Carol I avea bune cunostinte muzicale.
Cateva documente inca inedite dezvaluie ca studiase muzica, adolescent fiind, cu Edmund Kretschmer, un cunoscut compozitor din Dresda. Nu interpreta la niciun instrument, asa cum facea sotia sa, Regina Elisabeta, si nici nu frecventa concertele atat de des ca aceasta. In schimb, mergea la opera si la teatru. In jurnal consemneaza acele vizite, de obicei sec. Rar isi ingaduie cateva comentarii, uneori critice, alteori admirative.
Bucuresti. 7/19 ianuarie 1883. Sf. Ioan Ora 8 plecat cu Candiano la teatru. Prima opera romaneasca, "Haiducul", in trei acte, nu e rea, muzica placuta, foarte plin si multe aplauze. Lecca, ministrul de finante, la mine in pauza. Ora 11 se termina.
(...) 12 april/31 martie 1884. Sambata patimilor. Seara cu Elisabeta la teatru, "Fantana Blanduziei", foarte plin. Alecsandri la noi in loja, piesa lui, in care apare Hor... (?), mare succes. Ploaie.
Pesta. 11 noiembrie/30 octombrie 1884 La ora 71/2 vin la noi imparatul si imparateasa. Mergem la teatru cu imparatul, arhiducesa Valerie si printesa Amelie. Opera maghiara, cladire minunata, opera proasta si balet plictisitor. Acolo pana la ora 10, foarte cald. Ceai in salon. (...)
Bucuresti. 18/30 noiembrie 1884 Seara cu Elisabeta la teatru, o piesa de Caragiale cu aluzii politice, "O scrisoare pierduta". Pana la ora 11. (...)
19/31 martie 1886 Ora 81/2 cu Elisabeta la teatru, Teodorini canta in "Traviata", joaca foarte bine. Enorm de plin." Fragmentele au fost selectate din "Jurnalul regelui Carol I", in curs de aparitie la Editura Polirom, in traducerea si sub ingrijirea lui Vasile Docea.