Fostul șef DNA, Crin Bologa, vrea să se pensioneze la 51 de ani. Cererea sa se află pe masa CSM

Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

După ce a pierdut cursa pentru un nou mandat la șefia Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Crin Bologa iese la pensie. Cererea lui de pensionare va fi analizată pe 7 martie.

În vârstă de 51 de ani, Crin Bologa s-a arătat deplin dezamăgit de decizia ministrului Justiției Cătălin Predoiu de a-l respinge pentru a ocupa un nou mandat la șefia DNA. „Eu constat că poţi fi sancţionat şi pentru rezultate pozitive, nu numai pentru lipsa rezultatelor”, a transmis acesta.

Crin Bologa se pensionează la 51 de ani

Cererea de pensionare a lui Crin Bologa va fi analizată de Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), marți, 7 martie. Secția are pe ordinea de zi „cererea de eliberare din funcție, prin pensionare, formulată de domnul Bologa Crin Nicu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, în prezent delegat în funcția de procuror șef al Secției judiciare penale din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”.

Mandatul fostului șef DNA a expirat la data de 20 februarie, iar Monica Danciu este cea care asigură conducerea până la numirea unui șef nou. Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, că l-a propus pe Marius Voineag la şefia DNA.

Propunerea ministrului Justiției a fost o surpriză, fiind de așteptat ca Bologa să primească o reconfirmare în funcție, mai ales că primul mandat a fost obținut la propunerea lui Predoiu, potrivit ziare.com.

Crin Bologa a preluat șefia DNA în 20 februarie 2020. Și-a dus până la capăt, printre altele, două mandate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj (2013-2016, 2016-2019), începându-și activitatea ca procuror în 1995, după absolvirea Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Cine este Marius Voineag, propus șef al DNA

Marius Voineag are 41 de ani și activează în sistem din 2008, când a intrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. A absolvit dreptul la Universitatea privată Nicolae Titulescu, unde a susținut și un Master. A urcat rapid treptele ierarhice (Tribunal, Curte de Apel), iar din 2013 intră ca procuror în Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism.

Pentru a fi numit în funcție are nevoie de avizul consultativ motivat al CSM, iar decizia finală îi va aparține președintelui Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.