Întoarcerea în ţară a romilor expulzaţi e ca un concediu binemeritat şi plătit cu 300 de euro.
Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a afirmat că Hexagonul nu mai poate primi toţi "condamnaţii pământului" şi "populaţiile hărţuite în ţara lor", referindu- se la ţiganii care umplu autocarele de pe ruta România- Franţa. Opinia lor a lipsit cam tot timpul. Fără nicio îndoială, romii se vor întoarce în România şi vor pleca din nou, atât timp cât li se oferă şansa.
În Bucureşti, ţiganii au protestat ieri în faţa Guvernului, nemulţumiţi că sunt ca o minge de ping-pong între autorităţile de aici şi restul Europei. Până ca cineva să le rezolve problemele, ei aleg tot emigrarea. Sute de ţigani, "deportaţi" din Franţa, au făcut din întoarcerea în România o etapă de încărcare a bateriilor şi a conturilor cu cele 300 de euro de persoană, atât cât li s-a dat ca să plece "de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni". După o şedere de câteva săptămâni, cei mai mulţi s-au întors de unde au venit şi de unde, "de-adevăratelea", nu au plecat niciodată.
Nu-s emigranţi, sunt doar plecaţi temporar
Gheorghe Victor, primarul comunei Cojasca, judeţul Dâmboviţa, păstoreşte o comunitate de peste 7.000 de suflete, din care 90% sunt romi, cei mai mulţi concentraţi în satul Fântânele. Muţi sunt plecaţi care pe unde prin Europa: "Eu nu cred că putem vorbi despre emigranţi. Cred că este vorba despre mai mulţi cetăţeni ai Uniunii Europene care pleacă o lună, două, în ţări ca Franţa, Italia sau Anglia, acolo unde pot să îşi câştige existenţa. Sunt cetăţeni care cunosc, din moşi-strămoşi, meseria de muzicant". Sigur pe onorabilitatea consătenilor săi, primarul bagă mâna în foc că aceştia nu au comis niciun delict pe acolo: "Fiindcă 99% sunt penticostali. Ei nu beau, nu fumează, nu dau în cap, nu le permite credinţa să facă aşa ceva".
Romii din Fântânele care n-au mai reuşit să-şi termine casele cu etaj le-au scos rapid la vânzare
Cei mai domni francezi sunt arabii!
Familia lui Dan Francezu' din Fântânele se înmulţeşte pe "banii lui Sarkozy". E exemplul pur al ţiganului care face naveta Paris-Fântânele. Nu ai cum să-i ratezi casa, mi s-a spus, are copii cât pentru toată strada, o să-i vezi în faţă, "în" şi "pe" gardul încropit din şipci desperecheate. Vreo trei stăteau la poartă, unul îşi trăgea mucii, altul se cocoţase "de şase" pe vârful gardului ca într-un număr de fachiri, pe ţepuşe. Şi nu erau toţi!
Au apărut apoi, părinţi şi copii, vreo 13! Îţi dai seama că sunt făcuţi după principiul "anu' şi copilu" şi, dacă e să le asculţi părinţii, "Francezu" şi "Madame" nu se vor opri aici. Nea' Dan s-a ales cu porecla "Francezu'" sau "Bonjour" fiindcă în ultimul timp a fost mai mult pe malurile Senei vânzând, ce dracu' altceva, decat "brăduleţe" la semafor. Da' probleme cu poliţiştii aţi avut? "Sigur că da, cine nu a avut? Dar depinde de tura şi de cheful «flici-ilor» (de la franţuzescul "flic", sinonimul "copoiului" la noi), unii se fac că nu ne văd, alţii ne confiscă şi marfa şi banii, da' chitanţă nu ne-au dat niciodată". Dan spune că cei mai domni dintre francezi sunt arabii: "De câte ori trec, de atâtea ori îţi dau câte două trei centime". Pe traseul arabilor e concurenţă mare, câte 5-6 "atârnători" la semafor. Dar încă mai e loc pentru toată lumea.
Ţiganii plecaţi din România practică la Paris comerţul-cerşetorie: la semoafoare se agaţă de parbriz, numa-numai să le cumperi odorizantele auto
Puştii învaţă de mici "şmecheria": ca să te urci la volan nu-ţi trebuie majorat, ci o şosea goală
"Sigur că am avut probleme cu poliţia, cine nu a avut? Dar depinde de tura şi de cheful «fliciilor». Unii se fac că nu ne văd."
DAN FRANCEZU', "eurodeportat"
"Nu putem vorbi despre emigranţi. Este vorba despre mai mulţi cetăţeni ai UE care pleacă o lună în ţări ca Franţa, Italia sau Anglia."
GHEORGHE VICTOR, primar
Nu putem accepta formulări de genul « România este reponsabilă de alungarea populaţiei de etnie romă, care se vede nevoită să se refugieze în Franţa.» România nu îşi alungă niciun cetăţean de pe teritoriul ei."
TRAIAN BĂSESCU, la întâlnirea de ieri cu ministrul francez de Interne Manuel Valls
Calvarul zilnic al celor 20 de pâini
Dan Francezu' spune că s-a obişnuit cu naveta Fântânele-Paris şi retur, adesea la "sugestia" autorităţilor franceze. Mulţumeşte Domnului că e sănătos şi poate să facă "Franţa asta", că fără ea rămâneau muritori de foame. "Nu ne ajung nici 10-12 pâini pe zi, ne trebuie cel puţin 20", se plânge "Madame" legănând în braţe ultimul, dar cu siguranţă nu cel din urmă copil de până acum. "Să ştiţi că băieţii au mai venit acasă, au văzut că nu facem niciun franc p-aici şi au plecat înapoi", mai spune Madame. Dan "Bonjour" este în ţară numai fiindcă i s-au îmbolnăvit copiii şi a fost nevoit să vină să ajute la vindecarea lor. A mai avut de plătit nişte datorii ale familiei şi da, a plecat şi pentru că în ultimele săptămâni a dormit în maşina trasă lângă trotuar, în arondismentul XVI. Un fel de "cum intri în Paris, o iei la dreapta…! ". Acum aşteaptă să îi trimită copiii bani, să aibă cu ce plăti autobuzul până înapoi. Şi, bineînţeles, o să fie posibil dacă vrea Domnul. Şi până acum, Dumnezeu i-a ascultat ruga de fiecare dată.