Freedom House-Bunele maniere la români

Conform unui studiu apărut pe site-ul Freedom House, românii au carenţe în ceea ce priveşte bunele maniere.

Extrem de exigenţi cu semnele unei bune creşteri

Din datele preluate dintr-un studiu al companiei de cercetare GfK reiese că românii sunt printre cei mai exigenţi europeni cu ei înşişi, în ceea ce priveşte modul de comportament în societate. Deşi studiul GfK ne situează pe prima poziţie la capitolul punctualitate (58%) şi la mijlocul clasamentului general mondial referitor la bunele maniere, din alte studii comportamentul stereotip al românilor pare a fi proasta organizare, lipsa de respect faţă de reguli şi invidia.

Doar un român din 16 consideră că este bine crescut, se precizează în  studiul GfK.

Exigenţa pe care o au românii cu bunele lor maniere nu este percepută însă de ceilalţi europeni, care nu-i încadrează pe aceştia nici la cei mai manieraţi, nici la cei lipsiţi de maniere. Cei mai siguri pe bunele lor maniere s-au dovedit belgienii, cu un procentaj de 39%. Britanicii sunt consideraţi cei mai manieraţi dintre europeni de către 16% dintre respondenţi. La extrema cealaltă, americanii au fost desemnaţi drept persoanele cu cele mai proaste maniere de către cei mai mulţi respondenţi, cu o medie generală de 20%.

Românii mint la interviurile de angajare

Aproximativ 46% dintre românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă mint în cadrul interviurilor pentru angajare, se precizează într-un studiu Neogen. La întrebarea „Despre care aspect aţi minţi în cadrul unui interviu?“, în jur de 24% dintre subiecţi au răspuns că ar omite motivele pentru care pleacă de la actualul loc de muncă.

Cei care ar minţi în legătură cu salariul actual sunt în proporţie de aproximativ 17%. Cel mai mic procent, 5%, îl reprezintă persoanele care ar spune un neadevăr în legătură cu aspectul calificărilor şi al aptitudinilor.

Suntem certaţi cu apa şi săpunul Într-un an, românul consumă două tuburi de pastă de dinţi, două sticle de şampon şi vreo 12 deodorante. În medie, românii îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 3-4 ani, obiceiuri care ne poziţionează pe ultimul loc în Europa la consumul de săpun, detergent şi pastă de dinţi, se precizează într-un studiu mai vechi apărut în 2005.

Acest nivel de consum este la jumătatea celui din ţările vecine şi reprezintă un sfert din cel înregistrat în vestul Europei sau în Statele Unite. Circa 40% dintre români îşi spală părul o dată pe săptămână sau mai rar şi circa 15% nu au folosit niciodată un deodorant.

Românii sunt duşi la biserică, dar nu prea se distrează

Din datele furnizate de către Consiliul Naţional al Audiovizualului, rezultă că 58% dintre români se duc la o biserică cel puţin o dată pe lună (1% dintre români se duc aproape zilnic la biserică, 6% de câteva ori pe săptămână, 31% de câteva ori pe lună, iar 20% o dată pe lună), în timp ce 33% se duc la biserică o dată sau de două ori pe an, iar 7% deloc.

Un alt loc preferat pentru petrecerea timpului liber este mall-ul/hipermarket-ul. 59% dintre români se duc la mall/hypermarket cel puţin o dată pe lună (4% aproape zilnic, 12% de câteva ori pe săptămână, 26% de câteva ori pe lună, 17% o dată pe lună). 39% se duc o dată – de două ori pe an sau deloc.

În acelaşi timp, majoritatea românilor nu gustă ieşirile în oraş, la cinematograf, teatru sau în cluburi. Astfel, 87% dintre români nu se duc deloc la cinematograf, 86% dintre români nu se duc niciodată la teatru, iar 82% dintre români nu calcă în club/discotecă.

Sursa: Freedom House