Francezii, mai optimiștii cu privire la economia românească decât investitorii germani
- Raluca Florescu
- 11 decembrie 2015, 12:25
Reprezentanții Camerei Franceze de Comerț și Industrie din România (CCIFER) sunt optimișți cu privire la mediul extern al companiei (economic, politic, social, atractivitatea României) cât și cu privire la situația internă a companiilor (cifră de afaceri, rentabilitate sau investiții), potrivit unui comunicat emis presei.
Realizat de trei ori pe an, în februarie, în iulie și în noiembrie, barometrul de conjunctură economică al CCIFER oferă o imagine generală a percepției directorilor de companii din comunitatea de afaceri franco-română.
Ediția realizată în luna noiembrie este cea mai optimistă din acest an, majoritatea indicatorilor fiind în creștere față de rezultatele din februarie sau iulie, scrie în comunicat.
Directorii companiilor membre CCIFER care au răspuns chestionarului consideră că România este mult mai atractivă pentru investitorii străini în noiembrie 2015 față de anii anteriori, în contextul în care și percepția față de climatul economic, politic și social românesc înregistrează o creștere în comparație cu ultimii trei ani. Și tendința în ceea ce privește mediul intern al companiilor este în creștere față de anii precedenți.
Îngrijorări privind cifra de afaceri
Pe de altă parte, rezultatele sondajului pun în evidență o înrăutățire a percepției asupra situației companiilor în ce privește cifra de afaceri, rentabilitatea, angajații sau investițiile între începutul anului 2015 și finalul acestuia.
O analiză realizată pe sectoare de activitate arată că în 2015 sectorul care a înregistrat cea mai mare creștere în rândul respondenților este cel energetic, cu o creștere a percepției constantă din 2012.
Sectorul IT&C înregistrează o scădere netă față de 2014. Sectorul serviciilor, sectorul bancar și construcțiile își păstrează o evaluare mai degrabă moderată în 2015.
Agricultura, comerțul și industria înregistrează o dinamică superioară față de media barometrului, deși în anii anteriori perspectivele erau pesimiste. În ansamblu, anul 2015 este perceput în mod pozitiv de majoritatea sectoarelor față de 2014, an marcat de o perspectivă negativă generală.
Firmele germane, mai îngrijorate de evoluția economiei decât în vară
Din chestionarul de conjunctură realizat de AHK România în septembrie 2015 reiese că firmele germane sunt încrezătoare în ce privește situația actuală a propriei companii. În ce privește așteptările conjuncturale, companiile sunt ceva mai rezervate în toamnă decât erau în primăvară.
Pentru următoarele 12 luni 68% din companii se așteaptă la o îmbunătățire a situației (primăvară: 75%). Intențiile de angajare ale companiilor-membre AHK sunt de asemenea mai rezervate decât în primăvară.
Companiile doresc în continuare să facă angajări, dar se confruntă cu lipsa personalului calificat și sunt îngrijorate de actualele propuneri de modificare a legislației muncii. Și în ce privește intenția de a realiza investiții a companiilor în următoarele 12 luni, așteptările acestora s-au diminuat, dar intențiile în ce privește investițiile rămân stabile. Principalii factori de risc pentru dezvoltarea economică identificați în rândul respondeților barometrului lansat de AHK sunt condițiile-cadru economice și politice. Este vorba de factori precum infrastructura, administrația publică și achizițiile publice, unde România se clasează sub media celorlalte state din Europa Centrală și de Est. Lipsa personalului calificat reprezintă pentru dezvoltarea economică a companiei un alt risc important.
Pentru companiile membre AHK, perspectivele pozitive s-au diminuat față de chestionarul din primăvară. Companiile sunt mai puțin optimiste. Această persoectivă ar putea fi generată pe de o parte de faptul că în 2016 vor avea loc alegeri locale și parlamentare.
Astfel, 97,2% dintre participanți sunt optimiști cu privire la evoluția mediului de afaceri din România, iar pentru 84,5% dintre aceștia compania lor a avut o performanță mai bună în anul 2015 față de anii anteriori. Întrebați dacă ar dori să atragă fonduri europene în anul următor, doar 45,3% au răspuns afirmativ. Totodată, 72,8% dintre respondenți resimt lipsa mâinii de lucru calificate. CCIFER reunește în prezent aproape 500 de companii membre, cu capital francez și românesc, reprezentând 15% din PIB-ul României și peste 125 000 de locuri de muncă.