Fostul prefect de Cluj, arestat pentru ucidere din culpă

Călin Platon, fostul prefect de Cluj până în anul 2008 şi actual inspector guvernamental, a fost arestat aseară în baza unui mandat de arestare emis de judecătorul Octavian Chirilă de la Judecătoria Cluj Napoca.

Acuzaţiile pentru care a fost reţinut Platon se referă la ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă şi conducere fără drept a unui autoturism, după ce, vineri seară, a produs un grav accident de circulație în care au fost implicaţi o mamă şi copilul acesteia de numai două luni. În cursul zilei de ieri, bebeluşul a încetat din viaţă. La ieşirea din sala de judecată Platon, care purta cătuşe la mâini, nu a făcut nicio declaraţie. Avocatul acestuia, Tiberiu Ban a declarat că se aştepta la o măsură din partea judecătorilor şi că anticipa că fostul prefect va fi urmărit penal. "S-a luat această măsură, cred eu, pentru a nu influenţa martorii şi a tergiversa ancheta", a spus avocatul Ban.

Pericol pentru ordinea publică

Judecătorul care a decis arestarea fostului prefect pentru o perioadă de 29 de zilei arată în sentinţă că demnitarul este un pericol pentru ordinea publică deoarece, deşi ştia că nu are dreptul să conducă, având permisul suspendat, s-a urcat la volan şi a comis un grav accident de circulaţie. „Nu există garanţia că lăsat în libertate inculpatul, Călin Platon, nu va mai comite alte fapte de natura celor pentru care este cercetat, cu atât mai mult cu cât, anterior, sancţiunea contravenţională aplicată nu şi-a atins scopul", se arată în sentinţă. Magistratul a considerat că apărarea lui Călin Platon, cum că nu a ştiut că a expirat dovada pe baza căreia a mai putut conduce 15 zile, nu poate fi crezută deoarece fostul prefect a depus o cerere la Inspectoratul de Poliţie Sibiu, prin care a cerut reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere de la 90 la 30 de zile. “Inculpatul cunoştea că nu are dreptul să se urce la volan, deoarece dreptul de conducere pe drumurile publice era suspendat".

Nu a frânat şi circula cu viteză

În momentul în care a comis accidentul, în urma căruia un copil de trei luni a murit iar mama acestuia a suferit răni grave la picioare, care necesită peste 60 de zile de îngrijiri medicale, Călin Platon circula cu viteză. Judecătorul arată în sentinţă că la momentul în care a fost comis accidentul, pe şosea nu circula nicio altă maşină, în consecinţă, dacă avea o viteză regulamentară, Călin Platon ar fi putut evita accidentul. “Este posibil ca tocmai depăşirea limitelor legale de viteză să stea la baza producerii accidentului rutier cu consecinţe amintite având în vedere şi reacţia târzie a inculpatului în ceea ce priveşte acţionarea pedalei de frână sau efectarea unor manevre de evitare în condiţiile pe şosea nu circula nu era niciun autovehicol în mişcare sau pietoni angajaţi în traversarea străzii", se mai arată în document. Accident pe trecerea de pietoni Călin Platon a fost implicat vinerea trecută într-un grav accident de circulaţie, în urmă căruia un copil de două luni a murit, iar mama acestuia a suferit răni grave. La momentul accidentului, acesta circula fără permis de conducere, după ce pe data de 5 august a fost surprins circulând cu 121 de km/h printr-o localitate din judeţul Sibiu, iar dovada de circulaţie îi expirase pe 20 august. În faţa procurorilor, Platon a declarat că a fost orbit de soarele care se afla la apus. La întrebările de ce nu a frânat şi de ce a condus fără permis, fostul prefect a răspuns fâstâcit: "Cred că am încurcat datele de pe dovada de circulaţie". Copilul a murit duminică în jurul orei 14.00 la Clinica de Neurochirurgie din Cluj. În ciuda efoturilor făcute de medici, decesul a survenit din cauza multiplelor leziuni ale creierului suferite în urma accidentului. Bebeluşul care a murit în urma accidentului provocat de Călin Platon s-a născut prematur şi, de atunci, a stat mai mult prin spitale. "A stat mai mult prin incubatoare ca să poată ajunge la dimensiunea şi greutatea normală. Şi uite acum, când toţi se bucurau că este bine sănătos, s-a întâmplat această tragedie", povesteşte o rudă a familiei Jakab.