tigari si-au modificat aspectul. „Fumatul poate provoca o moarte lenta” sau „Protejati copiii: nu-i lasati sa inspire fumul dumneavoastra!” sunt doar doua dintre avertismentele care nu vor lipsi de pe pachetele de tigari.

„Avertismentele mai complexe si mai explicite despre efectele tutunului asupra organismului se gasesc pe o parte a pachetului de tigari si ocupa 40% din suprafata acestuia. Pe partea cealalta a pachetului exista un mesaj mai scurt, „Tutunul ucide”, si ocupa 30% din suprafata”, explica Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului de Consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucuresti. 

Pe pachetele de tigarete fabricate in 2007, producatorii trebuie sa mentioneze continutul de monoxid de carbon, gudron si nicotina. In plus, toate produsele din tutun trebuie sa aiba un marcaj cu lotul si data in care au fost fabricate. „Aceasta mentiune va permite monitorizarea traseului pe care-l face pachetul respectiv si are ca scop combaterea productiei de tutun contrafacut”, mai spune Magdalena Ciobanu.

Fumatul poate fi interzis la serviciu

In Romania, fumatul a fost restrictionat in locurile publice din anul 2002, cand firmele au putut sa interzica fumatul la locul de munca sau au amenajat locuri speciale pentru fumatori. Tot din 2002, barurile, restaurantele si discotecile sunt obligate sa delimiteze sau sa asigure spatii separate pentru fumatori si nefumatori.

Fumatul in trenuri a fost interzis de la 1 septembrie 2006, cei care nu respecta regula riscand amenzi intre 100 si 500 de lei. „Interzicerea fumatului in trenuri este o metoda prin care fumatorii insisi sunt protejati de fumul de tigara al celorlalti fumatori, lucru care nu s-ar fi intamplat daca ar fi existat vagoane speciale pentru fumatori”, mai spune Magdalena Ciobanu.

Reguli in UE In 80% dintre statele Uniunii Europene, fumatul in locurile publice, inclusiv baruri si restaurante, este interzis. Drepturile nefumatorilor sunt protejate in mod special.

In majoritatea tarilor Uniunii Europene, fumatul este interzis in locuri publice cum ar fi spitalele, scolile, cladirile administrative, teatre, cinematografe, mijloace de transport, dar, de multe ori, si restaurante sau baruri.

Europa fumeaza acasa!

Multe state europene, si nu numai, au luat-o inaintea Romaniei, aplicand legi care interzic fumatul nu numai in mijloacele de transport in comun, ci in toate locurile publice.

Legi draconice antifumat au intrat in vigoare incepand cu 2007 in Marea Britanie si Scotia. Irlanda, Suedia, Spania, Norvegia si Italia au interzis deja fumatul in spatiile publice, inclusiv in mijloacele de transport in comun.

Belgia permite fumatul in baruri si restaurante, dar nu si in trenuri. Din 2007, vor exista 13 state  americane in care fumatul va fi interzis in locurile publice. In general, indiferent de duritatea legilor de profil din Europa si din restul lumii, fumatul in mijloacele de transport in comun este primul interzis de autoritati.

Unele tari – Danemarca, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Suedia si Marea Britanie – au legi ce protejeaza drepturile nefumatorilor. Legislatia obliga angajatorii sa ofere un mediu de lucru sanatos si se considera ca obligarea angajatilor sa lucreze in spatii cu fum de tigara reprezinta un factor de risc la locul de munca.

Austria • Fumatul este interzis la locul de munca in camere in care se afla fumatori si nefumatori, daca nefumatorilor nu li se poate oferi o protectie adecvata prin ventilatie. • Fumatul e interzis in cladirile guvernamentale, institutiile educationale si cinematografe.

Belgia • In 1976, fumatul a fost interzis in transportul public. • Fumatul este interzis in numeroase locuri publice si limitat in baruri si restaurante.

Danemarca • Exista unele restrictii privind fumatul in locurile publice dar nu si in baruri, restaurante, cluburi, hoteluri, cinematografe sau restaurante.

Franta • Fumatul este interzis la locul de munca, cu exceptia birourilor particulare. • In baruri si restaurante exista restrictii privind fumatul.

Germania • Incepand cu 1 ianuarie 2007, fumatul a fost interzis in cladirile publice, precum birourile guvernamentale, spitalele si azilurile de batrani, dar inca se discuta daca interdictia ar trebui extinsa si in restaurante si cafenele.

Grecia • Fumatul in public este interzis in numeroase locuri.

Italia • Italia discuta o serie de reglementari prin care fumatorilor sa li se scada din salariul lunar contravaloarea timpului petrecut la fumat, dupa ce s-a descoperit ca fiecare fumator pierde, in medie, 4 minute numai ca sa ajunga la si sa se intoarca de la locul de fumat. La o medie de o tigara pe ora, se ajunge la cel putin 30 de minute per angajat-fumator pierdute zilnic din cauza acestui viciu.

Olanda • Fumatul este interzis in locurile publice.

Norvegia • Fumatul in locurile publice este interzis, aceasta interdictie include si restaurantele si barurile. • Fumatul in locurile publice, la locul de munca sau in transportul public a fost interzis inca din 1988.

Portugalia • Fumatul este restrictionat la locul de munca si interzis in institutiile educationale, cladiri guvernamentale, institutiile de sanatate si transport public ( pentru calatorii cu durata mai mica de o ora).

