France 24: Coronavirusul e condamnarea la moarte a Uniunii Europene?

Confruntate cu pandemia, țările Uniunii Europene s-au concentrat în primul rând să facă față crizei pe plan intern. Colaborarea cu partenerii din UE și regulile Uninii au fost lăsate pe planul al doilea. E numai unul dintre motivele pentru care jurnaliștii de la France 24 au ajuns să se întrebe dacă o construcție complexă și ambițioasă ca Uniunea Europeană va supraviețui testului pandemiei?

“Populiștii și-au reluat loviturile de berbece contra liberei circulații și devin profeți de rău augur ai unei collapsologii europene, pe care au văzut-o venind de departe. Ei anticipează agonia din motive greșite: refacerea frontierelor interne ale spațiului Schengen, așa cum a cerut o anumită extremă dreapta europeană. Dar nu se va schimba nimic în această problemă.

Miza este alta: esențialul constă în primul rând în calitatea sistemelor de sănătate, pentru a ține sub control explozia cazurilor de contaminare, deoarece sănătatea rămâne o competență națională și nu europeană. Or, constatăm astăzi că Europa a reușit să păstreze de-a lungul anilor un “model social european” foarte specific: “plasele de securitate sociale” au rezistat, în fiecare an, puse totuși în dificultate în Sud de tăieri bugetare de la criza din 2008. Acest model permite îngrijiri de sănătate gratuite, care permit ca cetățeanul de pe bătrânul continent să fie mai puțin “sărac” decât un american, de exemplu, în fața bolii. Nu trebuie să susțină financiar în întregime depistarea, ceea ce a facilitat cunoașterea reală a numărului de bolnavi.

Salvarea clubului celor 27 trece și prin capacitatea de a reacționa prompt și în rânduri strânse la provocarea majoră a acestui secol. Și aici, totul a început destul de prost. În ultimele săptămâni, UE nu a mai avut din Uniune decât numele: închiderea uniaterală a frontierelor, lipsa de solidaritate în ce privește măștile respiratorii, măsurile de izolare naționale diferențiate, decise fără coordonare, critica vecinului în ce privește inițiativele sale, ajutoare dezordonate acordate cercetării pentru a obține un vaccin…

Președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, în block start-ul mandatului ei, când Europa se află într-o paralizie fără precedent, încearcă să preia controlul: ea a propus închiderea frontierelor externe ale spațiului Schengen cetățenilor din terțe țări… o propunere aprobată în unanimitate marți! Același executiv european acuzat de decenii de un liberalism fără limite este pe cale să-și schimbe radical filosofia economică sub presiunea coronavirusului: un flagel excepțional, măsuri de excepție. Comisia va utiliza o clauză creată în criza economică și nefolosită: “clauza de suspendare generală” a Pactului de stabilitate. Statele au scăpat de orice constrângere bugetară, altfel spus sacrosanta regulă a deficitului permis numai până la 3% din PIB este pe cale să dispară, sub privirea uimită a observatorilor.

Mai mult,  “jandarmul tratatelor” va promova chiar politici coordonate de relaxare a economiilor o dată ce țările vor fi ieșit din vârful pandemiei. Atunci, dacă UE abolește reglementările obișnuite, riscă moartea subită? Alegerea pentru Uniune este între a muri și a se reinventa”.