IDF urmează să ia cu asalt rețeaua de tuneluri a teroriștilor Hamas

Armata americană a efectuat luni seară lovituri aeriene asupra a trei instalaţii folosite de Hezbollah. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Forțele israeliene sunt adunate lângă porțile principalului spital din orașul Gaza, pregătite să ia cu asalt labirintul de tuneluri. Acesta s-ar afla chiar sub centrul medical, unde teroriștii Hamas își plănuiesc următoarele mișcări.

Scopul forțelor israeliene este de a pătrunde în rețeaua de peste 400 de kilometri de tuneluri care se află sub spitalul Al-Shifa. Aceștia urmăresc să îi anihileze pe teroriștii care au atacat în Israel și au luat viața a peste 1.200 de israelieni. Misiunea nu va fi una ușoară, sistemul de tuneluri Hamas fiind extrem de complex.

Teroriștii Hamas sunt puternic înarmați și cunosc fiecare ascunzătoare

Teroriștii operează de ani de zile în rețeaua complexă de tuneluri întărite de sub clădirile civile. Unele dintre acestea sunt îngropate până la 40 de metri sub pământ și prezintă riscurile unor posibile ambuscade. Armata israeliană va trebui să apeleze la o varietate de tehnologii și armament, dronele fiind văzute ca cele mai bune instrumente.

Prima sarcină a forțelor israeliene este de a localiza exact unde se află tunelurile. Geniștii vor folosi un radar de penetrare a solului și un sonar terestru pentru a găsi tunelurile.

De îndată ce inginerii vor găsi intrările din tuneluri, vor lucra rapid pentru a le dezactiva sau distruge.

Forțele israeliene ar putea folosi bombe împotriva buncărelor pentru a distruge sistemul de tuneluri Hamas

De asemenea, trupele israeliene ar putea plănui „ să dezactiveze” tunelurile Hamas și să îi prindă pe teroriștii care se ascund. Au fost aduse în discuție arme care conțin substanțe chimice, însă IDF nu a confirmat încă acest lucru. Acestea creează o explozie bruscă de spumă densă și întunecată care se extinde și se întărește rapid, închizând golurile sau intrările în tuneluri.

Acest lucru ar bloca tunelurile și ar putea prinde teroriștii în capcană. Timpul câștigat ar putea fi astfel folosit pentru o demolare adecvată cu explozibili, odată ce o rută sigură pentru comandouri a fost asigurată.

Odată ce tunelurile sunt dezactivate, comandourile numite "Weasels" vor intra pentru a recupera ostaticii.

Recuperarea ostaticilor, principala grijă a forțelor israeliene

Înainte ca soldații să avanseze prin tuneluri, ei vor trimite drone pentru a detecta teroriștii. Drona se poate deplasa rapid prin rețeaua complicată de tuneluri și le poate oferi soldaților imagini critice.

Dronele ar putea fi, de asemenea, echipate cu arme. Asta înseamnă că se pot deplasa înaintea comandourilor israeliene și pot ucide orice teroriști care așteaptă momentul potrivit pentru a le întinde o ambuscadă soldaților.

Surse din domeniul apărării spun că aceste comandouri au misiunea principală de a recupera ostaticii, potrivit Daily Mail.

Fostul consilier principal al ONU și unul dintre cei mai experimentați negociatori de ostatici din lume, Scott Walker, a declarat:

„Este de înțeles și rezonabil ca FDI (forțele armate israeliene) să se pregătească pentru o operațiune armată de salvare a ostaticilor. Aceste operațiuni sunt unele dintre cele mai riscante. Este posibil ca ostaticii să fie împrăștiați și mutați și va fi foarte puțin probabil ca o forță israeliană să poată intra pur și simplu și să elibereze ostaticii dintr-o singură lovitură fără a suferi pierderi semnificative, fie că este vorba de ostatici sau de proprii oameni', a spus el.

Experții militari și-au împărtășit însă îngrijorarea. Forțele israeliene ar putea suferi pierderi grele dacă vor lua cu asalt rețeaua de tuneluri.