Afacerea pornită de la o tejghea. Povestea fraților McDonald

Sursa foto: Arhiva EVZ

Big Macs. Chicken McNuggets. Legendarul Egg McMuffin. Totul a început cu un hot dog și un restaurant drive-through. Este una dintre cele mai americane mărci din lume. Operând peste 40.000 de restaurante în peste 100 de țări, McDonald's (MCD) este, fără îndoială, cea mai de succes companie de restaurante din întreaga lume.

Și totul a început cu un stand de hot-dog. Frații Maurice și Richard McDonald au deschis primul restaurant McDonald's în 1948, transformându-și restaurantul cu autoservire într-un local de burgeri și milkshake-uri. Situat în San Bernardino, California, la est de Los Angeles, restaurantul a fost de fapt a doua aventură a fraților în industria alimentară. Prima lor afacere a fost un stand de hot-dog pe care cei doi îl dețineau lângă pista Santa Anita.

Originalul McDonald's s-a concentrat pe burgeri, cartofi prăjiți și shake-uri, vânzându-le la jumătate din preț și servindu-le în jumătate din timpul restaurantelor concurente. A făcut acest lucru schimbând modul în care funcționa un magazin de hamburgeri. În loc să se bazeze pe chelneri și chelnerițe, frații McDonald au instalat o tejghea cu autoservire. În loc să gătească fiecare masă la comandă, ei au pregătit burgerii din timp și au păstrat mâncarea caldă sub lămpi de căldură de mare putere. Cititorii ar putea recunoaște că acesta este designul de bază al restaurantului fast-food modern, dar la acea vreme, acesta a oferit McDonald's un avantaj covârșitor în fața concurenților săi tradiționali.

McDonald și Speedee Service System

Sursa: Dreamstime.com

Acest format, pe care frații McDonald l-au numit Speedee Service System, i-a adus în cele din urmă în atenția vânzătorului de aparate de bucătărie Ray Kroc, care a aprovizionat restaurantul. Impresionat de modelul lor de afaceri, Kroc a cumpărat drepturile pentru a începe să francizeze restaurantele McDonald's la nivel național. La acea vreme, frații aveau deja licențiat un număr mic de restaurante francizate în Arizona și California. În 1955, Kroc a format McDonald's System, Inc. predecesorul McDonald's Corporation, iar Kroc a deschis primul său restaurant francizat în Des Plaines, Illinois.

În timp ce Maurice și Richard McDonald au creat primul restaurant și modelul său de afaceri de servicii alimentare, se poate spune că Kroc este cel care a fondat McDonald's așa cum îl cunoaște lumea acum. El a preluat restaurantul individual din locația sa din San Bernardino și l-a transformat într-o întreprindere de restaurante de masă. Până în 1961, Kroc i-a cumpărat pe fondatori în întregime și a condus singur compania.

În acest fel, Kroc a devenit cel mai de succes vânzător ambulant care și-a făcut vreodată bagajele. Probabil că unul dintre cele mai impresionante elemente ale istoriei companiei McDonald's este cât de puțină istorie modernă are aceasta. În timpul primelor decenii, McDonald's a lucrat pentru a-și stabili modelul de afaceri și marca. Din acel moment, a găsit o abordare care funcționează.

McDonald's și-a continuat creșterea rapidă timp de aproape 70 de ani și, în timp ce a câștigat și a pierdut clienți, noi restaurante au fost deschise într-un ritm constant, notează The Street.