Franks, FMI: Managerii companiilor de stat trebuie aleşi prin selecţie internaţională

Companiile de stat trebuie conduse de manageri profesionişti, români sau străini, aleşi printr-un proces de selecţie internaţional. Investiţia în aceşti specialişti este una bună, întrucât ei vor aduce profituri, nu pierderi pentru cetăţenii României, a declarat astăzi şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks.

Potrivit acestuia, procesul de selectare a acestor manageri trebuie să fie foarte transparent, derulat de companii de recrutare independente.

"Odată ce sunt identificaţi, trebuie să existe un nivel de plată comparabil cu alte state europene. Sunt bani foarte bine investiţi dacă aduc profit pentru cetăţean, nu pierderi. Acum, o parte din aceste companii pierd foarte mulţi bani, care ies din buzunarul românilor", a explicat Franks.

Potrivit acestuia, scandaloase nu ar fi salariile mari ale acestor manageri profesionişti, ci "scandalos este că oameni care nu sunt calificaţi, dar au conexiuni politice, conduc aceste companii în beneficiul propriu, nu al poporului. (...) Am cerut ca autorităţile să angajeze companii independente care să selecteze aceşti oameni. Dacă sunt calificaţi, pot să fie asiatici, africani, nu contează. Important e ca procesul să fie transparent".

Disponibilizări masive la unele societăți

În ceea ce priveşte restructurarea sau privatizarea companiilor, reprezentantul FMI a declarat că ei nu impun vreo soluţie Guvernului.

De exemplu, la companiile energetice, statul vrea să păstreze participaţia majoritară. În alte cazuri, unele companii vor fi închise definitiv, cum sunt, de pildă, unele mine de cărbune sau părţi din Termoelectrica. Potrivit discuțiilor cu Ministerul Transporturilor, și unele subsidiare ale CFR pot fi închise. De asemenea, la unele societăţi de stat vor urma "disponibilizări masive".

Franks a subliniat faptul că arieratele companiilor de stat au ajuns la 4-5% din PIB, dar într-un an va urma o reducere substanţială a acestora.

Creşterile salariale la bugetari, condiţionate de disponibilizări

Pe de altă parte, întrebat despre restructurările şi majorările salariale în sistemul bugetar, oficialul FMI a declarat că "nu există o ţintă specifică privind disponibilizările", dar guvernul are nişte estimări.

Potrivit acestuia, cu cât numărul de bugetari scade, cu atât se face loc pentru majorarea salariilor.

"Când vom discuta de bugetul pe 2012 în lunile următoare, vom discuta şi de o posibilă majorare a salariilor. Vom vedea unde e loc de o posibilă majorare şi unde nu. Dacă (autorităţile –n.r.) vor bani pentru creşterea salariilor, trebuie să reducă cheltuielile în alt loc. Este o decizie a guvernului dacă va creşte salariile sau nu", a precizat Jeffrey Franks.