Frigul ne seacă de bani și ne scumpește grâul

Unele regiuni din Europa de Est se pregătesc pentru cele mai scăzute temperaturi din ultimii 60 de ani. În România meteorologii avertizează că ne așteaptă trei zile de ninsori și temperaturi extrem de scăzute. În aceste condiții crește accelerat consumul de gaze și electricitate.

Gerul se face simțit și în portofel. Și nu doar în cel al românilor. Temperaturile scăzute din ultima vreme a determinat o creștere a consumului de electricitate și gaze în mai toate statele europene. În Germania s-a consumat cu circa 11% mai mult curent electric, în Franța cu 13%. Și în România consumul de electricitate a crescut cu 4%.

Gazele și electricitatea consumată suplimentar va încărca facturile europenilor și așa loviți de criză. Românii se așteaptă la facturi cu până la 30% mai mari ca urmare a valului de ger. Deoarece veniturile nu vor crește, restanțele pe care le vor avea asociațiile de proprietari către furnizorii de gaze sau de agent termic vor crește. Un sfert din gazele consumate sunt din import

Și românii care au centrale de apartament i-au dat mai des drumul pentru a face față gerului, crescând consumul de gaze cu circa 20%, potrivit secretarului de stat in cadrul Ministerului Economiei, Claudiu Stafie. Deja companiile au început să importe gaze din Rusia pentru a face față cererii. Acestea sunt de trei ori mai scumpe decât cele din producția internă. Pe 31 ianuarie, consumul de gaze naturale înregistrat la nivel naţional a atins maximul ultimei perioade de temperaturi scăzute, cifrându-se la 71,5 milioane mc. Din acestea, 31 milioane mc reprezintă producţie intern, 23 milioane mc - extracţie din depozite și 17,5 milioane mc - importuri. Potrivit ministerului, producţia internă şi extracţia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel încât completarea consumului se face din import. Sursele necesare de gaze naturale sunt asigurate pentru următoarele zile astfel încât alimentarea consumatorilor să se deruleze fără sincope, anunță reprezentanții Ministerului Economiei Ungaria cere furnizarea de căldură și gaze și celor care nu-și pot plăti facturile

Și în Polonia valul de frig a condus la creşterea consumului de gaze naturale până la aproximativ 65 milioane metri cubi pe zi, cu 41% mai mare decât consumul mediu înregistrat în luna decembrie. Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cea mai mare companie de gaze naturale din Polonia, a redus livrările către trei clienţi industriali în timp ce Gaz-System SA, compania care operează sistemul de conducte de gaze, a anunţat că va cere guvernului să elibereze o parte din rezervele de stat pentru a stabiliza sistemul.

În Ungaria, guvernul condus de Viktor Orban a cerut companiilor de utilităţi să nu îşi întrerupă serviciile către cei care nu îşi pot plăti facturile. Primii care au precizat că cel puțin până pe 12 februarie maghiari pot respira ușurați că nu vor fi lăsați să înghețe chiar dacă nu vor achita facturile au fost cei de la EDF Demasz, divizia locală a grupului francez Electricite de France.

Scumpiri la grâu

Cotaţia grâului a atins cea mai ridicată valoare din ultimele patru luni pe fondul îngrijorărilor că frigul din unele regiunii ale Mării Negre ar putea afecta recoltele. La Chicago Board of Trade, cotaţia unui bushel de grâu cu livrare în luna martie a crescut cu 14% până la 6,75 dolari, cel mai ridicat preţ înregistrat după data de 21 septembrie 2011, informează Bloomberg.