Pe durata Summitului NATO, oraşul va fi paralizat: baraje ale poliţiei, artere închise traficului rutier şi zone în care nici pietonii nu au acces.
Bucureştiul se va transforma într-un „oraş interzis“, în special pentru şoferi, între 2 şi 4 aprilie, în timpul Summitului NATO. Centrul va fi sufocat de baraje ale poliţiei şi de forţe de ordine şi va fi închis traficului rutier. Nici pentru pietoni veştile nu sunt prea bune, deoarece vor exista zone, cum ar fi trotuarul din jurul Palatului Parlamentului, unde nu vor avea acces. Ca să nu mai vorbim despre faptul că turiştii care au ghinionul de a fi cazaţi, în acea perioadă, într-unul dintre cele 14 hoteluri la care sunt găzduiţi participanţii la summit îşi vor putea ocupa camerele doar dacă se vor regăsi pe listele nominale întocmite, în baza rezervărilor, de ofiţerii Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP). Ocoliţi DN 1 şi centrul! Potrivit unor surse din rândul oficialilor desemnaţi să se ocupe de securitatea participanţilor la Summitul NATO, restricţiile vor începe de la primele ore ale dimineţii de 2 aprilie, chiar de la intrarea în Bucureşti. Cei care vor intenţiona să plece sau să vină spre Capitală ar fi bine să evite DN 1 (Bucureşti - Ploieşti). Dacă sunt însă nevoiţi să ajungă la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ sau nu au altă cale de a intra în Bucureşti, şoferii trebuie să ştie că pe această şosea vor avea la dispoziţie doar câte o bandă de circulaţie. Şi asta pentru că, pe cele două benzi din mijlocul drumului naţional va fi creat un „culoar unic“ - destinat doar coloanelor oficiale şi delimitat cu parapete şi garduri metalice, păzite de poliţişti şi jandarmi - de la aeroport până la Piaţa Presei Libere. Culoarul se va prelungi până la Arcul de Triumf, pe centrul şoselei Kiseleff care va fi închisă apoi complet până în Piaţa Victoriei. Mai departe, circulaţia maşinilor va fi interzisă pe următorul traseu: Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Piaţa Naţiunilor Unite - Bulevardul Naţiunilor Unite - Strada Izvor - Piaţa Arsenalului - Calea 13 Septembrie - Bulevardul Libertăţ ii până la Palatul Parlamentului. În afara maşinilor din coloanele oficiale, pe culoarul unic vor putea intra, cu acordul forţelor de ordine, ambulanţele şi autospecialele pompierilor. „Culoarul va putea fi traversat de şoferi în anumite puncte (de regulă pentru a intra pe bulevarde mari cu care se intersectează) doar când există pauze în circulaţia coloanelor oficiale. Aici, şoferii vor fi îndrumaţi de poliţişti. În aceeaşi situaţie vor fi şi pietonii care vor putea traversa acest culoar doar pe trecerile de pietoni, când primesc «undă verde» de la poliţişti“, au precizat sursele citate. MĂSURI Timp de trei zile, lunetişti, luptători antitero, poliţişti şi jandarmi vor supraveghea „tot ce mişcă“ în centrul Bucureştiului Lunetişti şi luptători antitero pe clădiri şi în principalele intersecţii. Zeci de străzi şi alei blocate cu parapete şi garduri de protecţie, păzite straşnic de jandarmi.
Poliţişti la intrarea şi pe terasa fiecărui bloc din centrul oraşului şi bulevarde „golite“ de maşini parcate sau abandonate. Aşa va arăta Bucureştiul, din dimineaţa de 2 aprilie până în seara de 4 aprilie.
Sfatul autorităţilor: „Optaţi pentru o scurtă vacanţă şi părăsiţi Capitala în această perioadă. Dacă acest lucru nu este posibil, înarmaţi-vă cu răbdare!“.
Aveţi grijă unde vă parcaţi maşinile!
Comandamentul Naţional pentru Securitatea Summitului NATO a stabilit trei posibile trasee de deplasare a coloanelor oficiale. „Spunem posibile, deoarece de bază este unul singur (Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“ - DN 1 - Aeroportul Internaţional „Aurel Vlaicu“ - Piaţa Presei - Şoseaua Kiseleff - Arcul de Triumf - Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Piaţa Naţiunilor Unite - Bulevardul Naţiunilor Unite - Palatul Parlamentului), celelalte două fiind trasee de rezervă“, spun oficialii comandamentului.
