Foştii parlamentari îl dau pe Boc în judecată să-şi recupereze pensiile

Foştii parlamentari îl dau pe Boc în judecată să-şi recupereze pensiile

ACTUALIZAT. Nemulţumiţi că le-au fost tăiate pensiile speciale, mai mulţi foşti parlamentari şi diplomaţi au început să dea în judecată guvernul să-şi recâştige banii în instanţă. Între ei - fostul deputat PRM Lucian Bolcaş şi ex-senatorul aceluiaşi partid, Gheorghe Funar.

Reclamanţii vor să li se restituie diferenţa de pensie pierdută de la 1 septembrie şi îşi rezervă dreptul de a-i cere despăgubiri inclusiv premierului Emil Boc, ca iniţiator al legii. Guvernul pe de altă parte susţine că economiseşte în acest fel 21 de milioane de lei lunar.

Bolcaş, avocatul nemulţumiţilor

Cel care îi reprezintă în instanţă este Bolcaş, el însuşi reclamant. "Mă reprezint în primul rând pe mine. Sunt câţiva parlamentari care au aplelat la mine, alţii au aplelat la alţi colegi avocaţi. Şi mai mulţi decât parlamentarii sunt cei care beneficiază de pensie diplomatică şi care dau şi ei statul în judecată", a confirmat fostul deputat PRM pentru EVZ.

Bolcaş spune că îşi va baza cazul pe "încălcarea normelor de drept comunitar care stabilesc protecţia drepturilor dobândite". "Cerem plata retroactivă pe toată perioada a sumelor tăiate: începând cu 1 septembrie şi în continuare", explică acesta.

Dosarul său se află la Tribunalul Bucureşti şi va fi judecat pe 28 noiembrie. "La sfârşitul lunii se va pronunţa o soluţie, până la sfârşitul anului cred că va fi gata", estimează Bolcaş.

Funar: "Boc putea să-l cheme pe Ciomu la guvern"

Client îi este şi Gheorghe Funar. Fostul senator a declarat pentru EVZ că are dosarul gata şi îl va depune săptămâna viitoare în instanţă. "E o opţiune abuzivă a guvernului şi o vom ataca în instanţă. Merită puşi la plată indivizii. Portocalii şi cu UDMRi-iştii puteau, mai simplu, să-l cheme pe doctorul Ciomu, să-şi facă datoria la guvern", a comentat Funar.

PRM-istul de altfel spune că mai toţi colegii săi de partid care au trecut prin parlament au intenţii similare. "Dintre colegii PRM-işti cam toţi atacă în instanţă. E necesar să o facă şi Adrian Păunescu (fost senator PSD, n.r.) de exemplu, şi alţii. E păcat la valaorea lui Adrian Păunescu să vină Pinochio să-i taie din pensie", a adăugat Funar.

Theodorescu: "Eu nu mă obosesc să mă războiesc cu idioţii"

La fel de nemulţumit de tăierea pensiilor de la 1 septembrie, fostul senator PSD Răzvan Theodorescu spune că nu va merge totuşi în instanţă. "E o măsură absolut ruşinoasă, dar eu nu mă obosesc să mă războiesc cu idioţii", şi-a justificat Theodorescu opţiunea. La fel, actualul deputat pensionar Aurel Vainer susţine că nu va cere o pensie specială, având încă indemnizaţia de parlamentar: "Încă sunt parlamentar, îmi iau indemnizaţia şi nu am nevoie de nicio pensie specială, am una normală". Boc scoate din tăiere 21 de milioane lunar

Înainte de tăiarea pensiilor catalogate de Boc drept "nesimţite", în august 2010, beneficiau de astfel de venituri speciale 516 parlamentari şi 705 foşti diplomaţi. Cifrele de la Casa Naţională de Pensii arată că venitul mediu pentru un fost parlamentar era de 3.642 lei din care 1593 veneau ca suplimentare din bugetul de stat. În cazul unui fost diplomat, acesta primea în medie 4.285 lei, din care 3.253 excedau contribuţia, fiind practic luaţi din bugetul de stat.

După tăiere, susţine Casa Naţională de Pensii, într-o informare la cererea EVZ, în cazul unui parlamentar care avea de exemplu 5.596 de lei pensia a scăzut la 1.481 lei, iar într-o altă situaţie tăirea a fost de la 5.853 de lei la 1.964 de lei. În acest moment, pensia medie a unui fost parlamentar este de 2.129 de lei, iar cea a unui fost diplomat de 1.972 de lei, în total statul economisind luar 21 de milioane de lei.

CONSECINŢE

Pensiile speciale ar putea supravieţui

Dacă judecătorii le vor da câştig de cauză favorizaţilor sistemului public de pensii, aceştia şi-ar putea menţine actualul statut.

"Ei contestă modalitatea de recalculare a pensiilor, faptul că tăierile sunt prea mari, iar asta nu are legătură cu constituţionalitatea legii. În cazul în care câştigă procesele, autorităţile vor fi obligate să folosească alte modalităţi de calcul, care le-ar putea menţine veniturile încasare lunar de la stat la un nivel cu mult peste medie", au explicat specialişti în Drept. Şi precedentul există: sute de poliţişti şi dascăli şi-au recâştigat deja în instanţe sporurile, care le fuseseră tăiate şi ele cu 25%. Citiţi şi:

  • Cine sunt parlamentarii care pierd bani prin tăierea pensiilor
  • Magistraţii blochează scăderea pensiilor speciale
  • Noile pensii: pierderi mari, câştiguri mici

Ne puteți urmări și pe Google News