Autoritățile franceze au decis inversarea legii privind donarea de organe în sensul în care toți cetățenii francezi sunt considerați automat donatori, în cazul decesului, dacă nu refuză acest lucru în mod explicit, conform unui material publicat luni de publicația britanică The Guardian.
Până la 1 ianuarie, când noua variantă a legii a intrat în aplicare, recoltarea de organe nu se putea face decât dacă persoana decedată și-ar fi dat în prealabil consimțământul. În cazul în care persoanele decedate nu erau înregistrate ca donatoare, medicii apelau la familiile acestora care, în aproape o treime dintre cazuri refuzau prelevarea organelor care ar fi putut salva alte vieți.
Conform noii legi, francezii care nu doresc ca o parte sau toate organele lor să poată fi folosite în transplanturi trebuie să se înregistreze ca atare. Pentru a ușura acest proces, înregistrările celor care nu doresc să-și doneze organele în cazul unei morți premature se pot face și online. În cele 2 zile care au trecut de la intrarea în vigoare a legii, peste 150.000 de francezi și-au înregistrat refuzul de a dona organe. O altă variantă pentru cei care nu vor să doneze organe este să lase unei rude o declarație semnată prin care arată că nu-și dau consimțământul.
Medicii francezi doresc să-i încurajeze pe tinerii cu vârste între 15 și 25 de ani să accepte să doneze organe. Uniunea Europeană a evidențiat penuria de organe pentru transplant și numărul crescând de pacienți care au nevoie disperată de transplant și care ajung pe lungi liste de așteptare. Conform statisticilor medicale europene în cursul anului 2014 peste 86.000 de pacienți se aflau pe liste de așteptare pentru organe în statele UE, Norvegia și Turcia, iar în fiecare zi se înregistrau în medie 16 decese în rândul celor care aveau nevoie de transplant, titrează Agerpres.