Frontiera terestră dintre Africa și Europa, blocată de Covid-19

Sute de oameni sunt blocați în Fnideq (nordul Marocului), în fața uneia dintre cele două granițe terestre cu Spania, închisă brusc din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

În speranța limitării contaminării, Marocul a luat o serie de măsuri cu efect imediat pentru a limita călătoriile din străinătate și pentru a limita și activitatea marocanilor: închiderea școlilor, universităților, cinematografelor, sălilor de spectacole și de sport, etc.

Legăturile aeriene către Franța, Algeria, Spania, Germania, Olanda, Belgia, Portugalia și Italia au fost suspendate „până la noi ordine”, la fel și traficul maritim al pasagerilor și singurele frontiere terestre dintre Africa și Uniunea Europeană au fost închise, potrivit comunicatelor de presă oficiale începând de joi seara.

„Mulți oameni au dormit la aeroport, ambasada franceză ne trimite înapoi la companiile aeriene, care ne trimit înapoi la ambasadă”, a declarat Sabrina, o pariziană de 30 de ani, care a venit să petreacă câteva zile la Marrakech cu mama ei.

Închiderea prin surprindere a frontierelor terestre i-a obligat mulți spanioli să părăsească regatul în grabă, joi seară, în timp ce muncitorii zilieri marocani s-au grăbit să se întoarcă în țara lor, în cealaltă direcție.

Punctele de trecere a frontierei terestre sunt utilizate mai ales vara, dar traficul nu se oprește niciodată între cele două țărmuri ale Mediteranei. Acum, un baraj polițienesc blochează accesul la frontieră spre Ceuta, în timp ce sârmă ghimpată destinată să oprească trecerea migranților a fost instalată prin câmpuri și păduri.

Granița către Ceuta, precum cea din Melilla, a fost redeschisă vineri doar pentru spanioli. Câțiva turiști au trecut, dar pentru restul, postul de graniță, de obicei aglomerat, care mărginește orașul marocan Fnideq, este pustiu.

Marocul rămâne puțin lovit de epidemia Covid-19, cu 8 cazuri detectate de autoritățile sanitare, între care un deces și unul vindecat, toate sosite din Europa.

Spania și Franța, pe de altă parte, sunt printre cele mai afectate țări din Europa, aflate acum în centrul pandemiei. De pe sol spaniol, marocanii devin nerăbdători și nu înțeleg „de ce Marocul nu îi lasă să intre”. „Dacă trebuie să luăm o cameră de hotel, cine o va plăti?”

Circa treizeci de km spre vest, traficul de camioane și containere se desfășoară în mod normal în marele port din Tangier Med, dar terminalul de pasageri este închis.

În plin avânt, cel mai mare port din Africa a înregistrat sosirea a aproape 568.000 de turiști străini în 2019, în timp ce aproximativ 473.000 de turiști au intrat prin posturile de frontieră din Ceuta și Melilla, respectiv (8 și 7% din traficul total), conform cifrelor Observatorului Turismului.

Restricțiile aeriene și maritime provoacă o mare îngrijorare în rândul profesioniștilor din turism, un sector cheie al economiei marocane, care reprezintă aproximativ 10% din PIB și o sursă importantă de schimb valutar.