Franța, un cuplu regal, pâinea și „cozonacul”

Franța, un cuplu regal, pâinea și „cozonacul” Marie Antoinette / sursa foto: wikipedia

!!! Franța, un cuplu regal, pâinea și cozonacul. Cum și-au trimis revoluționarii suveranii la eșafod în vremuri arzătoare

Franța, un cuplu regal, pâinea și „cozonacul”. Cum și-au trimis revoluționarii suveranii la eșafod în vremuri arzătoare

Ludovic al XVI-lea a fost ultimul rege al Franței epocii denumite Ancien Regime, adică Vechiul Regim. A fost nepotul Regelui Ludovic al XV-lea. S-a născut la 23 august 1754, la Versailles. A devenit rege al Franței, ca Ludovic al XVI-lea, la vârsta de 19 ani.

Franța și căsătoria viitorului rege.  Opțiunea pentru Casa de Habsburg

Franța a cunoscut conducători care au uimit contemporanii prin marele număr de favorite regale, urmașii pe care i-au avut. Ludovic al XVI-lea a fost o excepție, se pare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între Franța și Imperiul Habsburgic, au alternat perioade de pace cu perioade de conflict. Bourbonii și Habsburgii s-au luptat pentru ca să  aibă controlul asupra conducerii Spaniei. Cu alte cuvinte, Habsburgii și Bourbonii s-au luptat ca pe lângă coroana de la Viena, respectiv Paris, să poarte pe cap și coroana de la Madrid.

În vremuri de pace, problemele politice se realizau prin alianțe matrimoniale. Așa se face că, atunci când Ludovic avea 12 ani, în 1766, Consilierul Regal Choiseul a avut ideea, comunicată Habsburgilor, ca Delfinul Franței să o ia de soție pe Maria Antoaneta, fiica Arhiducesei Maria Theresia, viitoare împărăteasă a Austriei și mama lui Iosif al II-lea. Maria Antoaneta se născuse la 2 noiembrie 1755 la Viena. Căsătoria a avut loc șa 16 mai 1770, la Versailles.

Franța în fața unei dileme: era tânărul Ludovic incapabil medical să se căsătorească?

Ludovic și Maria Antoaneta (Louis Auguste și Marie Antoinette, cum erau cunoscuți oficial în Franța), au trăit ca soț și soție și viitor cuplu regal până la 1o mai 1774, când Louis Auguste a devenit rege ca Ludovic al XVI-lea. Istoricii au considerat că între Marie Antoinette și soțul ei nu au existat relații intime până la 18 august 1777. Principala cauză ar fi fost faptul că Delfinul, apoi Regele Ludovic al XVI-lea ar fi avut o gravă malformație a organelor genitale. Totuși, doi medici contemporani, Lassone și Moreau, care l-au consultat pe viitorul rege Ludovic al XVI-lea au afirmat oficial că nu era vorba de o malformație fizică. Ei au explicat că era vorba de „timiditatea” excesivă a viitorului rege.

Franța, pâinea și „cozonacul”. O legendă urbană privind-o pe Marie Antoinette

Regina Marie Antoinette a beneficiat din partea istoricilor, de o posteritate nu prea favorabilă. Când parizienii se ridicaseră la luptă în Paris, la 5 octombrie 1789, Marie Antoinette, întrebând ce doreau răsculații, a aflat că doreau pâine. Mulți i-au atribuit vorbele pe care se pare că ea nu le-a rostit niciodată: „dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!”

Sunt istorici care consideră în prezent faptul că legenda a fost creată abia în 1870, deci la peste opt decenii, de la Revoluția Franceză, de către comunarzii Parisului. Aceștia au considerat că Napoleon al III-lea învinsul de la Sedan ar fi fost la fel de reacționar ca și cuplul ghilotinat la 1793.

Falsa expresie atribuită Mariei Antoinette se scrie în franceză „Qu'ils mangent de la brioche”. Adică să mănânce o pâine mai scumpă, „la brioche” fiind o astfel de varietate de pâine, fără legătură cu prăjitura „brioșă”, deci nici cu faimosul cozonac. Expresia falsă a fost construită pentru a arăta cât de insensibilă ar fi fost regina la criza din Franța,  Cu sau fără afirmații false, cert este că nici azi, memoria lui Louis XV și Marie Antoinette nu se bucură de vreo apreciere favoraabilă mai mare.

Epilog....

Revoluția Franceză a zguduit din temelii monarhia, punând capăt Vechiului Regim. Regele Ludovic al XVI-lea și regina Maria Antoaneta au încercat să fugă dar au fost prinși la Varennes, de un revoluționar care a recunoscut caleașca lor, ca având semnele regale mascate. Cei doi au fost ghilotinați la 21 ianuarie 1793, la Paris. El avea 38 de ani, ea 37 de ani.