Efectivele necesare "varfului de lance" al Aliantei sunt greu de adunat.
Forta de Raspuns Rapid a NATO (NRF), varful de lance al Aliantei Nord-Atlantice, are probleme in a asigura numarul de militari, echipamentele si banii necesari, ceea ce-i afecteaza serios capacitatea de a interveni in misiunile pentru care a fost infiintata.
Oficialii organizatiei au admis, joi, problemele cu care se confrunta, si au precizat ca, deocamdata, formula acestei structuri va fi reanalizata.
Surse din Alianta Nord-Atlantica au declarat insa pentru presa europeana ca viitoarea formula este incerta deoarece aliatii, inclusiv Statele Unite, si-au retras in ultima vreme ofertele in materie de trupe si echipament, argumentand ca acestea erau necesare in zone precum Afganistan ori Kosovo.
„Este posibil ca NRF sa nu dispuna intotdeauna de 25.000 de soldati, dar ar putea sa recruteze pana la aceasta cifra daca este nevoie”, a declarat purtatorul de cuvant al NATO James Appathurai.
„Trecem printr-o perioada de mare tensiune pentru fortele militare occidentale”, a declarat el intr-o conferinta. „Avem oare nevoie ca acei 25.000 sa fie disponibili in orice moment?”, a adaugat Appathurai.
Proiectul lui Donald Rumsfeld
Forta de interventie rapida a NATO, proiectul fostului secretar american al apararii, Donald Rumsfeld, a fost lansata in 2004 si declarata complet operationala in toamna anului trecut.
De fapt, inca din 2005, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, declara, potrivit „Der Spiegel”, ca singurele necunoscute ramase in privinta Fortei de Raspuns sunt misiunile la care va participa aceasta. NRF venea sa concretizeze eforturile Aliantei Nord-Atlantice de a depasi perioada Razboiului Rece pentru a se adapta noilor necesitati.
Acum insa, in cadrul NATO exista o disputa cu privire la situatiile in care se poate dispune de NRF si daca aceasta poate fi trimisa in Afganistan pentru a compensa neajunsurile celor 40.000 de militari NATO angrenati in procesul de mentinere a pacii acolo.
Aceasta disputa ar putea sa fie pe primul loc pe ordinea de zi a intalnirii ministrilor apararii din tarile membre NATO, care se va desfasura luna viitoare in Olanda.
ANGAJAMENT
Romania a promis trupe
Forta de Raspuns Rapid a fost conceputa pentru a mobiliza un contigent de maximum 25.000 de militari in numai cinci zile, pentru operatiuni navale, aeriene si terestre. Operatiunile vizate: antiterorism, evacuari de persoane, operatiuni de salvare post-dezastre.
Deocamdata, cateva elemente ale NRF au participat la operatiunile de salvare intreprinse in Statele Unite dupa uraganul Katrina sau in Pakistan, dupa cutremurul din 2006.
Romania a participat la un exercitiu important de antrenament desfasurat in insulele Capului Verde. In plus, pentru anul viitor, Bucurestiul s-a angajat sa participe in cadrul NRF cu 650 de militari.