România 4 you. Fostul fief al lui Hrebenciuc se dezintegrează

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania va avea o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor nouă luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județul Argeș.

Momentul de glorie al județului Bacău a fost în anii 2000, când Viorel Hrebenciuc - pe atunci liderul deputaților PSD - părea atotputernic și visa ca fieful său să detroneze Iașiul. În 2004, PSD a început să piardă puterea, iar visele de prea-mărire s-au spulberat

 

România 4 you. Lefuri cu un sfert mai mici decât media pe țară

România 4 you. Centura, Visul de aur al băcăuanilor

Ca în multe alte județe, întreaga conducere administrativă este sub ancheta DNA. Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a stat vreo șapte luni în arest preventiv sau la domiciliu. În 2004, când Stavrache, un outsider susținut de Partidul Umanist Român (formațiunea lui Dan Voiculescu), l-a învins pe atotputernicul Dumitru Sechelariu, părea că oamenii cinstiți au înins aparatul corupt. Județul era măcina de scandaluri care nu s-au stins nici acum, printre care devalizarea RAFO Onești. În municipul Bacău, Sechelariu distribuia banii publici după cum dorea, iar liderii PSD de la București, deși jenați de comportamentul său excentric, nu îndrăzneau să se atingă de el. I-a construit pistă de karting fiului său, ispravă pentru care a ajuns în arest.

FOTO: Romeo Stavarache

Municipiul, condus din bibliotecă

Primarul actual, Romeo Stavarache, a ieșit din arest și s-a întors la slujbă, dar nu are voie să ia contact cu persoanele implicate în dosarul său. În consecință, în februarie 2015, și-a instalat sediul în Biblioteca Județeană. În iulie 2014, președintele PNL de la acel moment, Klaus Iohannis, i-a cerut lui Stavarache să se autosuspende din partid, ceea ce s-a întâmplat. Deocamdată, liberalii nu au decis pe cine vor susține în locul său la primărie. Din partea PSD, și-a anunțat candidatura deputatul Cosmin Necula, cel care, în 14 noiembrie 2014, a organizat o contra-manifestație la un miting PNL, iar situația a fost la un pas să degenereze în bătaie.

România 4 you. Lefuri cu un sfert mai mici decât media pe țară

România 4 you. Centura, Visul de aur al băcăuanilor

Logodnica președintelui CJ face afaceri bune

Și președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, de la PSD, are probleme cu DNAul. Procurorii din Capitală investighează în cazul lui Benea mai multe infracțiuni. Benea este președintele CJ din 2004.

Viorel Hrebenciuc, protectorul Bacăului, a fost scos de DNA din politică, la fel ca și cea mai mare parte a liderilor politici județeni

Presa locală a relatat că logodnica lui a strâns o avere impresionantă în ultimii ani, beneficiind de contracte cu autoritățile. De exemplu, Autoritatea Rutieră Română (ARR) stă cu chirie într-o clădire care aparține Adrianei Nistor, logodnica lui Benea, deși ARR are propriul sediu în acest județ. Presa a arătat cum a crescut cifra de afaceri a firmei Adrianei Nistor: de la 261.955 lei, în 2009, la 1.129.909 lei, în 2013.

FOTO: Primarul Dumitru Sechelariu în vremurile de glorie, alături de elita PSD, în frunte cu Ion Iliescu

DNA i-a lăsat fără parlamentari

Și deputații din acest județ au avut o soartă tristă, fiind luați, unul câte unul, de procurorii anticorupție. Cel mai cunoscut caz este a lui Viorel Hrebenciuc, care a demisionat din Parlament. Este sub anchetă și deputatul Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, prins în dosarul Microsoft. În plus, primarul Oneștiului, Laurențiu Neghină, unul din liderii UNPR, a fost condamnat anul trecut, definitiv, la opt luni de închisoare cu suspendare. El a încercat să dea șpagă în dosarul „Mită la Bacalaureat de la Podul Turcului“. În comuna Luizi Călugăra, primarul și-a dat demisia, după ce a ajuns în arest, în 2014.

Sărăcia duce la migrație

● Județul Bacău are o suprafață de 6.621 de kilometri pătrați, denistatea fiind de 93 de locuitori/ km pătrat.

● Populația: 616.168 de locuitori (locul zece în țară), în scădere față de vârful de 737.512, înregistrat în 1992.

● PIB-ul pe cap de locuitor este 4.626 euro, cu 32% sub media națională (date Comisia Națională de Prognoză, din 2013)

● Salariul mediu brut 1.236 lei (2013).

● Speranța de viață (2010): 72,3 ani

● Aproape 54%% din gospodării au canalizare (date de la recensământul din 2011), sub media pe țară

● Rata șomajului: 6,82% (în creștere, date AJOFM, publicate în februarie 2015)

● Valoarea exporturilor: 433 milioane euro (date din 2014, locul 25 pe țară)

România 4 you. Lefuri cu un sfert mai mici decât media pe țară

România 4 you. Centura, Visul de aur al băcăuanilor