A lucrat doar nouă ani în Poliția Română și a fost avansat, înainte de termen, la gradul de comisar șef. Plătit cu peste 10.000 de lei pe lună din cotizațiile FSNPPC, Toader Paraschiv i-a îndemnat pe angajații MAI să încalce legea la protestul de la Palatul Cotroceni, în 2010.
Aparent cel mai înverșunat „luptător” pentru drepturile polițiștilor, Toader Paraschiv, președintele Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual (FSNPPC) a reușit o performanță greu de închipuit pentru oricare dintre oamenii legii. Fost plutonier în Ministerul Apărării Naționale (MApN), el a intrat „pe ușa din dos” în Poliția Română și a ajuns comisar șef în Ministerul Administrației și Internelor (MAI), deși are doar nouă ani de muncă polițienească. În rest, Paraschiv și-a dedicat cariera „muncii sindicale”.
FOTO: Toader Paraschiv
El s-a făcut remarcat, în ultima vreme, ca și coleg de platou cu generalul-avocat Pavel Abraham, la Antena 3, de unde își dă cu părearea asupra măsurilor legale decise de instanțe și critică deciziile care nu convin moderatorilor plătiți cu bani grei, de Dan Voiculescu. Din această postură a ajuns să aibă un salariu mai mare ca al ministrului MAI, al premierului Victor Ponta sau al președintelui României, Klaus Iohannis.
FOTO: Pavel Abraham
Angajat ca agent de Poliție
Traseul urmat de președintele FSNPPC i-a lăsat muți de uimire pe mulți dintre polițiștii consacrați. Astfel, actualul comisar-șef era, în anul 1995, plutonier de companie în cadrul MApN, unde lucra din anul 1981. În același an, el a fost încadrat la MAI ca agent de poliție. „Nașul lui îl cunoștea pe Toma Zaharia (fostul secretar de stat în MAI - n.r.). Așa a fost angajat și a lucrat la Secția 19”, susține Constantin Vieriu, primul președinte al SNPPC.
La solicitarea „Evenimenului zilei”, MAI ne-a transmis că Paraschiv a trecut în corpul ofițerilor pe data de 1 septembrie 2003. În CVul său se precizează că a făcut Facultatea de Drept la Academia de Poliție. Un an mai târziu, pe data de 1 mai 2004, MAI spune că a fost detașat la Corpului Național al Polițiștilor (CNP). Ulterior, a ajuns la SNPPC. Avea gradul de subinspector de poliție aunci când a devenit membru al Comisiei Juridice din cadrul CNP. Anul 2007 s-a dovedit crucial pentru liderul de azi al FSNPPC: a intrat în SNPPC, unde a devenit secretar general. SNPPC se desprinsese, în anul 2005, din CNP. Cu toate că nu mai era polițist activ și, conform legii avea de așteptat o perioadă de cel puțin patru anipână la avansarea în gradul următor, la 1 decembrie 2007, el a ajuns inspector principal.
Creștea în grad ca Făt Frumos
Și următorii ani au fost „excepționali” pentru Paraschiv. Mai întâi, a fost avansat, pe 1 decembrie 2009, la gradul de subcomisar. Pe 25 martie 2013, de Ziua Poliției Române, a mai „săltat” un grad, cel de comisar, iar pe 1 decembrie 2014, de Ziua Națională a României a devenit comisar șef.
Agitatorul care cerea desfi ințarea DGA
Toader Paraschiv este cel care a susținut desfi in țarea Direcției Generale Anticorupție – DGA. „Pur și simplu, nu își justifică funcționarea”, spunea sindicalistul după ce, în luna iulie 2009, 43 de polițiști de la Rutieră, din Constanța, au fost cercetați pentru abuz în serviciu și luare de mită.
Salarii mai mari ca ale ministrului
Liderii de sindicat din fostul SNPPC, devenit FSNPPC, șiau asigurat venituri consistente care l-ar face invidios pe orice ministru de Interne. Banii provin din cotizațiile membrilor. Pe statele de salarii sunt sume cuprinse între 6.000 și aproape 10.000 de lei pe lună. Conform declarațiilor de avere de anul trecut, Paraschiv l-a depășit la venituri pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Paraschiv are un venit declarat de 91.437 lei pe an, adică o leafă de 7.619 lei pe lună. Oprea a încasat, 70.704 lei, adică 5.892 de lei pe lună. În plus, sindicalistul a încasat un salariu ca responsabil juridic proiect POSDRU, de 19.818 lei. În total, el a avut un venit, între 2013 și 2014, de 9.271 lei pe lună. Spre comparație, premierul Victor Ponta avea o leafă declarată de 6.148 de lei, iar actualul președinte al României are în jur de 6.700 de lei.
