Dupa o ancheta care a durat opt ani, omul de afaceri Adrian Costea (57 ani) a fost condamnat pentru deturnarea unor fonduri in valoare de 9 milioane de euro.
Conform editiei electronice a publicatiei "Le Monde", fostul consilier al lui Ion Ilescu a primit o sentinta de trei ani, dintre care 30 de luni cu suspendare, si o amenda de 150.000 euro.
Autoritatile parisiene au inceput din anul 2000 o ancheta asupra lui Adrian Costea, cu dubla cetatenie, suspectat la acea vreme pentru deturnarea unor fonduri in valoare de 60 de milioane de franci (9 milioane de euro).
Presa din Franta a inceput sa acorde interes subiectului odata cu publicarea unui material despre Costea, in ziarul "Le Parisien". Articolul din 2000, aparut cu cateva luni inaintea alegerilor prezidentiale pentru Cotroceni, mentiona faptul ca unul dintre judecatorii implicati in cazul Costea, Henri Pons, a venit in Romania pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti despre evolutia cazului si pentru a pune la punct detaliile legate de anchetarea altor martori.
Initial, controalele au vizat transferurile suspecte din diferite conturi din Romania in conturile companiilor conduse de Costea realizate in perioada 1992-1996. Speculatiile privind destinatia banilor au fost legate de finantarea campaniei electorale a lui Iliescu din 1996 si conturile mai multor demnitari romani. Pe data de 9 ianuarie, Tribunalul Corectional din Paris a facut publica sentinta sa. Costea, stabilit in Franta din 1980, a fost acuzat ca a deturnat acesti bani prin diferite contractele incheiate cu statul roman. In octombrie 2007, Parchetul din Paris a cerut judecatorilor o amenda de 750.000 de euro si incarcerarea omului de afaceri timp de o luna. Cu toate acestea, decizia finala a procesului, care a durat trei saptamani, il obliga pe Costea la 6 luni de inchisoare si la plata unei amenzi de patru ori mai mica. Publicatia "Le Monde" mentioneaza ca judecatorii au dat o sentinta si sotiei acuzatului, Valentina Tudora. Aceasta a primit doi ani de inchisoare cu suspendare si o amenda de 150.000 de euro.
Acuzatiile contrete inregistrate in cadrul acestui dosar au facut referire la contractul de 5,7 milioane de euro, privind realizarea albumului de promovare "Eterna si fascinanta Romanie", si la cel de livrare a 750.000 tone de carbuni, in valoare de 137 milioane de dolari.