Romania • Fumatul a fost interzis in locurile publice inca din 2002. • Incepand cu data de 1 septembrie 2006 fumatul a fost interzis fumatul in trenuri este interzis, iar in gari au fost amenajate locuri speciale pentru fumat. La casele de bilete si in trenuri au fost montate placute care mentioneaza ca fumatul este interzis. Interdictia este anuntata, de asemenea, prin intermediul instalatiilor de sonorizare din statii si trenuri. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 RON. • Barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii cu destinatii similare au obligatia de a delimita, ori asigura spatii separate pentru fumatori si pentru nefumatori, inscriptionarea fiind obligatorie , « zona pentru fumatori », respectiv « zona pentru nefumatori » • Sunt interzise toate formele de publicitate in favoarea produselor din tutun , prin care se distribuie gratuit produse din tutun. Nerespectarea  acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala. (Proiectul de lege L119/2006, care este o modificare si completare la  Legea nr. 349/2002)

Spania • Fumatul este restrictionat la locul de munca, dar nu si in restaurante si baruri.

Irlanda • Incepand din ianuarie 2004, locurile de munca din Irlanda, inclusiv localurile si restaurantele, au la dispozitie un an pentru a introduce reguli privind interzicerea fumatului.

Legea junglei

Restrictiile de fumat pot genera abuzuri

Fumatorii pot fi respinsi de angajatori, fara urmari legale, pentru ca „dreptul la tigara” nu e recunoscut.

In ultimele zile s-a vehiculat in presa ca intrarea in Uniunea Europeana le face fumatorilor viata din ce in ce mai grea. Motivul: potrivit unor reglementari europene, angajatorii ar putea refuza o persoana pentru simplul fapt ca are viciul nicotinei. Dar aceste reglementari par a fi un fel de Fata Morgana si nimeni nu poate spune cu exactitate daca exista sau nu.

Fumat de voie, dar dupa program

Una peste alta, se pare ca nu trebuie totusi sa ne facem griji ca am putea pica un interviu de angajare numai pentru ca suntem viciosi. Asta deoarece, in legislatia romaneasca, chiar si aliniata la UE, nu scrie nicaieri negru pe alb ca angajatorii ar avea acest drept. „La noi nu exista o asemenea lege. De altfel, un angajat poate fuma bine mersi dupa cele opt ore de munca”, sustine ministrul muncii, Gheorghe Barbu. Pe aceeasi linie se inscrie si secretarul de stat Mihai Seitan. „Nu exista nicio reglementare in acest sens, doar restrictii privind fumatul in locurile publice.

Dar la fel de adevarat e si faptul ca angajatorul are dreptul sa impuna restrictii de fumat la locul de munca. Atata tot, si nimic mai mult”, puncteaza secretarul de stat. In privinta legislatiei europene insa, nici ministrul Gheorghe Barbu si nici subalternul sau Mihai Seitan nu pot risipi semnele de intrebare. Raspunsul lor se rezuma la „din cate stim noi, nu exista”.

La fel de vagi sunt si informatiile de la Centrul Infoeuropa: Daniela Rosca, consilier de imagine, isi aminteste vag de un comunicat pe aceasta tema. Si promite ca va reveni cu informatii exacte, imediat ce la va primi de la Bruxelles.

De la belgieni ni se trage

De altfel, se pare ca toata nebunia cu dreptul patronilor de a nu angaja o persoana fumatoare a inceput anul trecut, de la un caz izolat. In Belgia, un patron a introdus in anuntul de angajare „caut persoana nefumatoare”. Drept urmare s-a ajuns la tribunal, iar justitia i-a dat castig de cauza. „Patronul a motivat ca are o firma cu un numar mic de angajati, nefumatori, si ca astfel s-ar pastra o anumita linie de igiena. Si justitia a decis ca nu este vorba despre nicio discriminare”, isi aminteste Asztalos Ferenc, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Dupa acest verdict, au avut loc tot felul de dezbateri in statele membre UE privind necesitatea elaborarii unei legi care sa le permita patronilor sa refuze o persoana care este fumatoare.

„Spre exemplu, avocatul poporului din Germania a declarat ca angajatorii nu au dreptul sa intrebe persoana intervievata daca fumeaza sau nu pentru ca e vorba despre incalcarea protectiei datelor personale”, puncteaza Asztalos Ferenc. Si nu in ultimul rand, el mai spune ca, intr-adevar, Uniunea Europeana merge pe principiul ca fumatorii nu au totusi niciun drept. (Ana-Maria Adamoae)

Pro si contra

A fost sau n-a fost discriminare?

Dupa principiul ca fumatorii nu au drepturi se ghideaza si cei care se ocupa de combaterea acestui viciu. „Dreptul de a fuma nu face parte dintre cele aparate de lege, astfel incat incalcarea lui sa fie considerata discriminare. Un angajator poate interzice, si chiar este obligat de lege, fumatul la serviciu, fara a crea un loc special pentru fumatori”, spune medicul Magda Ciobanu, de la Centrul de consiliere pentru renuntarea la fumat, din Bucuresti.

Insa, presedintele CNCD, Asztalos Ferenc, considera ca intr-o asemenea situatie poate fi vorba despre discriminare. „Masurile de combatere a fumatului se justifica. Dar sa nu angajezi pe cineva doar pentru ca e fumator? Deja suntem in prezenta unei discriminari”, explica situatia Asztalos Ferenc. Mai mult, el se intreaba ce s-ar intampla in acest caz cu oamenii care sunt deja angajati si fumeaza.