Forţele pentru Operaţiuni Speciale din Armata Română vor prezenta o nouă Ţinută de Luptă Multiprotectoare la parada de 1 Decembrie din Bucrureşti, unde un pluton format din militari va defila în noul echipament.
Produsul este format din veston, bluză tactică, care este utilizată sub vesta de protecţie balistică, pantalon şi capelă.
Pentru un camuflaj eficient cercetătorii au realizat un soft care în baza unui algoritm automatizat extrage culori şi forme după imaginile preluate din teren şi poate fi programat să genereze modele de camuflaj în funcţie de specificul zonei de operaţii.
Ţinuta conţine 5 culori şi încorporează elemente ergonomice care conferă protecţie coatelor şi genunchilor precum şi elemente elastice şi de ajustare care permit o mobilitate sporită.
Uniforma pentru armata este realizată din ţesătură Ripstop care are la bază bumbac şi poliamidă şi este programată să intre în serviciu începând cu anul 2017
Ţinuta este dezvoltată de o echipă se specialişti ai Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a MapN, precizează RRA. Dezvoltarea proiectului pentru armata a durat aproximativ 5 ani iar ţinuta RoCamFos oferă protecţie directă şi indirectă fiind ignifugă, hidrofobă, oleofobă şi este tratată anti-insecte.
Realizarea unei noi ţinute de luptă pentru armata s-a făcut în mai multe etape. Începând de la crearea softului pentru generarea modelului de camuflaj, realizarea materialului şi, în final, realizarea costumului propriu zis.
Programul folosit la realizarea modelului de camuflaj se bazează pe un algoritm matematic în care nu intervine subiectivitatea omului, fiind folosit aşa cum a fost generat. Este specific teritoriului României şi au fost folosite imagini din toată ţara, cercetătorii din cadrul Agenţiei adunând imagini din întreaga ţară şi le-au introdus în program. A rezultat un model care poate fi folosit oriunde pe teritoriul României, în orice anotimp, mai puţin în zonele cu zăpadă uniformă.