Foşti securişti dezvăluie secretele microfoanelor din casele noastre

Revista presei.

România Liberă

Foşti securişti dezvăluie secretele microfoanelor din casele noastre

Ascultarea convorbirilor private a fost si a ramas unul dintre subiectele cele mai controversate si mai misterioase ale Romaniei. El tine nu doar de trecut, ci si de prezent. Toate marile anchete de coruptie din ultima vreme s-au bazat pe informatiile obtinute prin interceptarea unor conversatii.

Din acest motiv, exista aproape o obsesie printre oamenii importanti din tara noastra ca sunt ascultati in permanenta, chiar si in cele mai intime momente. Proportiile pe care le-a luat aceasta frica se datoreaza si faptului ca nici pana astazi nu am aflat cat de mult a reusit in trecut Securitatea sa ne intre in case. Cati oameni erau ascultati? Mii, zeci de mii, sute de mii, milioane? si cum ne ascultau? Puteau sa ne intercepteze permanent? Ce s-a intamplat dupa 1990 cu dispozitivele de ascultare? Se mai gasesc ele si astazi in unele locuinte? Libertatea

Am găsit fereastra lui Aman de acum 139 de ani

În 1870 pictorul Theodor Aman a realizat un tablou în care apare soţia sa privind pe o fereastră. Aceeaşi fereastră din casa familiei Aman, astăzi Muzeul Aman, ne arată cum s-a dezvoltat o bucată din centrul Bucureştiului în decurs de 139 de ani.

Clădirea a fost ridicată la 1869, după planurile pictorului, iar mobila a fost făcută exclusiv de către Theodor Aman. Acest muzeu a fost practic locuinţa şi atelierul artistului, la mijlocul secolului al XIX-lea. Adevărul

Reformă în Justiţie sau adio bani de la UE Comisia Europeană a adoptat un memorandum conform căruia fondurile acordate României sunt condiţionate de starea justiţiei. Centrul European pentru Studii Politice (CESP) din Bruxelles, a dat, ieri, publicităţii un raport care conţine mai multe recomandări referitoare la justiţia din ţara noastră.

Documentul reprezintă o evaluare independentă şi conţine studii de caz pentru România şi Bulgaria. Potrivit realizatoarei capitolului referitor la România, Dana Denis-Smith, Comisia Europeană ar trebui să continue monitorizarea şi după cei trei ani prevăzuţi iniţial, prin Tratatul de aderare.

Cotidianul

Avioane de partid: două aeroporturi pentru Braşov

Riscul ca Braşovul să rămână fără nici un aeroport din cauza disputelor politice a fost eliminat printr-un minunat consens: se fac două aeroporturi, unul mai mare, plănuit de PNL şi PSD, şi celălalt mai mic, al PDL. Între ele sunt 30 de metri!

Cele două tabere politice care s-au contrat dur în ultimii doi ani pe seama construirii unui aeroport la Braşov s-au întâlnit ieri, la ora 13.30, la Primăria Braşov, pentru a cădea la o înţelegere. În urma discuţiilor, lucrurile s-au lămurit de ambele părţi. Astfel, Braşovul va avea două aeroporturi, unul al PNL susţinut de PSD şi unul al PDL, mai mic.

Ziua

Şedinta CSAT de 4,5 miliarde de euro

Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in frunte cu presedintele Basescu, vor da astazi unda verde pentru semnarea celui mai mare contract de inarmare a Fortelor Aeriene Romane. Pentru achizitia celor 48 de aeronave multirol, Romania va plati peste 4,5 miliarde de euro. Cinci firme importante se afla in discutii cu oficialii romani pentru a incerca sa castige acest contract care va fi platit dintr-un credit extern.

Luna trecuta, Traian Basescu le-a cerut responsabililor din armata sa declanseze macar unul dintre cele sase programe strategice de inzestrare prin utilizarea posibilitatii de a folosi credite. "Romania are angajamen­tul de a aloca 2,38% din bugetul de stat. Nu au fost alocati prin buget, dar Ordonanta 111/2007 da posibilitatea ca inzestrarea sa se faca din afara bugetului, din credite atrase", a spus Basescu. Jurnalul Naţional

Multinaţionale lovite de criză în România

Criza a lovit puternic multinaţionalele din România, ale căror vânzări au scăzut uneori mai mult decât media pe grup ca urmare a deprecierii leului faţă de euro. Chiar şi în situaţia fericită în care creşterile la filialele din România sunt peste media grupului, acestea sunt foarte reduse faţă de anul trecut.

Giganţii Carrefour, Heineken, Praktiker, Ikea, Philip Morris, Wienerberger au raportat vânzări în scădere atât la nivelul ţării noastre, cât şi la nivel mondial. Surprinzător, criza a afectat pe lângă vânzările de mobilă şi produse pentru casă şi grădină şi vânzările de băuturi alcoolice sau nealcoolice, dar şi pe cele de ţigări. Gândul

Facultăţile vor verifica toţi candidaţii la admitere cu aparate anti-fals

Studenţii care se vor înscrie la facultate în această vară vor avea parte de verificări speciale din partea universităţilor. Ministerul Educaţiei (MECI) pregăteşte un ordin prin care intenţionează să creeze la nivelul tuturor rectoratelor echipe de specialişti care să ia la puricat, în fiecare facultate în parte, toate dosarele de înscriere ale candidaţilor, astfel încât să nu se poată strecura diplome false de bacalaureat.

Surse MECI ne-au declarat că universităţile vor fi nevoite să achiziţioneze aparatură specială de depistare a documentelor false, cu ajutorul căreia echipa formată din trei-patru specialişti să verifice, pe rând, actele depuse la secretariate. Conform aceloraşi surse, pe lângă respectiva măsură, ministerul va cere inspectoratelor şcolare judeţene ca la finalul examenelor naţionale să informeze exact câte diplome de bac au emis, fapt ce ar permite un control mai riguros al circulaţiei respectivelor documente.