Frumoase si periculoase

Poinsettia, crotonul, cyclamenul, leandrul si difenbahia sunt plante toxice pe care le tii in casa fara sa stii ca pot provoca intoxicatii copiilor si animalelor de companie.

Desi casa este de obicei un loc sigur pentru familia ta, „mici pericole” se strecoara in diverse colturi si sunt reprezentate de frumoasele tale plante din ghiveci. Trebuie sa stii ca aceste frumuseti exotice pot fi toxice si pot aparea neplaceri daca copilul sau animalele domestice ingera parti din acestea.

Plantele toxice sunt acelea care provoaca simptome de otravire cand sunt inghitite mici cantitati sau care provoaca inflamatii sau alte afectiuni cutanate cand sunt atinse.

Cele mai frecvente simptome de intoxicatie sunt convulsiile, varsaturile, diareea si iritatiile cutanate. Mai rare sunt problemele de circulatie si respiratie, renale sau aritmia cardiaca.

La anumite plante doar fructele, frunzele, florile sau seva sunt toxice. Exista insa si unele la care toate partile plantei contin substante toxice. Plantele care contin latex sunt iritante pentru pielea ta, mai ales daca esti mai sensibil. Nu consuma niciodata fructele plantelor exotice daca nu stii cu siguranta ca acestea sunt comestibile.

Toxicele din ghiveci

Pentru a va putea feri copiii si animalele de o intoxicatie neplacuta, iata care sunt si cum arata plantele toxice pe care le-ai putea tine in casa fara sa stii ce risti. 

Poinsettia (Euphorbia pulcherrima) a stat la loc de cinste pe masa ta pana acum cateva zile, fara sa stii ca ea contine latex toxic care poate provoca intoxicatii de diferite grade. Toxinele ei nu au fost inca bine studiate, dar se stie clar ca, in contact cu pielea, planta poate provoca eruptii cutanate. Contactul cu ochii este si el foarte periculos.

Crotonul (Codiaeum sp.), cunoscut datorita coloritului deosebit al frunzelor sale, contine si el un latex cu gust acru ce are pe piele un efect iritant local urmat de aparitia de basici si chiar necroze. In caz de ingestie poate provoca leziuni grave ale mucoasei, varsaturi si diaree puternica.

Cyclamenul (Cyclamen sp.) cu florile sale deosebite prin forma are bulbi ce contin saponina. In caz de ingestie aceasta poate provoca rau la stomac si diaree. Intoxicatiile la om sunt totusi foarte rare, dar in cazul animalelor domestice se intalnesc foarte frecvent.

Leandrul (Nerium oleander), frumoasa planta mediteraneeana, contine in toate organele glicozide ce actioneaza asupra inimii si pot provoca aritmie si insuficienta cardiaca in caz de ingestie. Intoxicatia cu aceasta planta este foarte intalnita la animalele domestice. Difenbahia (Dieffenbachia sp.) are frunze si seva ce contin oxalat de calciu, acid oxalic si o albumina toxica ce actioneaza ca toxine in caz de ingestie sau pe piele. Cristalele provoaca arsuri si umflaturi pe limba. Toxinele irita de asemenea pielea si mucoasele.

Cum sa previi intoxicatiile

Pentru ca astfel de incidente sa nu apara si tu sa iti poti pastra frumoasa colectie de plante, ai de facut doua lucruri:

Invata-ti copiii despre pericolele consumarii plantelor toxice.

Pregateste-i animalului tau de companie o portie de iarba proaspata, semanand seminte de iarba intr-un ghiveci, astfel incat el sa nu fie tentat sa guste din plantele tale.

Recomandari

Ce trebuie sa faci in caz de intoxicatie

Ramai calm si contacteaza un medic;

In caz de intoxicatie dupa ingestia plantei: scoate bucatile care au ramas in gura copilului, fa-l sa bea multa apa si sa vomite. Daca nu stii cu siguranta ce a consumat, pastreaza ce a vomitat pentru analize;

In caz de intoxicatie prin contact cu pielea: nu lasa victima la soare, lasa sa curga apa pe zona contaminata timp de 15 minute si nu aplica nicio crema sau alti produsi;

Verifica functiile vitale adica respiratia, pulsul si luciditatea;

Daca victima si-a pierdut cunostinta, ia urgent legatura cu un medic.