Franța comemorează trei ani de la ATENTATELE TERORISTE de la CHARLIE HEBDO

Franța comemorează trei ani de la ATENTATELE TERORISTE de la CHARLIE HEBDO

Preşedintele francez Emmanuel Macron a adus duminică dimineaţă un omagiu foarte sobru (conform dorinţei familiilor) victimelor atentatelor jihadiste comise cu trei ani în urmă la Paris împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo şi a magazinului Hyper Cacher.

O primă ceremonie omagială a avut loc în faţa fostului sediu al Charlie Hebdo, unde pe 7 ianuarie 2015 fraţii Said şi Cherif Kouachi au ucis angajaţi ai acestei publicaţii, majoritatea jurnalişti.

Ei au fost primele victime din rândul celor 241 de persoane ucise în ultimii trei ani în seria de atacuri teroriste comise în Franţa.

După intonarea imnului Franţei, La Marseillaise, Macron a vorbit cu familiile victimelor. El a fost însoţit la această ceremonie de mai mulţi miniştri, de primarul Parisului, Anne Hidalgo, precum şi de fostul premier Manuel Valls, scrie AFP, citată de Agerpres.

O ceremonie similară s-a desfăşurat puţin mai departe, la locul unde fraţii Kouachi l-au ucis pe poliţistul Ahmed Merabet, care a încercat să-i oprească în fuga lor de la locul crimei.

Macron s-a deplasat apoi la magazinul evreiesc Hyper Cacher, unde pe 9 ianuarie 2015 un alt jihadist, Amédy Coulibaly, a ucis trei clienţi şi un angajat, toţi evrei. Preşedintele francez a rămas câteva minute în faţa magazinului, unde erau prezenţi la comemorare şi principalii reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Franţa.

Şeful statului francez va pleca într-o vizită în China, astfel că el va fi reprezentat luni de ministrul de interne Gérard Collomb la ceremonia în memoria tinerei poliţiste Clarissa Jean-Philippe.

Chemată pe 8 ianuarie 2015 pentru un banal accident de circulaţie produs la Montrouge, în sudul Parisului, ea a fost asasinată în plină stradă de Amédy Coulibaly.

Pe 11 ianuarie 2015, peste patru milioane de persoane au ieşit pe străzile marilor oraşe franceze la vaste manifestaţii sub lozinca 'Je suis Charlie', în sprijinul libertăţii de expresie.

Într-un mesaj postat duminică pe Facebook, fostul preşedinte François Hollande a subliniat că 'nu trebuie să uităm nimic din acele zile teribile'. 'Franţa poate să fie mândră că a reacţionat cu demnitate defilând masiv pe 11 ianuarie împreună cu lideri din întreaga lume, în numele drepturilor omului şi libertăţii', a mai menţionat fostul lider la Elysee în mesajul său