Frank G. Wisner: Anularea alegerilor prezidențiale în România este un „semnal important” pentru Rusia și Europa

Frank G. Wisner Jr, fost secretar de stat al SUA, a oferit un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, în care a comentat decizia Curții Constituționale a României de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024. În cadrul interviului, Wisner a subliniat importanța acestei decizii atât pentru România, cât și pentru relațiile sale internaționale, adăugând că aceasta reprezintă un semnal puternic în fața Rusiei, care nu va vedea cu ochi buni acest pas. Fostul oficial american a abordat și teme de geopolitică regională, subliniind riscurile pe care Rusia le reprezintă pentru România și Europa de Est, dar și nevoia unei reacții ferme din partea Uniunii Europene în fața acțiunilor Moscovei.

Frank G. Wisner comentează anularea alegerilor din România

Frank G. Wisner Jr., fost secretar de stat al SUA, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul” în care a discutat despre anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România de către Curtea Constituțională a României.
Wisner a declarat că respectă decizia, subliniind că este un pas „extrem de important” pentru România și, implicit, pentru relațiile sale internaționale. „Cred că este un lucru bun pentru România și cu siguranță un lucru bun și pentru Statele Unite ale Americii. Am fost foarte descurajat de rezultatul primului tur al alegerilor”, a spus fostul oficial american.
De asemenea, el a exprimat satisfacție față de faptul că decizia CCR nu a fost pe placul Kremlinului, sugerând că aceasta ar putea reprezenta un obstacol în planurile Rusiei pentru regiune.

Reacția Rusiei și efectele asupra geopoliticii regionale

Wisner a explicat că Rusia va tăcea în urma acestei decizii și că nu va dori să apară ca intervenind în procesul electoral din România. „Rusia nu va scoate niciun sunet. Nu va dori să apară faptul că ar fi manipulat primul tur al alegerilor ori că a avut o atitudine partizanală”, a adăugat el.

 

În același timp, fostul secretar de stat a vorbit și despre războiul hibrid purtat de Rusia, care exercită presiuni asupra țărilor est-europene pentru a le destabiliza și pentru a le reduce capacitatea de a se opune ambițiilor Moscovei.

 

„Europa trebuie să rămână în picioare. Ea trebuie să sprijine Ucraina și să își consolideze structurile defensive europene”, a spus Wisner, îndemnând la unitate și fermitate în fața presiunilor externe.

 

România și riscurile legate de influența Rusiei

Frank G. Wisner a subliniat faptul că România, ca țară vecină Rusiei, se află permanent în pericol din partea Moscovei, care caută să își exercite influența asupra regiunii. „România este întotdeauna în pericol din partea Rusiei”, a afirmat Wisner, făcând referire la trecutul istoric al țării și la riscurile geopolitice actuale.

 

El a adăugat că România trebuie să își întărească legăturile cu NATO și să își consolideze securitatea internă pentru a face față presiunilor externe. În acest context, fostul oficial american a subliniat importanța solidarității cu vecinii europeni și angajamentele internaționale ale României.