Șeful Guvernului scapă un fruntaș politic de arest. În al cincilea episod din depoziția scrisă în arest de Eugen Cristescu, șeful principalului serviciu secret românesc în timpul Războiului Mondial, rămânem în lumea mlăștinoasă unde serviciile secrete se combină lasciv cu politica.
E rândul lui Iuliu Maniu, liderul țărănist, să ajungă în paginile așternute de cel mai informat om al regimului antonescian, în 13-15 aprilie 1946, în timp ce era în Jilava. O lună mai târziu era condamnat la moarte în lotul mareșalului Ion Antonescu.
În episodul de ieri am legat fragmentele din declarația lui Cristescu de celebra scrisoare a Mareșalului prin care declara ruptura de politicienii de partid, în special liberali și țărăniști. E vorba de scrisoarea adresată pe 29 octombrie 1942 fruntașului liberal Constantin I. C. ”Dinu” Brătianu, devenită un adevărat manifest naționalist, suveranist, așa cum se numește curentul astăzi, o mărturisire a unui crez politic în care se vorbește despre onoare și responsabilitate.
E textul în care Mareșalul se pune în antiteză cu politicienii care nu au putut menține România Mare decât 22 de ani pe când el a reîntregit-o prin Ofensiva spre Răsărit. Dar așa cum arată Cristescu, prin intermediul său, Mareșalul păstrase punți cu liderii politici și uneori chiar îi proteja, pentru că ei erau cei care puteau negocia o ieșire a României din război.
Aveți aici primele părți din mărturie: Episodul 1, Episodul 2, Episodul 3, Episodul 4
Cursul mărturiei lui Eugen Cristescu schimbă partidul, de la Liberali trece la Țărăniști. Dacă fruntașii diverselor grupări liberale erau favorabile Germaniei hitleriste, deși începuseră să caute și ei soluții de ieșire din război, țărăniștii, prin Iuliu Maniu, erau favorabili unei păci încheiate prin intermediul Angliei.
Episodul care urmează este greu de crezut dacă rememorăm un fragment din scrisoarea lui Ion Antonescu: ”Când am intrat în război, cu prudenţă caracteristică a politicienilor valoroşi nu v-aţi manifestat nici pentru, nici contra.
Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro
În numărul 15 al revistei "Evenimentului Istoric" puteți citi multe materiale interesante:
- Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
- Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
- Masacrarea familiei Țarului Nicolae al II-lea al Rusiei a fost făcută de un comando format din maghiari. Unul dintre ei va deveni, culmea, un simbol al luptei împotriva comunismului,
- Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
- O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro