Fraudă la Bac: Poliţia caută mâna care a scris fiţuica
- Ciprian Iancu
- 1 iulie 2011, 19:51
La un liceu din Geoagiu, 111 elevi aveau copii ale unei ciorne cu problemele la matematică rezolvate. La Română s-au găsit calupuri de câte 12-15 lucrări identice. Toată comisia a fost schimbată.
Câteva zeci de elevi ai Colegiului Tehnic Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu, judeţul Hunedoara, însoţiţi de părinţi, s-au prezentat ieri dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, în încercarea de a-i determina pe conducătorii instituţiei să solicite ministerului o a doua examinare la matematică, după ce, miercuri, 111 elevi din totalul de 156 de la liceul amintit au fost eliminaţi din examen, fiind acuzaţi că aveau, sub foile de teză, ciorne cu unul dintre subiecte gata rezolvate.
Întâlnirea a avut loc cu uşile închise, iar dacă înainte de discuţia cu şefii Inspectoratului părinţii elevilor erau destul de vehemenţi, spunând că mulţi dintre copii au fost eliminaţi pe nedrept, după întrevedere niciunul dintre ei nu a mai dorit să declare nimic.
Fraudă şi la română
Între timp, Inspectoratul a decis ieri să verifice şi lucrările de la examenul scris la Limba şi literatura română de la acelaşi liceu, iar inspectorii de specialitate au constatat că aici lucrările s-au făcut pe "calupuri", unele având multe elemente identice. Această constatare a întărit decizia IŞJ Hunedoara de a nu le mai permite celor 111 elevi, printre care se numără şi şefa de promoţie a liceului, accesul la proba scrisă "la alegere", care se derulează astăzi.
În afară de preşedintele comisiei de examinare, toţi membrii acesteia au fost schimbaţi, lucru care s-a întâmplat şi cu supraveghetorii. "Imaginile înregistrate cu camerele web sunt concludente. A existat un subiect rezolvat pe o ciornă, foaie care s-a multiplicat cu un copiator în peste 100 de exemplare, acestea fiind apoi distribuite în sălile de examinare. Toate probele sunt acum sigilate şi le vom preda Poliţiei. S-a deschis o anchetă penală. La Română s-au găsit calupuri de câte 10-12 lucrări identice", spune preşedintele Comsiei Judeţene de Examinare Hunedoara, Ilie Pârvan.
Detalii ciudate
Conducerea IŞJ Hunedoara a spus de la bun început că verificările de la Orăştie şi Geoagiu au fost făcute în urma unui telefon anonim prin care inspectorii erau anunţaţi că la liceul agricol se va copia în masă.
Echipa de control a descins mai întâi la Colegiul "Aurel Vlaicu" din Orăştie, unde a găsit opt candidaţi cu fiţuici şi subiecte gata rezolvate. Şi aici au fost mai mulţi candidaţi cu fiţuici servite, dar le-au ascuns în timp util.
În judeţul Hunedoara se vorbeşte despre camere web oprite pentru câteva minute sau orientate aiurea şi în multe alte centre de examinare, însă cazul de la Geoagiu este, deocamdată, singurul în care elevii au fost eliminaţi "în masă". Vicepreşedintele comisiei de examinare de la Geoagiu, Claudiu Voinia, declară că au fost doar 12 candidaţi cu fiţuici compromiţătoare şi că decizia luată de reprezentantul Ministerului Educaţiei este total exagerată: "Au fost 12 ciorne găsite în cinci dintre cele şapte săli, plus o ciornă care mie mi se pare absolut OK. Nu au fost găsite la fiecare dintre candidaţi, dar reprezentantul ministerului a luat decizia eliminării tuturor candidaţilor din cele cinci săli. De aici vine acel număr mare de 111 eliminaţi. Decizia de a scoate din examen candidaţii din sălile unde au fost probleme mi se pare nejustificată".
Directorul liceului: "Refuz să cred aşa ceva"
Directorul Colegiului Tehnic Agricol "Alexandru Borza", Ioan Vălean, spune că nu înţelege de ce dascălii care au participat la examenele de Bac din liceul pe care-l conduce îşi riscă slujbele, din moment ce, spune el, un rezultat dezastruos al elevilor nu i-ar afecta nicicum pe dascăli, la fel cum un procentaj mare de promovaţi nu le-ar aduce "nici măcar felicitări din partea cuiva", iar fiecare cadru didactic al şcolii a semnat un angajament că nu va accepta nicio formă de mită.
"În 35 de ani de carieră n-am auzit de vreun caz de copiat în masă şi refuz să accept această idee. Trebuie demonstrat cu probe clare. Colegiul Tehnic Agricol din Geoagiu are 120 de ani de tradiţie, rezultate bune, iar acum a căzut într-o băltoacă din care nu ştiu cum mai iese. Oricum, ar fi trebuit să se facă o diferenţiere foarte clară între vina elevilor şi vina dascălilor", adaugă Ioan Vălean, care mai spune că ştie despre cele întâmplate în liceul său doar din auzite, din moment ce el este membru al altei comisii de examinare, dintr-un alt oraş. 2.000 de lei şpaga de elev luată anul trecut de directorul unui liceu din Bacău, pentru o altă fraudă în masă la Bac. Directorul a fost arestat de DNA