Ultimul eveniment al comunităţii româneşti din Italia, organizat la Milano, între 23-24 mai, şi finanţat din surse independente a adus doar dezamăgire şi a repus în discuţie slaba reprezentativitate şi calitate a majorităţii asociaţiilor româneşti din Peninsulă.
Forumul comunităţii româneşti a avut parte de invitaţi valoroşi, public dornic de dialog, dar şi de organizatori caracterizaţi de protagonism şi interese personale.
Oraşul în care s-a organizat evenimentul a fost schimbat de la o zi la alta, invitaţii au fost uitaţi, iar unii organizatori au sfârşit prin a-şi da demisia.
Început de campanie pentru Cotroceni, în Italia
Capul de afiş a fost reprezentat de Alteţele Sale Regale Principele Radu şi Prinţesa Margareta, aflate în pre-campanie pentru alegerile prezidenţiale din România, din toamnă.
Nu a lipsit nici Ramona Bădescu, cu vizibilitate destul de ridicată în ultima perioadă, în ceea ce priveşte promovarea, mai pe cale politică, prin funcţia de consilier al primarului Romei, pe probleme ale imigranţilor români şi de integrare ale acestora în comunitatea italiană.
Din partea italină a participat Emma Bonino, vicepreşedintele Senatului Republicii Italiene, alături de senatorii Rocco Butiglione şi Emma Bonino. Omologul lor direct a fost Viorel Badea, senator în Parlamentul României, cu mandat de reprezentare al românilor stabiliţi în străinătate. Alături de aceştia au fost reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din Italia, invitaţi din lumea sportului de performanţă, cultură, mass-media, precum şi numeroase persoane dornice de un dialog despre problemele românilor din Italia.
Reuniunea a fost anunţată ca fiind al doilea forum al comunităţii româneşti din Italia, dar cu specificaţia că este primul realizat de surse proprii şi de către Federaţia Asociaţiilor Româneşti din Italia (F.A.R.I.). Programul prin care s-a promovat evenimentil anunţa participarea unor personalităţi importante ale vieţii politice şi sociale din România şi Italia.
Boicot în ajunul forumului
Cu doar două zile înaintea evenimentului, prin intermediul internetului, majoritatea celor care au primit invitaţie, precum şi presa, a primit un protest prin care se cerea boicotarea forumului. Autorul mesajelor, avocatul italian Fabio Maria Galiani, membru în cadrul asociaţiei "Euromeni", a contestat legalitatea şi credibilitatea F.A.R.I.
Acesta a subliniat faptul că doar el, împreună cu un grup de români prezenţi la prima ediţie a Forumului comunităţilor românieşti din Italia, din mai 2008, au dreptul de a folosi denumirea F.A.R.I., fiind adevăraţii fondatori ai formaţiunii. El a mai anunţat, ca formulă de protest, mişcări demonstrative în vecinătatea adunării forumului, însă acestea nu au mai avut loc.
Început promiţător, alături de Ramona Bădescu În prima zi a evenimentului, sâmbătă pe 23 mai, în jurul orei 17, s-au adunat, în sala de conferinţe a centrului “World Join Center” din Milano, aproximativ 90 de persoane. Discuţiile forumului au debutat, cu un uşor decalaj faţă de programul inniţial, având în prezidiu, ca moderatori, pe Ramona Bădescu, purtător de cuvânt al F.A.R.I. şi Dragoş Eugen Dumitru, coordonatorul naţional al formaţiunii. Alături de cei doi au fost invitaţi să ia cuvântul, Principele Radu şi Principesa Margareta, precum şi Emma Bonino, vicepreşedintele Senatului Republicii Italiene.
În discursul de început, Principele Radu a ţinut să precizeze că este, oarecum, familiar cu viaţa românilor din afara ţării, fapt care poate duce la stabilirea unor proiecte care să reflecte realitatea şi nevoile românilor din Italia. A făcut apel la unitate şi la o mai bună interacţiune cu organele statelor italian şi român, precum şi la “identificarea şi punerea în evidenţă a valorilor româneşti.”
Senatoarea Emma Bonino subliniat faptul că Italia “ca stat gazdă, are obligaţia de a ocroti cetăţenii care doresc să se stabilească aici şi de a le apăra drepturile, egale cu cele ale oricărui cetăţean italian”.
A recunoscut însă că au existat perioade diferite, care au “demonizat” diverse comunităţi prezente în Italia. “Au fost perioade când albanezii erau priviţi deosebit de negativ, au urmat marocanii, pentru ca, în ultima perioadă, să vină rândul românilor. Societatea civilă trebuie să înţeleagă că infracţiunea nu are paşaport. Este prezentă în fiecare ţară, în fiecare stat, indiferent de gradul de civilizaţie”.
