Pentru anumite ţări din afara spaţiului UE, puteţi beneficia de tratamente de urgenţă în baza unor acte similare cardului european de sănătate.
Turcia, Croaţia, Cuba, Siria sau Ucraina sunt doar câteva dintre ţările în care serviciile medicale pe care le primiţi în cazul unor urgenţe pot fi decontate prin sistemul public de sănătate, dacă sunteţi asiguraţi. Asistenţa medicală în aceste ţări este asigurată datorită unor acorduri încheiate între ministerele sănătăţii, însă serviciile acoperite şi sistemul de decontare depind de la o ţară la alta. „Aceste formulare sunt echivalentul cardului european de sănătate (n.r. - folosit în ţările UE). Orice persoană ar trebui să se intereseze dacă are sau nu nevoie de formulare“, spune Cristian Vlădescu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Tratamente pentru turişti şi rezidenţi
În Turcia puteţi beneficia de servicii medicale de urgenţă în caz de boală sau maternitate dacă sunteţi turişti ori dacă staţi temporar pe teritoriul ţării. Pentru toate aceste servicii aveţi nevoie de un formular eliberat de casa judeţeană de asigurări de care aparţineţi înainte de a pleca în călătorie, altfel veţi fi nevoiţi să plătiţi tratamentul din buzunar. La serviciile medicale din spitalele turceşti mai pot apela gratuit persoanele aflate temporar în interes de serviciu, precum şi membrii familiei care au aceeaşi reşedinţă cu acestea. În Croaţia, serviciile medicale de urgenţă se acordă în caz de boală, maternitate sau accident tot pe baza unui formular. Regulile sunt mai puţin stricte. Dacă nu aţi luat formularul înainte de a pleca din România, casa de asigurări de care aparţineţi îl poate trimite la cerere casei de asigurări din Croaţia. „Cel mai bine ar fi să cereţi formularul înainte de a pleca din România, pentru că se poate întâmpla ca unii medici din spitalele din străinătate să nu cunoască aceste acorduri semnate între ţări. Mergeţi la casa de asigurări şi, în funcţie de motivul plecării şi durata călătoriei, vi se va elibera formularul potrivit“, explică Roxana Zlate, consilier la Direcţia Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În Republica Moldova nu aveţi nevoie de asigurare Turiştii şi persoanele aflate în interes de serviciu în Republica Moldova pot primi îngrijire medicală, medicamente şi spitalizare doar în cazuri de urgenţă. „Acordul cu Republica Moldova prevede ca toţi cetăţenii români, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi, să beneficieze de servicii medicale în caz de urgenţă“, completează Roxana Zlate. România mai are acorduri similare semnate cu ţări precum Cuba, Siria şi Ucraina. Pentru a vedea exact care sunt serviciile acoperite puteţi accesa site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, www.cnas.ro.
RESTRICŢII În Tunisia şi China, doar medicii au gratuităţi În Tunisia beneficiază de asistenţă medicală în spitale, dacă se îmbolnăvesc, doar cadrele medicale şi cercetătorii aflaţi temporar pe teritoriul acestei ţări. În China există un acord de cooperare în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale între Ministerul Sănătăţii din România şi Ministerul Sănătăţii din China. Asta înseamnă că doar medicii sau cercetătorii români pot beneficia de asistenţă medicală gratuită în caz de îmbolnăvire acută în timpul vizitei în China. Acorduri similare există şi cu ţări precum Algeria, Albania, Egipt şi India.