Fostul premier grec Antonis Samaras a demisionat duminică seara de la conducerea partidului conservator Noua Democraţie, afirmând, după eşecul în cadrul referendumului, că principala formaţiune de opoziţie din Grecia are nevoie de "un nou început", informează site-ul cotidianului Ekathimerini.
"Poporul a decis în urma unui referendum al diviziunii. Guvernului îi revine acum responsabilitate de a obţine un acord prin care să se evite scufundarea ţării. Victoria lui "Nu" va fi interpretată de unii în Europa drept o dorinţă de a ieşi din zona euro. Fac apel la partenerii noştri europeni să ajute Grecia să rămână în zona euro", a spus Samaras în anunţul demisiei sale, el fiind un susţinător deschis al taberei "Da" la acest referendum, potrivit Agerpres.
Fostul premier a subliniat în continuare că cel mai important lucru acum este să se ajungă la un acord "sustenabil" între guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali, susţinând că, în perioada cât a fost prim-ministru, a trebuit să ia decizii dificile 'pentru a evita ceva mai rău pentru ţară".
Antonis Samaras conduce partidul Noua Democraţie din anul 2010 şi a preluat şefia executivului de la Atena în iunie 2012. Reformele şi măsurile de austeritate aplicate de guvernul său, tot la solicitarea creditorilor internaţionali, au condus la creşterea popularităţii stângii radicale Syriza, condusă de Alexis Tsipras, care a câştigat alegerile din luna ianuarie a anului în curs.
De atunci, leadership-ul lui Samaras în interiorul partidului său a fost contestat mai mult sau mai puţin deschis, dar el pare să fi cedat presiunilor interne abia acum, după ce tabăra pro-austeritate a pierdut la referendumul de duminică.
După numărarea a trei sferturi din buletinele de vot, peste 61% dintre participanţii la scrutin au votat "Nu", împotriva ultimelor propuneri ale creditorilor internaţionali, care, potrivit lui Tsipras, ar fi implicat noi măsuri de austeritate.