Într-o scrisoare deschisă adresată lui Klaus Iohannis, Federația Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar îi cere să facă presiuni pentru alocarea a 6% din PIB, cât prevede legea.
În scrisoarea deschisă se arată că sistemul de educaţie din România este subfinanţat constant, contrar prevederilor legale naţionale şi sub alocările din UE, care sunt în medie de 5,2% din PIB.
''Analiza anuală a Comisiei Europene, dată recent publicităţii, scoate în evidenţă un lucru grav. În timp ce PIB-ul României a crescut cu 10% din anul 2007 până în prezent, investiţiile în educaţie au scăzut în perioada 2007 - 2012 cu 40%, ceea ce demonstrează că cei care au guvernat în această perioadă au dat dovadă de iresponsabilitate (...) Un studiu al UNICEF apărut recent arată că, dacă s-ar mări treptat cheltuielile cu educaţia până la 6% din PIB, creşterea economică ar putea atinge un nivel de 2,7 - 2.95% în perioada 2015 - 2025, în loc de 2% în prezent, potrivit datelor oficiale. De asemenea, se estimează că nerealizarea investiţiei de minimum 6% din PIB pentru educaţie ar duce la scăderea PIB-ului cu 12 - 17 miliarde de euro în 2025, echivalentul a 7 - 9% din PIB-ul anului 2015'', potrivit aceleiași surse.
Sindicaliștii din educație mai arată că salarizarea personalului din învăţământ este nemotivantă, școlile sunt politizate, iar între realităţile din piaţa muncii și curriculă există diferențe uriașe. Scrisoarea mai aduce în discuție și birocratizarea excesivă a sistemului de învăţământ.