Cert este că toate cele trei trasee vor trebui „păstrate libere“, drept urmare, în perioada summitului, şoferilor bucureşteni le va fi interzis nu doar să-şi parcheze maşinile, ci şi să oprească atât pe bulevardele sau în pieţele enumerate mai sus, cât şi în următoarele zone: Bulevardul Nicoale Caramfil, Bulevardul Beijing, Piaţa Charles de Gaulle, Bulevardul Aviatorilor, Bulevardul Lascăr Catargiu, Piaţa Romană, Bulevardul Nicolae Bălcescu, Piaţa 21 Decembrie, Bulevardul I.C. Brătianu, Piaţa Unirii, Bulevardul Unirii sau Ion Ionescu de la Brad.
Şi „calvarul“ parcărilor interzise nu se opreşte aici. „Străzile laterale şi aleile vor fi blocate pe tot traseul de bază: cu parapete păzite de jandarmi în capătul dinspre „culoarul unic“ şi cu garduri de protecţie, supravegheate de poliţişti comunitari, în celălalt capăt. Nu veţi putea intra aici cu maşina, iar dacă locuiţi în zonă va trebui să găsiţi un alt loc de parcare. La nevoie, şeful dispozitivului forţelor de ordine va permite doar accesul ambulanţelor şi al pompierilor“, avertizează poliţiştii. Poliţişti la intrarea în bloc şi lunetişti pe clădiri
Mai mult, intrarea fiecărui bloc situat pe traseul coloanelor oficiale va fi păzită de poliţişti, iar terasele clădirilor vor fi închise şi supravegheate de forţele de ordine.
Măsuri suplimentare vor fi luate în zona Pasarelei Otopeni, la intersecţia DN1 cu Bulevardul Aerogării, la Arcul de Triumf, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Naţiunilor Unite unde ar putea fi amplasaţi şi lunetişti sau luptători antitero.
De altfel, lunetiştii vor supraveghea şi cele 14 hoteluri în care vor fi cazaţi participanţii la summit (Marriott, Hilton, Intercontinental, Novotel, Howard Johnson, Sofitel, Capşa, Parc, Majestic, Crowne Plaza, Ramada Plaza, Golden Tulip Victoria, Phoenicia, Ring Grand Hotel Vitan).
PROTOCOL
Întâlnirea dintre Bush şi Băsescu
Preşedintele SUA, George W. Bush, va sosi în România alături de soţia sa, Laura, şi se va întâlni la Bucureşti cu omologul său român, Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Anunţul oficial a fost făcut ieri de Casa Albă. Liderul american va sta în România pe durata summitului din 2-4 aprilie, iar vizita sa va fi precedată de o escală la Kiev. (Laurenţiu Mihu) SECURITATE AERIANĂ Peste 100 de aeronave militare pe cer În cele trei zile ale Summitului NATO, Capitala va fi survolată 24 de ore din 24 de aproape 100 de avioane de vânătoare, dotate cu lansatoare de rachete pe care le-ar putea folosi în cazul unui atac care ar pune în pericol viaţa participanţilor la reuniune. Avioanelor li se adaugă circa 30 de elicoptere militare şi ale Ministerului Internelor. Aşa au anunţat, ieri, oficialii responsabili cu securitatea summitului, prezenţi la un exerciţiu de pregătire pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“.
Potrivit autorităţilor, aeronavele de luptă MiG 21 şi cele mai performante elicoptere din dotarea forţelor aeriene române - Puma SOCAT - vor survola atât aeroportul, cât şi traseele coloanelor oficiale, alături de aeronavele americane ale NATO. Piloţii vor fi gata să intervină asupra oricărui pericol: „De la o parapantă, la un F22 (avion ultramodern, greu detectabil prin radar, care poate zbura la viteze supersonice - n.r.)“. „Forţele aeriene vor colabora cu cele terestre şi maritime. Orice informaţie primită va circula între cele trei structuri. Spre exemplu, în cazul în care o aeronavă intră fără autorizaţie în spaţiul nostru aerian sau deviază de la planul de zbor anunţat iniţial, va fi considerată «inamică», iar avioanele de luptă şi rachetele aeriene vor acţiona ca atare“, a precizat comandorul Ionel Panait.
La nivel terestru, Aeroportul Otopeni se va afla „sub dominaţia“ SPP-iştilor care însoţesc coloanele oficiale şi a trupelor speciale antitero ale SRI. „Atât maşinile care transportă delegaţi, cât şi antemergătoarele vor fi verificate «la sânge», mai întâi cu câini antrenaţi pentru detectarea explozibililor, apoi cu oglinzi de control al autovehiculelor“, au adăugat SPP-iştii.
Planurile de securitate pentru summit îi vor incomoda însă pe turiştii care vor pleca de pe „Henri Coandă“, în perioada 2-4 aprilie. Şi asta pentru că orarul de zbor al aeronavelor care decolează sau sosesc aici ar putea fi decalat. „În plus, accesul în aeroport se va face numai pe la Poarta 2, iar autoturismele nu se vor mai putea apropia de toate terminalele aeroportului“, au anunţat oficiali de la „Henri Coandă“. (Mihaela Stănciucu)