Franta si-a scos fumatorii in curte

Interdictia fumatului in spatiile publice este acceptata fara obiectii si eforturi de adaptare.

Kremlin-Bicetre: o comuna obisnuita din sud-estul Parisului, aparent lipsita de farmec, dar vie, animata de oameni amestecati, de toate culorile, de toate originile. Bar-tabacul din Place de la Republique a fost preluat de un chinez. Pentru inca un an, exista aici doua spatii gemene: "fumeur" si "nonfumeur". Alaturi, un pachistanez a deschis, in locul unui mic salon de coafura, o "alimentation generale". Nu fumeaza nici el, nici sotia care vinde la tejghea.

Brutaria la usa careia se sta la coada in fiecare duminica la pranz e condusa de un francez de origine portugheza. Unul dintre brutari e francez get-beget. Mandru in pantece, e un fel de ObElix, numai ca mult mai iute: invarte cu repeziciune aluatul in forme alungite, celebrele "baghete". A fumat, dar s-a lasat: "Painea buna miroase a mina sanatoasa, curata".

Parerea lui e ca legea franceza care interzice fumatul in locurile publice si in institutii o sa-i faca pe multi sa lase tigara. "Daca ai o motivatie sau esti constrans, gasesti si vointa. Motivul meu a fost painea".

"O bagheta magica, deci?" ObElix aproba, razand pe sub mustata rasucita. Argumentul legiuitorului francez seamana cu cel al brutarului: e vorba, la urma urmei, de o chestiune de sanatate publica.

Dispozitii de ordine interioara in spital

Spitalul universitar Kremlin-Bicetre e cel mai mare angajator din zona. E o fortareata impozanta si indiferenta, plantata din secolul al XVII-lea la portile sudice ale Parisului. Zidul din piatra aduna la un loc cladiri, gradini, curti interioare care au fost odata inchisoare, azil de nebuni, bolnita.

Astazi, cladirile sunt pavilioane modernizate de spital, de universitate, laboratoare, resedinte si crese (trei!) pentru copiii personalului. Mii de oameni lucreaza in acest adevarat cartier, personal medical, functionari, muncitori, cu totul - 15 meserii.

In prima zi a lunii, Florence Penet, responsabila cu comunicarea, a trimis fiecarui angajat un avertisment oficial: "Incepand cu 1 februarie 2007, institutiile de sanatate sunt supuse interdictiei totale de a fuma. Decretul stabileste noi dispozitii, printre care suprimarea zonelor "fumatori" si infiintarea de corpuri de control abilitate sa-i amendeze pe eventualii contravenienti.

Curtea, ultimul refugiu

Isabelle, secretara medicala, fumeaza la serviciu de cand s-a angajat, in urma cu cincisprezece ani. Problema Isabellei e mai veche, de dinainte de lege: fuma fara jena in biroul ei, cu ferestrele deschise; numai ca i s-a repartizat un birou nou, din intamplare fara ferestre. Legea o gaseste deja antrenata: coboara patru etaje, de mai multe ori pe zi, ca sa fumeze afara. La fel de antrenati sunt si colegii ei de serviciu, carora de mai multe ori pe zi li se intampla sa n-o gaseasca in birou cand au nevoie.

Numai ca eficienta ei dupa o tigara compenseaza pauza de lucru, spune Isabelle. Si colegii ei n-o contrazic. O nota a directiunii subliniaza clar ca interdictia se refera si la "birourile individuale". Pe mesele de lucru ale angajatilor Spitalului Bicetre au aparut, pe 1 februarie 2007, niste hartii noi: autocolante cu sigla antitabac, de lipit in jur, la vedere.

Socializare la o tigara Evelyne lucreaza la una dintre cresele personalului, "les Marmousets". "Suntem cateva fete care fumam aici, putine. Cum la noi pauzele sunt precis calculate pentru fiecare in parte, in functie de cati copii avem in grija pe zi, fiecare face ce vrea in pauza. Eu ies afara sa fumez. Problema mea e ca nu ma nimeresc intotdeauna in pauza cu alt fumator."

Evelyne zambeste si ochii dau stralucire pistruilor, pe obraji: "Uneori ma simt singura la o tigara. Si pe urma, fumatul te imbie la conversatie, la confesiuni". De fapt, nu s-a fumat niciodata in interiorul cresei. O alta "bagheta magica": copiii.

Exercitii logice la poarta spitalului Portarul spitalului vrea sa stie de la ce ziar sunt. Raspunsul pare sa-l multumeasca, poate fi sincer: "Intr-un spital parc-ar fi normal sa nu se fumeze. Dar intr-un camion?". Clipeste cu inteles, si albul ochilor pare si mai alb. Tanarul de culoare, cu parintii ramasi in Senegal, judeca. "Am vazut aseara la televizor: au interzis soferilor de camion sa fumeze in cabina lor, cand conduc. Cabina lor e spatiu public?" "Nu, e locul lor de munca." Imi da replica vesel: "M-ai prins! Dar cei care lucreaza la domiciliu, acasa la ei?".

Numele comunei, vine, pe jumatate, de la un loc vechi, din zona unde cu siguranta fumau toti, "ca turcii": o carciuma frantuzeasca numita Kremlin, la care se opreau soldatii lui Napoleon intorsi de pe frontul din Rusia.  Povestile de la Kremlin Bicetre, din sudul Parisului, se vor spune de-acum inainte si fara fum de tigara.

JOS TUTUNUL

Controale si amenzi Francezii se lupta de ieri, 1 februarie, cu intrarea in vigoare a unei prime etape vizand interzicerea totala a fumatului in spatiile publice, etapa care implica interdictii in intreprinderi, institutii scolare, administratie, magazine si centre comerciale, spitale, gari, aeroporturi, sali de sport si mijloace de transport in comun.

Aceasta restrictie se va extinde, dupa 11 luni, adica de la 1 ianuarie 2008, si asupra cafenelelor, restaurantelor si discotecilor, care momentan sunt exceptate.  Aproximativ 175.000 de agenti (politisti, jandarmi, inspectori municipali, inspectori de mediu si altii) vor fi abilitati sa controleze spatiile protejate de lege si sa aplice amenzi. Acestea, care sunt repetabile si cumulative, au un cuantum cuprins intre 68 de euro pentru contravenienti si 135 de euro pentru responsabilii spatiilor in care s-a comis "abaterea".

Prima tara membra a UE care a interzis total fumatul in spatiile publice, din 29 martie 2004, a fost Irlanda, urmandu-i Italia, Malta, Suedia, Scotia, Letonia si Lituania. De la 1 iulie, interdictia va intra in vigoare si in Tara Galilor si Anglia.