Croația va fi admisă în Spațiul Schengen în vreme ce candidaturile României și Bulgariei vor fi scoase de pe ordinea de zi. Europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, a explicat ce se va întâmpla la Praga, la Consiliul JAI programat pentru joi și vineri. Potrivit spuselor sale, refuzul Austriei de a vota în favoarea României este motivat de considerații economice și politice care nu pot fi declarate oficial.
Europarlamentarul PSD Mihai Tudose confirmă strategia premierului Nicolae Ciucă, de scoatere a candidaturii României la Schengen de pe ordinea de zi a Consiliului JAI de la Praga. În urmă cu câteva săptămâni, conform unor surse politice, premierul Nicolae Ciucă le-ar fi dezvăluit această strategie europarlamentarilor români, într-o întâlnire la Bruxelles. În situația în care se întrevede o opoziție, spunea premierul, candidatura Româneii va fi scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului JAI, pentru a evita un vot negativ.
Mihai Tudose susține că decizia Austriei este luată și nu mai are rost nici o negociere pe acest subiect.
„Eu nu cred că se mai poate face nimic şi nu ştiu ce naiba mai negociem, că toată lumea a recunoscut că am îndeplinit toate criteriile tehnice care trebuiau îndeplinite. Eu nu cred că vom fi nici pe ordinea de zi, ţineţi minte ce vă spun”, a declarat Mihai Tudose.
Europarlamentarul este de părere că doar Croația va fi admisă, așa cum a declarat, de altfel și premierul Austriei, Karl Nehammer, în vreme ce candidaturile Bulgariei și României nu vor fi pe ordinea de zi.
„Va intra Croaţia fluierând şi Bulgaria şi cu noi nici nu vom fi pe ordinea de zi. (…) Ultima dată când m-am uitat pe o hartă nu aveam graniţă cu Austria, poate au ei alte hărţi”, a mai precizat fostul premier.
Speranța lui Tudose pentru președinția spaniolă
Europarlamentarul PSD a mai afirmat că motivele care au dus la refuzul oficialilor dinAustria nu sunt de natură tehnică deoarece România îndeplinește toate criteriile de aderare. Este vorba despre o decizie politică, crede Tudose – ca toată lumea de altfel – în spatele căreia sunt interese de ordin economic și politic ce nu pot fi prezentate oficial, în public.
În acest context, după eșecul care se previzionează la Praga, europarlamentarul român privește spre viitor cu speranță. Doar atât i-a mai rămas.
„Eu sper că data viitoare, că va fi şi o dată viitoare. Acum, o să ziceţi că fac politică dar principalii vectori, astăzi, când stăm de vorbă, în România sunt preşedintele, premierul, ministrul de Interne, ministrul de Externe. Toţi, din familia PNL, din familia de dreapta. Comisia este condusă de dreapta, Parlamentul este condus de dreapta, e familia lor politică. Aşteptăm, poate data viitoare, pe preşedinţia spaniolă, prim-ministrul spaniol fiind social-democrat, să avem mai mult succes”, a declarat Mihai Tudose, conform Romania TV.