Fostul ministru PDL, Adriean Videanu, achitat de ÎCCJ în dosarul de corupție. Prejudiciul se ridică la zeci de milioane de euro

Adriean Videanu. Sursa foto, EVZ

Fostul ministru din partea PDL Adriean Videanu ar fi fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată de DIICOT în urmă cu cinci ani, susțin surse judiciare.

Alături de Adriean Videanu, în același dosar de corupție se află și afaceristul Ioan Niculae, iar potrivit surselor judiciare, aceștia, alături de alți funcționari ai statului, au fost scăpat de acuzații.

Decizia nu este încă una definitivă, ea poate fi atacată de DIICOT și de Completul de cinci judecători. Fostul ministru și afaceristul Ioan Niculae au cauzat un prejudiciu de 60 de milioane de euro, după ce firma lui Niculae, InterAgro, a obținut gaze la preț mult mai mic, chiar și de patru ori față de cât era prețul pieței, din producția internă.

Adriean Videanu a fost achitat de ÎCCJ

Videanu deținea la acea perioadă funcția de ministru al Economiei și a acționat în interesul lui Ioan Niculae, obținând pentru el ordine şi memorandumuri în încercarea de a se crea o aparentă de legalitate, potrivit știripesurse.ro.

Procesul a demarat după zece ani de la debutul anchetei și după trei ani de cameră preliminară (o procedură care privește aspectele de ordin procedural ale dosarului). Aceasta, deși – potrivit articolului 343 din codul de procedură penală – „durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță”.

În camera preliminară au fost excluse mai multe probe, având în vedere decizia Curții Constituționale legată de mandatele pe siguranța națională și folosirea lor în dosare penale. Cu toate acestea, judecătorii au atras atenția că, deși decizia CCR spune că probele culese cu SRI pe MSN trebuie excluse până când va fi reglementată o procedură legală de contestare a acestora, informațiile cuprinse în aceste probe nu pot fi evitate.

Firma lui Niculae a primit cele mai scumpe gaze

În luna iunie, Ioan Niculae a fost audiat în dosarul numit „gaze ieftine pentru InterAgro”. Omul de afaceri a susținut atunci că „InterAgro în perioada respectivă a salvat industria de extracție de gaze, că nu a primit cel mai ieftin gaz de la Romgaz, fiind pe locul cinci din șapte consumatori. Dacă InterAgro nu ar fi funcționat cu măcar cele trei combinate, Romgaz ar fi pierdut peste 360 de milioane de euro”.

El ispășea o condamnare de cinci ani de închisoare pentru cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani, dar a făcut o cerere de eliberare condiționată care i-a fost aprobată.