FOTO: Clubul destinat polițiștilor este folosit de o firmă privată FOTO: RĂZVAN PETRESCU
Afaceri cu frații Negoiță
La începutul lunii martie 2011 a fost înființată firma Eurosind SRL la care acționari erau toți membrii Biroului Executiv ai SNPPC. Pe 2 februarie 2012 a fost inaugurat, pe banii sindicatului, lângă Stadionul „Olimpia”, „Eurosind Magic Club”, în asociație cu SC Gurin Impex SRL, în prezența lui Ionuț Negoiță, fratele primarului Sectorului 3. În 2013, jurnalistul Cătălin Tolontan scria că, într-o înregistrare de la congresul în care a fost reales președinte al filialei PSD, primarul Negoiță spunea: „Vă propun să-l susținem pe Nicu Bănicioiu drept vicepreședinte al PSD pe țară. Nu-i gratuit nimic, ne-a promis că ne dă baza Olimpia!”. Baza Olimpia are un patrimoniu de 6,5 hectare.
„Oprea are SPP-iști, noi suntem trei într-unul”
Am avut o discuție liberă cu Toader Paraschiv (foto) legată de problemele atinse în acest articol. Liderul de sindicat, care tocmai a primit „Placheta de Onoare”, alături de ceilalți lideri de sindicate care au în componență angajați MAI – mai puțin Sindicatul „Diamantul” – ne-a declarat că leafa sa este stabilită în Biroul Executiv al sindicatului.
FOTO:Toader Paraschiv
- Care este originea venitului?
- Salariul este stabilit în Biroul Executiv. Dar, să știți, din 2013 este plafonat la 6.000 de lei. Am donat suma de la POSDRU către sindicat.
- Totuși, este mai mare ca al ministrului de Interne…
- Da. Dar să știți că eu nu am secretară, nu am avocat și nici nu plătesc alte servicii. Domnul vicepremier Oprea are și SPP-iși, și alți oameni pe lângă dânsul. Noi suntem trei într-unul.
- Cum ați fost avansat în grad?
- Să știți că legea permite să fim avansați înainte de termen, nu la excepțional, cum spun alții, la jumătatea perioadei de avansare. Propunerile vin din partea sindicatului, doar când e cazul.
- Afacerea Eurosind?
- Partenerul ne-a tras în piept. Nu s-a întors niciun ban înapoi, la sindicat. Noi am dat banii, suntem acționari cu 50%, dar el gestionează afacerea și acum ne judecăm cu el. E susținut de Robert Negoiță, primarul. Ne-am dat seama că e vorba de afaceri necurate și am hotărât să ne retragem…
- Câți membri cotizanți aveți?
- În jur de 40.000. Au fost vreo 50.000. Coti zația este 0,8 la sută din salariu, dar nu mai mult de 20 de lei, să nu se sperie comisarii ăștia…
- Sunteți administrator la hotelul „Apollo”, din Mamaia?
- Da. Amfostnumitadministrator din partea „Cartel Alfa”, unde am fost vicepreședinte până în 2012, după moartea lui Luca (Octavian Luca, decedat în 2009 - n.r.)
Avere de sindicalist
Toader Paraschiv și-a trecut pe ultima declarație de avere două proprietăți în comuna Corbii Mari, județul Dâmbovița, un apartament în București, o mașină, două rulote și bijuterii în valoare de 15.000 de euro. Până în 2013, mai declarase o a doua mașină, dar și o casă în Sectorul 2 al Capitalei pe care susține, însă, că a vândut-o cu 85.000 de euro.
Peste un million de euro din cotizații
Conducerea FSNPPC gestionează o adevărată avere dacă luăm în calcul numai cotizațiile anuale ale membrilor săi. Numărul declarat al membrilor de sindicat este de aproximativ 56.000. „Numărul real este mai mic, în jur de 50.000, și fiecare plătește din salariu o cotizație lunară cuprinsă între 8 lei și 20 de lei, dar nu mai mult”, ne-a mărturisit unul dintre membrii Corpului Național al Polițiștilor (CNP). În aceste condiții, un calcul simplu ne edifică și asupra sumelor încasate de la cotizanți: cel puțin 400.000 de lei pe lună. Mergând mai departe pe această linie, suma anuală încasată de sindicaliști se ridică la 4.800.000 lei. Asta înseamnă peste 1.000.000 de euro. La această sumă, însă, se adaugă sponsorizările, care mai aduc sume substanțiale la bugetul SNPPC.