Preferintele fotbalistilor s-au schimbat odata cu anii. Acum trei decenii, Mircea Lucescu si Cornel Dinu petreceau cu ziaristi, scriitori si actori. Acum, Adi Mutu si Cristi Chivu cauta compania bogatasilor controversati si a manelistilor.
De-a lungul anilor, in fotbal nu s-a schimbat doar viteza de joc. In urma cu trei decenii, marii fotbalisti romani petreceau cumpana dintre ani alaturi de oameni de cultura. Acum, starurile de la echipa nationala fug spre destinatii exotice si cultiva prietenii cu personaje de calitate indoielnica.
Pe vremea cand Adrian Paunescu strangea la fel de multa lume pe stadioane ca un meci Steaua - Dinamo, liderii generatiilor de fotbalisti citeau mai mult si se aciuau pe langa marii scriitori si ziaristi ai vremii. Era o relatie din care toata lumea avea de castigat: sportivii isi lucrau imaginea si isi slefuiau spiritul in preajma unor monstri sacri ai literaturii, devenind „baieti de salon”.
Deloc intamplator, cei care au urmat aceasta cale sunt si astazi persoane apreciate nu doar in lumea sportului. Oamenii de litere ieseau si ei „pe plus”, intrucat fotbalistii erau intotdeauna resonsabili cu notele de plata la restaurantele unde mancau si beau ca regii dupa cruciade. Si acesta este numai un exemplu. Alaturarea de personaje din filme diferite - fotbalisti si literati - a facut ca „generatia 70” sa fie una respectata pana la adulatie si datorita unor marturii puse in pagina cu multa maiestrie de scriitori precum Ioan Chirila sau Fanus Neagu.
Cultura se mosteneste
Iarina Demian, sotia regretatului Ioan Chirila, isi aminteste cu placere de revelioanele petrecute alaturi de sotii Lucescu. „Erau si au ramas doi oameni deosebiti. Rememorez cu placere sarbatorile petrecute in compania lor, chiar daca nu au fost prea multe astfel de ocazii. Ioan Chirila imi povestea ca Mircea Lucescu citea intens seara, in cantonamente. Dragostea de cultura a mostenit-o si fiul sau, Razvan. I-am dat de mai multe ori bilete la Teatrul de Comedie, unde activez. Este un tanar darz, imi place mult de el”, spune actrita. „Banii au schimbat relatiile dintre oameni. Nu cred ca mai exista astazi prietenii intre ziaristi si sportivi asa cum exista pe vremuri cea dintre sotul meu si Mircea Lucescu”.
„Il Luce” dansa cu invitatele
Inainte sa plece dintre noi, in toamna anului 1999, Ioan Chirila a povestit intr-un editorial din „ProSport” despre atmosfera ospitaliera care domnea in casa Lucescu, cu precadere in preajma Sarbatorilor de Iarna. „Cu ani in urma am petrecut mai multe revelioane la Mircea Lucescu, intr-o vreme in care avea o singura casa - si aceea cu chirie - pe Stirbei Voda. Aceste revelioane s-au bucurat de mult succes, pentru ca erau foarte vesele. Lucescu s-a dovedit intotdeauna un foarte bun dansator, jongland cu invitatele. La revelioanele Lucescu, usa era deschisa fotbalistilor si mai ales celor care si-au legat viata de Mircea Lucescu - ma gandesc la Rednic, Andone, regretatul Klein si altii. Cele mai interesante erau jocurile de societate, in care baietii isi gaseau aproape automat perechea, dar o pereche care nu disparea, ci se bucura de frumusetea acelei nopti. Ceea ce e sigur e ca la Lucescu nu se jucau carti si nici macar rummy. Revelioanele de acum 20 de ani erau frumoase pentru ca noi toti eram mai tineri, pentru ca iarna grijile sunt mai putine in lumea fotbalului.”
