Fostul magnat rus al petrolului și critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovski, cel care a declarat că președintele Vladimir Putin este „dușmanul umanității”, a expus câteva ipoteze și sfaturi legate de greșeala pe care o comite Europa vizavi de sancțiunile și măsurile luate împotriva Rusiei. Acesta este de părere că plafonarea prețurilor la gaze se poate dovedi contraproductivă.
Mihail Hodorkovski, cel care a fost cel mai bogat om din Rusia, cunoscut de o mare parte a lumii pentru că a fugit din țara sa natală, expune câteva ipoteze în ultimul său articol publicat pe site-ul Politico, care par a fi un avertisment și un sfat pentru Europa. Oligarhul rus pune o serie de întrebări despre cum răspunde Europa la acțiunile lui Putin.
Într-una din replicile sale, Hodorkovski se întreabă dacă măsurile și sancțiunile aplicate de Occident împotriva Rusiei sunt cu adevărat eficiente, deoarece, în total, sancțiunile privind achiziționarea de gaz și petrol reprezintă doar 20% din bugetul total al Rusiei, deși subliniază că în rezerva federală rusă, din care se extrage o parte pentru război, reprezintă 50%. Cu alte cuvinte, pentru fiecare euro cheltuit pe petrol și gaze, 50 de cenți sunt cheltuiți pe arme.
Soluție: impunerea de tarife
Pentru a determina ca sancțiunile să aibă un impact real, Hodorkovski consideră că cea mai viabilă soluție este impunerea de tarife la vânzările rusești, deoarece, susține el, plafonarea prețurilor la gaze se poate dovedi adesea contraproductivă, deoarece „complexitatea lor ridică o serie de probleme", precum și faptul că nu convinge toate puterile.
Plafonarea gazului ar putea ajuta China și India, cumpărători de petrol rusesc în ultimele luni, dar nu ar face o mare diferență pentru națiunile europene, care încearcă să își reducă importurile și consumul. Mai mult, el consideră că politicile urmărite de Occident au fost greșite, numindu-le „nesigure" sau chiar „complice la barbarie".
Din toate aceste motive, oligarhul consideră că trebuie puse în aplicare politici reale și bine gândite, nu măsuri luate pe genunchi în ideea că populația va vedea că se face „ceva”. El consideră că aceste manevre politice sunt extrem de nechibzuite și lipsite de rigoare istorică și economică.
Sabotajul nu înseamnă atât de mult
Într-adevăr, un alt aspect pe care Khodorkosvky îl clarifică în articolele sale este că, în cel mai bun caz, aceste presiuni occidentale ar putea echivala cu un boicot parțial al industriei petroliere a lui Putin, dar în niciun caz cu un ultimatum sau cu un sentiment de a fi în corzi din partea guvernului rus.
În cele din urmă, el consideră că este foarte important să se înțeleagă că piața hidrocarburilor este globală și că, fără un acord comun al unui club democratic, așa cum se consideră Europa, nu pot exista consecințe mai mari decât cele actuale, motiv pentru care pledează pentru o schimbare a măsurilor actuale, iar cheia lui Khodorkovsky este impunerea de tarife la exporturile rusești.
Mihail Hodorkovski, fost deținut politic și director executiv al companiei Yukos Oil, este autorul cărții „Enigma Rusiei: Cum a căzut Occidentul în capcana puterii lui Putin - și cum să o rezolvăm”