“Apropiaţi-vă, cât mai mult, de asociaţii” Ulterior a urmat discursul senatorului PDL, Viorel Badea, care a ţinut să precizeze rolul şi importanţa departamentului Relaţiilor Românilor de Pretutindeni, din cadrul MAE, ca punte de legătură între românii stabiliţi în afara ţării şi statul român. “Apropiaţi-vă, cât mai mult, de asociaţiile româneşti din Italia. Ele sunt singurele care pot cere şi pot avea beneficii de pe urma fondurilor puse la dispoziţie de statul român. Pentru moment, nu găsesc o altă variantă mai bună. Asociaţiile sunt cele care pot avea o voce în faţa organelor statului”, este de părere acesta.
De mare interes a fost prezentarea campaniei ministerului de Administaţiei şi Internelor, făcută de Mădălina Sturza, director în cadrul departamentului de informaţii şi relaţii publice a MAI. “Această campanie vrem s-o facem împreună cu dumneavostră, cei din Italia dar şi cu rudele dumneavoastră rămase în România. Vom avea spaţii publicitare, reclame la principalele posturi TV din ambele ţări, precum şi numeroase afişe, bannere şi materiale publicitare. Vom asigura fonduri celor care doresc să ne ajute în această campanie”. Scopul campaniei este de a reducerea infracţionalitatea şi se adresează, în Italia, românilor stabiliţi în această ţară, iar în România, familiilor celor plecaţi. Au mai intervenit dr. Guido Ravasi, secretar general al fundaţiei europene “Drăgan”, precum şi Cristiana Muscardini, vicepreşedintele Comisiei de Comerţ Internaţional şi membră a Comisiei pentru Drepturile Femeii din cadrul Parlamentului European.
Sportivii români au avut un discurs mai bun decât cel al politicienilor De un mare interes s-a bucurat sosirea, ca invitaţi de onoare, a unor sportivi renumiţi ai României, medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice: gimnastele Cătălina Ponor şi Monica Roşu, gimnastul Marian Drăgulescu, precum şi primul campion mondial român la box profesionist, Mihai Leu.
După prezentarea făcută de jurnalistul sportiv Răzvan Ionaşcu, de la cotidianul “Libertatea”, a urmat un dialog între sportivi şi public. Spre deliciul celor prezenţi, Mihai Leu a povestit momente din finala, în care a devenit campion mondial. Şi apoi a dorit să conteste iniţiativa ministerului de Interne, de a începe campania împotriva infractorilor români din Italia, primind astfel aplauze îndelungate şi mesaje de susţinere din partea publicului. ”Este inutil să facem broşuri sau afişe prin care să vorbim de infractorii nostri. Toate ţările au infractori, toţi sunt egali în faţa legii, iar prin această campanie nu facem altceva decât să recunoaştem şi să accentuăm o aşa-zisă urgenţă infracţională din Italia”.
Gimnastele românce, Cătălina Ponor şi Monica Roşu, au subliniat faptul că este tot mai îngrijorător slabul inters pentru sport al copiilor din România. “De când au apărut computerele la îndemâna copiilor, jocurile şi sportul în aer liber au dispărut, aproape cu desăvârşire. Mai mult, sunt mai apreciate sporturi ca wrestling, decât gimanstica. E îngrijorător să vezi tot mai mulţi copii obezi sau cu boli cronice şi asta, în primul rând, din cauza unui stil de viaţă greşit. Părinţii sunt cei mai vinovaţi, pentru că nu-i trimit la sport. Ce să mai vorbim de sponsori. Este inutil!”, a mărturisit Cătălina Ponor. Ca o completare, Monica Roşu a declarat că “la ultimele campionate europene am luat doar două medalii, niciuna de aur. Noi eram cele care dominam Europa, fără discuţie”.
Pauza de cafea a semnat decesul forumului În jurul orei 18.30 s-a anunţat pauze de cafea, moment care a însemnat, practice, oprirea lucrărilor unui forum care părea fără cusur. Apariţia preşedintei asociaţiei “Frăţia”, din Torino, a fost, pentru mulţi, motivul pentru care atmosfera s-a deteriorate, întrucât, după aceea, mulţi invitaţi au auzit, întâmplător, sau au fost anunţaţi că Alteţele Regale, Principele Radu şi Prinţesa Margareta se vor deplasa pentru cină la Novarra, după care, în a doua zi, vor fi invitaţi la Torino, ca oaspeţi ai asociaţiei “Frăţia”.
