Fără vreo legătură cu savantul nebun care a înflăcărat imaginația multor generații, de la tinerii din anii Romantismului la fanii Netflix, baronul von Franckenstein de România a fost un poet și traducător sas care a trăit între anii 1643 și 1697.
Mai e un motiv. Valentin Franck, devenit von Franckenstein în 1692, când Sibiul, unde era comite regal, devine capitala Transilvaniei, este autorul unei poezii absolut inedite, dedicată descoperirii de gaz metan în zona localității Bazna.
Numele localității vine, potrivit celor de la Muzeul Săsesc Bazna de la legenda focurilor vii din zonă, de fapt zăcăminte de gaze naturale.
Se spune că niște ciobani, încercând să se încălzească, au făcut un foc din vreascuri și au dat de ”respirația Pământului care arde”.
Dar când se întâmpla asta: Aflăm din finalul strofei dedicate de baron acestui eveniment. La final, în cifre romane. Von Franckestein noteaazî și anul:
”Când al toamnei aer fuse vâlvă vie,val de foc! Iar de fu cuprins izvorul într-a flăcării vâltoare Într-o zi când păcurarii oile prin jur mânând Ațâțar-un foc de vreascuri lângă el fuse-o-ntâmplare Dintr-o rece zi de toamnă,pară-i din senin născând. MDCLVVVVI---1671”
Mai trebuie spus doar că zona Bazna este una bogată în zăcăminte, de la sare la apă termală, resursele sale fiind folosite și astăzi.
A fost născut într-o zi de 20 octombrie, așa că astăzi este un moment bun ca să îl readucem în actualitate.