În urma scandalurilor legate de comercializarea unor produse din carne de vită care conțineau și carne de cal, autoritățile europene au elaborate un plan de control, care prevede analizarea mai multor tipuri de preparate din carne.
Pentru a se conforma normelor europene, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat un program extins de controale la nivel naţional.
„Acest plan de control urmăreşte stabilirea prevalenţei unor practici frauduloase în comercializarea anumitor produse alimentare, prin determinare proteinei (ADN–ului) de cal în produsele alimentare comercializate şi/sau etichetate ca având în conţinut carne de vită. În acest sens, în perioada 5 - 30 mai 2014, specialiştii DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor preleva probe din supermarketuri, hypermarketuri, măcelării, carmangerii, unităţi de tip catering, fast-food, magazine alimentare, cantine, restaurante, precum şi din depozite şi unităţi de procesare a cărnii din întreaga ţară”, a anunțat ANSVSA.
În cazul acestui control de amploare se vor preleva probe de produse alimentare, cum sunt carnea tocată, carnea preparată şi produsele din carne, care sunt comercializate sau etichetate ca având în conţinut carne de vită, în vederea determinării fraudelor alimentare produse prin substituirea cărnii de vită cu carnea de cal.Testarea acestor probe va fi efectuată la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.
Raportul preliminar cuprinzând rezultatele analizelor acestor probe, recoltate în cadrul planului coordonat de control, va fi transmis de ANSVSA Comisiei Europene până în data de 22 iunie 2014, conform angajamentelor asumate.