Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) acuză ritmul lent cu care se desfășoară lucrările de reparații la autostrada A2 și faptul că acestea se desfășoară în sezonul estival început la 1 iunie, lucru care afectează grav fluxul de turiști către litoralul românesc. Dacă lucrările la autostradă nu se încheie până pe data de 15 iunie, hotelierii amenință cu grevă fiscală pe termen nelimitat.
Patronatele din Turism cer demiterea directorului Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și a șefului Biroului de Poliţie Autostrada A2, pe care-i consideră responsabili de blocajele de pe autostradă, acuzându-i că pun în pericol viața turiștilor. Dacă lucrările la autostradă nu se încheie până pe data de 15 iunie, hotelierii amenință cu grevă fiscală pe termen nelimitat, pe parcursul căreia vor refuza să mai plătească taxe către statul ai cărui funcționari, plătiți cu salarii uriașe, umilesc de ani de zile turiștii care îsi fac concediul pe litoralul românesc, avertizează FPTR.
Hotelierii fac referire la faptul că în data de 1 iunie, “când mii de români și-au dorit să vadă marea,turiștii au fost dezamăgiți de drumul către litoral, foarte aglomerat și chiar blocat pe anumite segmente pentru că CNAIR efectuează lucrări de reparații în sezonul estival, fără respect pentru turiști”.
„Suntem conştienţi că lucrările de reparaţii sunt necesare şi ne bucurăm de faptul că acestea sunt efectuate, dar constatăm că nu există o planificare raţională a acestor activități de reparație a autostrăzii de către CNAIR. Deși în fiecare an FPTR a atras atenția conducerii CNAIR, cu mult înainte de începerea sezonului, să încheie lucrările de mentenanță și reparații până la data de 1 iunie, aceștia ignoră în mod repetat solicitările operatorilor de turism. Deși politicenii se întrec, în campaniile electorale, în promisiuni că rezolvă problemele care cauzează aglomerație pe A2, odată ce se văd în funcții uită tot ce au promis”.
FPTR acuză că “aglomerația și blocajele de pe Autostrada Soarelui alungă peste granițe o mare parte din turiștii care vor să vină pe litoralul românesc, iar românii din Ardeal preferă un drum de șase ore pe litoralul croat unuia de opt ore către stațiunile românești de la Marea Neagră”.
"Turiștii se chinuie 5-6 ore pe autostradă între Constanța și București, un drum care ar trebui făcut în doar două ore. Un turist face mai mult din București la Marea Neagră decât are nevoie ca să ajungă pe orice litoral din Europa și chiar din nordul Africii sau Dubai", a declarat Mohammad Murad, proaspăt reales președinte al FPTR pentru al treilea mandat.
El spune că investitorii de pe litoral reușesc să ridice un hotel în șase luni, în timp ce statul român nu este în stare să repare câteva tronsoane de autostradă în trei ani. Mohammad Murad îl invită pe directorul CNAIR, pe care-l consideră depășit de situație, să-i predea mandatul prin care să poată supraveghea starea lucrărilor de pe A2, astfel încât acestea să se încheie urgent.
"Dacă până pe data de 15 iunie autostrada nu funcționează în parametrii normali, hotelierii de pe litoral vor intra în grevă fiscală și nu vor mai plăti taxe către stat. De vină pentru blocajele create este și Biroul de Poliţie Autostrada A2, pentru că nu este în stare să dirijeze mașinile către drumuri adiacente. Din cauza blocajelor, turiștii își pun în pericol viața și se întorc nervoși și epuizați de drum dintr-o vacanță pentru care au plătit-o să se relaxeze. Fiecare director CNAIR promite că își dă demisia dacă nu rezolvă problema acestor lucrări care se tot repetă de 20 de ani, parcă în bătaie de joc față de turiștii români. Dar nu doar că nu rezolvă problema, dar directorul nu are nici măcar demnitatea de a-și da demisia pentru că este depășit de situație, și de aceea noi, patronatele din turism, cerem demiterea atât a directorului CNAIR, cât și a șefului Biroului de Poliţie Autostrada A2", a mai spus Mohammad Murad.
Potrivit primvicepreședintelui FPTR, Dragoș Răducan, litoralul este cea mai importantă atracție turistică a României, cu o capacitate de cazare de 121.222 de locuri clasificate, care acoperă 27% din totalul locurilor disponibile la nivel național.
Reprezentanții Direcției Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța au declarat pentru EVZ că lucrările de reparații se efectuează pe două sectoare ale Autostrăzii Soarelui din zona județului Călărași. Termenele de finalizare sunt 15 iunie, respectiv 21 iunie. Trebuie însă ținut cont și de condițiile meteo nefavorabile, lucrările fiind îngreunate de ploile abundente din ultima perioadă.