Vânzătorul unei proprietăți plătește acum cel puțin jumătate din costurile de intermediere. Cu toate acestea, alți factori sunt responsabili pentru costurile auxiliare ridicate atunci când vine vorba de cumpărarea unei locuințe.
În ultimul timp, prețurile pentru locuințe private au crescut în multe părți din Germania. Cum se mai pot face niște economii? Înainte de a-și cumpăra propriiii patru pereți, cumpărătorii se pot gândi la o proprietate mai mică sau la o locație mai rurală și, de asemenea, pot negocia cu proprietarul.
Politicienii și Ministerul Federal al Justiției și Protecției Consumatorilor preferă să analizeze costurile auxiliare excesive nu fără motiv și să lase vânzătorul să preia jumătate din comisionul agentului imobiliar începând cu 23 decembrie. Acest pachet de Crăciun poate face achiziția mai ieftină în cele șase state federale în care cumpărătorul a plătit anterior agentului imobiliar cu mai mult de 7% din prețul de achiziție.
Un vânzător care primește acum jumătate din factura agentului imobiliar se gândește și mai negociază încă o dată, având în minte comisionul. De ce nu ar trebui proprietarul să caute mai întâi el însuși un cumpărător, de ce să nu apeleze la agentul imobiliar doar în anumite situații și, de ce să nu prezinte singur celor interesați un apartament sau o casă? Aici este de dorit mai multă concurență.
Adevărul despre costurile imobiliare ridicate include, de asemenea, modul în care statului îi place să câștige bani și modul în care impozitul pe transferul imobiliar face o achiziție mai scumpă. Dacă doriți cu adevărat un spațiu de locuit ieftin, puteți reduce și aceste costuri auxiliare. Acesta ar fi un adevărat cadou de Crăciun. Comentariu de Jan Hauser. (Rador)
https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/teure-immobilien-was-das-alles-kostet-17106151.html
Traducerea: Vera Ștefan