Forumul Industriei Farmaceutice 2015 „Colaborare, Inovaţie şi Tehnologie, coordonate noi în dezvoltarea pieţei farmaceutice” (P)

Pe 26 mai, autorităţile de resort din domeniul sănătăţii s-au întâlnit cu cei mai importanţi oameni ai momentului din companiile producătoare, importatoare şi distribuitoare de medicamente,la Forumului Industriei Farmaceutice 2015, eveniment organizat de Pharma Business Services.

Forumul Industriei Farmaceutice s-a dezvoltat şi consolidat peste ani, devenind o tradiţie şi un moment de referinţă pentru domeniul farmaceutic românesc. Ediţia de anul acesta a beneficiat de participarea a peste 150 de persoane, în principal reprezentați ai mediului de afaceri farmaceutic.

Sub tematica „Colaborare, Inovaţie şi Tehnologie, coordonate noi în dezvoltarea pieţei farmaceutice”, a şasea ediţie a FIF 2015 a realizat o radiografie complexă a sistemului medical din România, o analiză lucidă a provocărilor generate de situaţia socio-economică şi o evaluare a şanselor pe care sistemul de sănătate le are pentru a se redresa.

Personalităţile care au dat curs invitaţiei la eveniment au fost Vasile Ciurchea, Preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Horia Cristian, Vicepreşedinte Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, Dan Ionescu, Secretar de Stat, Consilier de Concurenţă, Consiliul Concurenţei, Marius Tănasă, Vicepreşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Călin Gălăşeanu, Preşedinte, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Laurenţiu Mihai, Director Executiv Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România, Robert Popescu, Preşedinte, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Petru Crăciun, Director General, Cegedim, Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Marinela Debu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Pe agenda evenimentului au fost subiecte de actualitate pentru domeniu, tangente tendinţelor locale din industria farmaceutică pentru 2015-2016 şi necesităţii optimizării strategiilor de gestionare pe termen lung a sistemului de sănătate şi a relaţiei pe care industria farmaceutică o are cu autorităţile publice.

Una dintre axele centrale ale discuţiilor Forumului Industriei Farmaceutice 2014 a fost reprezentată de evaluarea listei de medicamente compensate şi impactul pe termen mediu şi lung a actualizării aceste liste, asupra sănătăţii generale a populaţiei şi prin extensie asupra indicatorilor macroeconomici.

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a  dat asigurări ca nu vor exista probleme cu prezenţa pe piaţă a unor medicamente chiar dacă: „Tot timpul intră un medicament, iese un medicament. Este un proces continuu, eu nu cred că vor dispărea medicamentele aşa, trei sferturi din listă, în niciun caz.

O altă problemă discutată şi care interesează companiile de medicamente şi influenţează bunul mers în industria farmaceutică este taxa clawback, care, apreciază preşedintele CNAS va scădea o dată cu scăderea preţurilor la medicamente: „O dată cu scăderea preţurilor la medicamente, cu siguranţă taxa clawback va scădea, proporţional cu scăderea preţurilor, deci probabil că va ajunge undeva pe la 5%, nu cred că mai mult. Vom vedea”, a spus, Vasile Ciurchea.

A fost dezbătută, de asemenea, chestiunea legată de contractele cost-volum. Referindu-se la acestea, oficialul CNAS apreciat ca bun stadiul în care se află. “Suntem destul de bine cu acest model de contract cost — volum, cost — volum rezultat. (...) Insist pe rezultate şi pe a deconta ceea ce aduce un plus cost — valoare. Toată lumea mă întreabă care este oferta, la cât ajunge cost — volumul. Sigur că nu știu în momentul de față, dar îmi doresc să ajungă la un preț cât mai mic, la un preț sustenabil, la un preț la care pot să asigur tratamentul pentru toți pacienții dacă se poate sau pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a explicat Ciurchea.

„Interesele Casei sunt puţine: pacientul să fie satisfăcut, să colectăm cât mai mulţi bani şi să nu-i cheltuim, să plătim medicamente ieftine şi doar atunci când trebuie”, a conchis Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Partenerii de anul acesta ai Forumului Industriei Farmaceutice au fost: ARPIM, Roche, Deloitte, MSL Logistic, VTU Ingineering, ilyan.com, ADNOTE Communication.

FIF 2015 a fost suţinut mediatic de către  partenerii noştri media: mf-ziarul medicului de familie, Ziare.com, Business24, Evenimentul zilei, Doctorul zilei, MedFarm, Medicalmanager.ro, Manager Express.

Mai multe informaţii despre conferinţă puteţi afla accesând website-ul evenimentului, www.forumpharma.ro.

Despre Pharma Business Services

Pharma Business Services este o companie lider specializată în servicii de comunicare pentru domeniul medical și farmaceutic, oferind clientilor săi servicii de comunicare complet integrate și o abordare de succes care combină canalele de comunicare tradiționale cu cele alternative.