Francezul care investeşte în Bărăgan

Francezul care investeşte în Bărăgan

Jean Herbert are o firmă de construcţii în comuna Cocora, unde vrea să deschidă şi o pensiune cu specific românesc.

Este de-ajuns să întrebi cine cumpără pământ în Bărăganul ialomiţean şi primeşti rapid răspuns: „Francezul“. I s-a dus vestea că dă un preţ bun, este corect şi nu ţepuieşte ţăranii, face actele, te ajută cu succesiunea ori la notariat.

Francezul Jean Herbert şi-a stabilit cartierul general în comuna Cocora şi în numai trei ani a tranzacţionat mii de hectare de teren în judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila. Are 46 de ani şi este acum mandatarul unei companii din Danemarca pentru care „a strâns“ 2.100 de hectare în zona centrală a judeţului Ialomiţa. „Ai parte de surprize în fiecare zi“ Modest şi precaut când vine vorba de un interviu, francezul vorbeşte despre România mai frumos decât mulţi dintre români. „Am stat 22 de ani în SUA, am divorţat şi m-am mutat în Franţa. După doi ani, mi-am dat seama că Franţa nu-mi place şi am căutat să plec în estul Europei. Am ales România pentru că este ţară latină, ţară splendidă, de-o frumuseţe răvăşitoare“, spune Jean Herbert.

Atras de frumuseţea naturală, francezul a ajuns mai mult de curiozitate în România în 2002, cu două valize şi 11.000 de euro. Nu i-a fost uşor să se integreze şi doi ani s-a chinuit să-şi găsească un rost, ajutat financiar de rudele şi prietenii din Franţa. Un italian cu bani i-a intuit potenţialul şi s-a lansat în afaceri imobiliare, cu tranzacţii de terenuri agricole şi păduri.

„România este o ţară a extremelor, a sărit de la 50 de ani de comunism direct la democraţie. Este extraordinar ce-am văzut în România. Două agriculturi una lângă cealaltă, un teren lucrat cu tractoare de ultimă generaţie şi, alăturat, un ţăran munceşte pământul cu plugul din lemn, un contrast incredibil. În Europa de Vest este totul standardizat, organizat, controlat, taxat. În România, ai parte de surprize în fiecare zi şi asta te obligă să fii dinamic, simţi că trăieşti“, mărturiseşte francezul. Pensiune românească autentică „La Cocora am ajuns căutând o zonă cu pământ de bună calitate şi mai puţin tranzacţionat. Mi-am făcut un birou aici şi nu mi-am închipuit că într-un singur an aveam să mă îndrăgostesc atât de tare de loc încât să nu-mi mai doresc să plec vreodată“, susţine Jean Herbert.

Francezul a înfiinţat o firmă de construcţii şi a angajat pentru început cinci localnici. În paralel, a tranzacţionat pământ şi mica afacere personală a ajuns acum la 250.000 de euro. Într-un an de zile a reuşit să cumpere pentru o firmă din Danemarca mai bine de 2.000 de hectare de teren agricol, oferind preţuri între 4.000 şi 6.000 lei pe hectar.

Rezultatele spectaculoase i-au convins pe străini să înfiinţeze o fermă vegetală şi câteva silozuri în comună, investiţie de şase milioane de euro.

„Venirea domnului Jean în comună a fost un câştig pentru comunitate. Ţăranii au scăpat de samsarii care-i păcăleau şi le luau terenurile la preţ de nimic. Acum i-a adus şi pe danezi să investească la noi, într-o zonă săracă şi fără perspective pentru oamenii din mediul rural“, spune laudativ primarul Vasile Toader.

Adoptat rapid de localnici, Jean Herbert s-a decis să ridice la marginea comunei o pensiune cu specific tradiţional românesc unde să fie servite legume proaspete dintr-o seră ecologică proprie. „Este firesc să mă gândesc la viitor. România este ţara mea şi vreau să-mi stabilesc aici rădăcinile“, spune francezul devenit de-acum român. AJUTOR 3.000 de lei pe lună pentru medicamente Impresionat de sărăcia ţăranilor din Cocora, Jean Herbert susţine financiar achiziţia de medicamente pentru persoanele care au venituri modeste. Pe baza unui tabel întocmit de medicul din localitate, diferenţa dintre preţul medicamentelor şi compensarea oferită de stat este suportată din cei 3.000 lei pe care firma francezului îi dă lună de lună.

Ne puteți urmări și pe Google News