Cornel Dinu si „veritabilii”
Dinu povesteste in cartea autobiografica „Zambind din iarba”, pe care a lansat-o recent, cum petreceau fotbalistii revelioanele la inceputul anilor ‘70. Alaturi de Procuror se aflau Conti Barbulescu, Guta Baiesu (ambii, scriitori-umoristi), prozatorul Fanus Neagu, actorul Gheorghe Dinica si cantaretul Dan Spataru. Gasca nebuna termina in forta un revelion petrecut in statiunea montana Cumpatu: „„Ma, ce dor mi-e de un sprit de final, la Palace”, ne contamina Conti. Fanus si Guta parca innebunira: „Desigur, copii ai durerii, va ducem noi sa va antrenam, ca sa puteti trece Posada”, indica Guta... Am intrat si se strangea totul. Doru, vesnicul sef de sala, clipi haotic. „Gata, au sosit veritabilii! Facem o masa mare la inchidere, pentru domnii de la Bucuresti”. Parca intr-o clipa se trezi restaurantul gol. Mesele si scaunele prindeau viata. Pretutindeni... Pana sa se aseze cat de cat ceva, Fanus comanda: „Masa mare, Dinica departe de mine, ca-l bat, si braduti mici. Am vazut ca aveti in fiecare colt de masa. Sa bem printre brazi”. Au aparut lautarii de ocazie si iarasi au cazut zorile iernii”.
„De-ai cauta lumea toata/ Consuelo-i unicata”
In anii ‘70, marii fotbalisti ai Romaniei erau adulati in versuri de poetul Adrian Paunescu. In prezent, starurile nationalei sunt subiectul manelistilor care-i „capuseaza” pe la nunti si revelioane, compunandu-le la minut cantece schioape.
In 1983, la incheierea carierei de fotbalist, Adrian Paunescu ii dedica lui Nicolae Dobrin versurile: „Nu te lasa de fotbal, barosane/ Tu care poti echipe mari sa-nvingi/ Mai joaca-ti arta-n larg pe stadioane/ Invidiat de antrenori natangi(...). / Mai stai un an, mai stai macar o vara/ Ce te grabesti si unde vrei sa pleci?/ Mai joaca fotbal cea din urma oara/ Si, daca vrei, mai vinde cate-un meci”.
Rimele se incheaga si azi pe langa numele fotbalistilor, dar rezultatul e hilar. „De-ai cauta tot pamantul/ Nu gasesti ca Adi Mutu/ De-ai cauta lumea toata/ Consuelo-i unicata/ A trecut prin bune si prin rele/ Si-a ramas neinvins/ L-a chemat pe Adi Minune/ Si i-a facut nunta de vis”, este maneaua compusa de Adrian Copilul Minune pentru sotii Adrian si Consuelo Mutu cu ocazia nuntii acestora.
FUGA DE TRECUT
Lobont si Mutu, in State
Placerea discutiilor in fata paharelor mereu pline a disparut. Asta si pentru ca prietenii fotbalistilor de azi sunt persoane care nu pun prea mult pret pe cultura. Personaje precum Nicu Gheara (nasul de cununie al lui Mutu) sau fratii Becali (oamenii care au hotarat destinul lui Cristian Chivu) sunt persoanele cele mai apropiate ale elitelor fotbalistice din echipa nationala a Romaniei. „Briliantul” isi ascute spiritul la Ibiza, pe iahtul controversatului afacerist. Capitanul nationalei nu se lasa mai prejos, scrantindu-si gleznele in interminabile partide de tenis cu piciorul in compania lui Ioan si Victor Becali. Preocuparile celor doi lideri ai tricolorilor sunt, de fapt, cele ale aproape tuturor fotbalistilor. Manelele si personajele controversate sunt parte integranta din viata noilor generatii de jucatori. In acest caz, proverbul „Spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti” functioneaza ca o eticheta pentru liderii de azi ai nationalei tricolore. De vina sunt nu numai anturajul, ci si bagajul intelectual si educational mai scazut al vedetelor care populeaza acum stadioanele Romaniei.
Petrecerile in statiunile montane autohtone au fost inlocuite, treptat, cu alte „mode”. Bogdan Lobont a plecat la „party” in Statele Unite ale Americii. Portarul dinamovist va dansa in noaptea dintre 31 decembrie si 1 ianuarie la New York, in piata Times Square, unde in fiecare an ploua cu tone de confetti.
Adrian Mutu va incepe noul an la Miami, alaturi de sotia sa, Consuelo, si de familia acesteia. Cu toate ca isi programasera un revelion de vis in Dubai, la cel mai exclusivist hotel din lume, Chivu si Adelina Elisei, logodnica sa, au fost nevoiti sa-si anuleze rezervarea la Burj al Arab din cauza programului aglomerat pe care amandoi il au la inceputul lui 2008.