A fost momentul care l-a convins pe coordonatorul naţional F.A.R.I., Dragoş Dumitru, să anunţe încheierea lucrărilor din acea zi şi amânarea discuţiilor pentru ziua de duminică. S-a anunţat de asemenea, realegerea biroului F.A.R.I, la care au fost invitate să adere toate asociaţiile prezente.
Din acel moment au apărut şi problemele legate de prezenţa la cina a celor prezenţi, a locurilor rezervate la hotel sau a decontărilor cheltuielilor promise. Organizatorii au promis o rezolvarea a tutror chestiunilor administrative în cea de-a doua zi. Din cauza prelungirii discuţiilor şi amânării lucrărilor nu i-a mai fost permisă intervenţia nici elevei Luiza Rotaru, singura româncă prezentă la olimpiada internaţională de matematică, la care luase parte chiar în dimineaţa acelei zile.
A doua zi a forumului, practic, inexistentă În cea de-a doua zi s-au prezentat nu mai mult de 30 de persoane, cele care nu erau la curent cu faptul că, Eugen Dumitru, deja decisese, împreună cu Aurelia Miriţă, preşedinta asociaţiei “Frăţia” ca evenimentul să continue la Torino, iar lucrările de la Milano să fie suspendate. Deşi erau încă prezenţi la lucrări invitaţii din România, din Italia şi chiar consulul general Tiberiu Dinu, s-a anunţat, de la Torino, să se închidă lucrările, lăsând pe spatele organizatorilor prezenţi, respsectiv Simona Farcaş, Daniel Grigoriu şi Gabriela Floria, membri în biroul de conducere al F.A.R.I., urâta misiune de anunţare a invitaţilor.
Invitaţi abandonaţi Greutatea situaţiei a fost dată şi de faptul că printre cei care au fost anunţaţi că nu se mai ţin lucrările forumului, se numărau persoane importante din politica italiană, printre care Mario Mauro, Vicepreşedintele Parlamentului European, Rocco Buttiglione, Vicepreşedintele Camerei Deputaţilo.
Ar fi trebuit să intervină prof. Alexandru Laurenţiu Cohal, de la Departamentul de Lingvistică Teoretică şi Aplicată, Universitatea din Pavia, Simone Zonza, editor al unor scriitori contemporani şi avocata Simona Ciubotariu, Adriana Popescu, cu prezentarea unui program destinat asociaţiilor, şi Anca Vanea, care urma să anunţe deschiderea filialei de la Viterbo a universităţii de stat de ştiinţe agricole din Cluj.
Dezamăgirea celor prezenţi a fost deosebită în momentul în care au fost anunţaţi că se suspendă lucrările forumului. În afara banilor şi a timpul pierdut, toţi cei prezenţi au subliniat modul indecent şi deranjant în care au fost trataţi de către cei care au decis abandonarea lor şi a lucrărilor de la Milano.
Organizatori demisionari La încheierea forumului, Simona Farcaş, preşedintele consiliului federal al F.A.R.I. a ţinut să ne înmâneze pentru publicare demisia sa.
“În contextul acestei situaţii, cred că soluţia cea mai onorabilă a unei persoane care a dorit din tot sufeltul crearea acestui forum independent, cu invitaţi de valoare, este să demisionez ca un act de coerenţă şi acceptare a situaţiei ejnante de slabă coordonare şi colaborare între organizatori. Persoane ca Daniel Grigoriu şi Gabriela Floria merită felicitate pentru efortul financiar şi emotiv, chiar dacă rezultatul nu a fost satisfăcător.
Eu voi continua, oricum, în direcţia în care am pornit în urmă cu câţiva ani, cu asociaţia “Italia-Romania futureo insieme”, cu care am făcut multe acţiuni şi pentru care am fost respectaţi. Voi avea grijă însă să-mi aleg viitorii parteneri, pentru a nu mai fi pusă în situaţii jenante ca cele de la acest forum. Am proiecte ale asociaţiei cu universităţi româneşti, ong-uri pe teme de informare şi educaţie.
Demisionez şi din cauza lipsei de participare a asociaţiilor, deşi am făcut eforturi materiale şi de timp extraordinare. Am fost trădaţi, în final, de persoane care au găsit că este mai motivant să participe împreună cu Alteţele Regale la o campanie electorală, decât să ia parte la un dialog cu persoanele participante, repet, de mare valoare. Este o ruşine. Indiferent cine ar fi organizat, preşedinţii asociaţiilor respective (n.r. Dragoş Eugen Dumitru şi Aurelia Miriţă) ar fi trebuit să lase la o parte avantajul personal, invidia şi orgoliul, ducând până la capăt lucrările propuse. Personal, îmi cer scuze tuturor celor prezenţi care s-au simţit stânjeniţi şi jigniţi de întorsătura lucrărilor forumului”, a concluzionat aceasta.